Μιλένα Αποστολάκη: Κυβέρνηση σε αποδρομή

Μιλένα Αποστολάκη: Κυβέρνηση σε αποδρομή
H βουλεύτρια του ΠΑΣΟΚ, Μιλένα Αποστολάκη

Η βουλεύτρια και πρώην Υπουργός Μιλένα Αποστολάκη γράφει για την αντίστροφη μέτρηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη που έχει ήδη αρχίσει.

Νόμο, τάξη και ασφάλεια υποσχέθηκε μεταξύ άλλων η Νέα Δημοκρατία και ο Πρόεδρος της στις τελευταίες εκλογές. Με τη χρυσή χορηγία της ανεπαρκούς αξιωματικής αντιπολίτευσης το εκλογικό αποτέλεσμα του 41% επιβράβευσε την πρώτη της τετραετία και σήμερα η αλλαζονική του επίκληση συνιστά τη σύγχρονη εκδοχή του «δεν δικαιούσθε δια να ομιλείτε» ενώ η χώρα βρίσκεται σε προχωρημένη κατάρρευση και αποσύνθεση.

Η ανομία, η αταξία και η ανασφάλεια είναι η πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα την οποία αντιμετωπίζουν οι πολίτες της χώρας στην καθημερινότητα τους. Η σύγκριση με τη διαχειριστική ανεπάρκεια του ΣΥΡΙΖΑ, με επίκεντρο το Μάτι, δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει ούτε ως συμψηφισμός αποτυχίας. Η δε επίκληση της κλιματικής αλλαγής ως άλλοθι για τις εκτεταμένες καταστροφές συνιστά ηχηρή παραδοχή ανικανότητας από την πλευρά των «αρίστων»

Η επιχειρησιακή ανεπάρκεια και η πολιτική ανικανότητα καταλογίζονται πλέον ακόμη και από ακραιφνείς υποστηρικτές του σημερινού συστήματος διακυβέρνησης.

Έργα προπαρασκευής, έργα θωράκισης απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα για τα οποία επιστήμονες έχουν εγκαίρως προειδοποιήσει, έργα ενίσχυσης υποδομών, θεσμικές παρεμβάσεις αποσαφήνισης αρμοδιοτήτων, έλεγχος των πόρων προς την αυτοδιοίκηση, επικαιροποίηση των σχεδίων πολιτικής προστασίας, οργανωμένα σχέδια εκκένωσης, συγκροτούν ένα μικρό δείγμα όσων δεν έκανε ως όφειλε η κυβέρνηση εδώ και τέσσερα και πλέον χρόνια που κυβερνά.

Οι εκατό πρώτες μέρες της δεύτερης θητείας του Κυριάκου Μητσοτάκη στιγματίζονται από τη δραματική ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών και της αναμενόμενης, μετά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις των ειδικών, κακοκαιρίας Ντάνιελ.

Τον Σεπτέμβριο του 2020 η κακοκαιρία Ιανός σάρωνε τη χώρα αφήνοντας πίσω της νεκρούς και ανυπολόγιστες ζημιές . Οι επιστήμονες επεσήμαναν τότε ότι αυτή η «προειδοποίηση» θα έχει συνέχεια.

Τρία χρόνια μετά η κλιματική αλλαγή χρησιμοποιείται κατ’ εξακολούθηση ως δικαιολογία για τις καταστροφές και τις αποτυχίες και όχι ως το αναγκαστικό μέτρο για τις μεταρρυθμίσεις, την πρόληψη και το σχεδιασμό πολιτικής προστασίας που έχει ανάγκη η χώρα.

Οι εκπρόσωποι του γαλάζιου πολιτικού χάρτη (κεντρικού και αυτοδιοικητικού ) εδώ και τέσσερα και πλέον χρόνια δεν στάθηκαν ικανοί και άξιοι να οικοδομήσουν ένα προστατευτικό κράτος. Δεν υπάρχει χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτυχημένης διοίκησης και διαχείρισης από την Αθήνα. Οι κάτοικοι της κόντεψαν να πνιγούν στην Βασ. Σοφίας, οι μελέτες για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αθήνας εκκρεμούν από το 2019, αλλά ο μεγάλος περίπατος καταβροχθίζει με κακογουστιά και θράσος τα χρήματα των φορολογούμενων.

Η ανθεκτικότητα των υποδομών , δηλαδή η ανθεκτικότητα της χώρας, απουσίασε ως κριτήριο από τη διαχείριση ευρωπαϊκών πόρων, από την επιλεξιμότητα δημοσίων επενδύσεων, από τα δημοσιονομικά μέτρα. Το κράτος αντιμετωπίστηκε ως λάφυρο και οι μεταρρυθμίσεις εξαντλήθηκαν στην ίδρυση Υπουργείου, χωρίς οργανόγραμμα και κυρίως χωρίς επιτελικό σχεδιασμό και οργάνωση.

Οι εκατό πρώτες μέρες της κυβέρνησης στιγματίζονται ακόμη από το πρωτοφανές φιάσκο της Ελληνικής Αστυνομίας που ενώ είχε πλήρη ενημέρωση, επέτρεψε σε 200 εθνικιστές τραμπούκους να διασχίσουν ανενόχλητοι τη χώρα και να δολοφονήσουν έναν αθώο νέο άνθρωπο.

Στιγματίζονται από τον θάνατο ενός αθώου νέου ανθρώπου στο λιμάνι του Πειραιά υπό συνθήκες ασύλληπτης βαρβαρότητας και την αδιανόητη διαχείριση του περιστατικού από το αρμόδιο Υπουργείο που ευθύνεται για την παντελή απουσία του Λιμενικού Σώματος και την συνακόλουθη μη τήρηση των σχετικών πρωτοκόλλων.

Στιγματίζονται από τις προκλητικές δηλώσεις Υπουργών, και από την προσβλητική για το δημόσιο αίσθημα προσπάθεια τους να εμφανισθούν ως «καινούργιοι»,άρα αμέτοχοι ευθυνών για όσα τραγικά συμβαίνουν, τη στιγμή που υπηρετούν μια κυβέρνηση που διανύει τον πέμπτο χρόνο της θητείας της.

Καθώς το 41% συνιστά εκλογικό αποτέλεσμα, όχι όμως ιστορική και θεσμική παραγραφή, ο θλιβερός κατάλογος των πρώτων ημερών ακολουθεί την τραγωδία των Τεμπών, τις καταστροφές της Εύβοιας και του Ιανού, την ωμή προσβολή της λειτουργίας του κράτους δικαίου με το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Λίγο πριν συμπληρωθούν οι πρώτες εκατό μέρες, δύο Υπουργοί έχουν ήδη παραιτηθεί και η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό ξεκίνησε.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα