Το προξενιό της Ιουλίας: Το αυθεντικό φόρεμα εποχής που θα φορέσει η πρωταγωνίστρια

Το προξενιό της Ιουλίας: Το αυθεντικό φόρεμα εποχής που θα  φορέσει η πρωταγωνίστρια
Το προξενιό της Ιουλίας Έφη Γούση

"Το προξενιό της Ιουλίας", η νέα μεγάλη παραγωγή του Alpha, συνομιλεί με την ελληνική παράδοση. Για τις ανάγκες της σειράς εξασφαλίστηκε ένα μοναδικό φόρεμα ανεκτίμητης αξίας, που θα δούμε στο πρώτο επεισόδιο.

“Το προξενιό της Ιουλίας”, η νέα δραματική σειρά εποχής, έρχεται τη νέα σεζόν στον Alpha και είναι μια ωδή στην ελληνική παράδοση, αναδεικνύοντας τους άγραφους νόμους της.

Στο πρόσωπο της Ιουλίας διακρίνονται καθαρά οι γυναίκες που τότε, δέσμιες της μοίρας τους, δεν είχαν την ευθύνη της ζωής τους.

Στη σειρά, παράλληλα, φωτίζονται ήθη και έθιμα που για δεκαετίες ήταν κυρίαρχα στην κοινωνία και σήμερα φαντάζουν τόσα μακρινά που τείνουν να σβήσουν και μαζί τους κινδυνεύει να σβήσει και η πολιτιστική μας κληρονομιά.

Το προξενιό της Ιουλίας ALPHA

Το αυθεντικό, παραδοσιακό ρούχο που θα φορέσει η Ιουλία

Η σειρά μάς μεταφέρει στη Θεσσαλία μια περιοχή με μεγάλη ιστορία, σε τόπους αναγνωρίσιμους με έντονο το ελληνικό στοιχείο. Ένας από αυτούς είναι και ο Τύρναβος που έχει να επιδείξει σειρά επιτευγμάτων στη μακραίωνη ιστορία του καθώς ήταν μεγάλο εμπορικό και βιοτεχνικό κέντρο, με τα μοναδικά του τοπικά προϊόντα, την παραδοσιακή χειροτεχνία, την υφαντική τέχνη. Ο Τύρναβος ήταν ονομαστός ήδη από τον 19ο αιώνα για την επεξεργασία του μεταξωτού υφάσματος και τη δημιουργία του «σταμπωτού», μια τέχνη που αριθμεί εκατονταετίες παράδοσης. Εκείνη την εποχή που η τέχνη άκμαζε, δεν υπήρχε σπίτι στον Τύρναβο που να μην διαθέτει ένα τουλάχιστον σταμπωτό.

Οι τεχνίτες-σταμπωτές χρησιμοποιούσαν στάμπες-καλούπια που αποτελούσαν μοναδικά έργα τέχνης. Τις περισσότερες φορές οι ίδιοι οι σταμπωτές, που ήταν κυρίως αυτοδίδακτοι, σκάλιζαν και τις στάμπες οι οποίες ήταν κατασκευασμένες από μαλακό ξύλο (π.χ. φλαμούρι) ή σκληρό (π.χ. αγριογκορτσιά). Η στάμπα με βασικό μαύρο περίγραμμα ονομαζόταν «μάνα» ή «μήτρα» και παρουσίαζε το πιο λεπτό σκάλισμα, ενώ η θεματολογία ήταν εμπνευσμένη κυρίως από τον φυσικό κόσμο και το ζωικό βασίλειο, χωρίς να λείπουν από τις αποτυπώσεις και τα γεωμετρικά ή άλλα σχέδια.

Το προξενιό της Ιουλίας ALPHA

Ένα εξαιρετικό δείγμα της σταμπωτικής τέχνης εξασφαλίστηκε για τις ανάγκες της νέας σειράς του Alpha. Πρόκειται για ένα μοναδικό φόρεμα ανεκτίμητης αξίας στη σημερινή εποχή, που ανήκει σε παλαιά οικογένεια της περιοχής και έχει διατηρηθεί σε άψογη κατάσταση. Το φόρεμα θα αποτελέσει ενδυματολογικό μέρος της σειράς και θα δούμε να το φορά η πρωταγωνίστρια Ευγενία Ξυγκόρου στο πρώτο επεισόδιο. Μία άμεση αναφορά στη λαϊκή δημιουργικότητα και σε μια τέχνη που βυθίζεται στη λήθη αλλά αποτελεί ένα σημαντικότατο κομμάτι της τοπικής παράδοσης και της ιστορίας του Τυρνάβου.

Το προξενιό της Ιουλίας: Η ιστορία πίσω από το λογότυπο

Από αυτά τα έθιμα είναι εμπνευσμένο το μοναδικό λογότυπο ώστε να χαρακτηρίζει απόλυτα τη σειρά.

Το λογότυπο της σειράς "Το προξενιό της Ιουλίας" ALPHA

Πατώντας στους άξονες της παράδοσης, της προίκας, του γάμου, της αθωότητας, το λογότυπο παριστάνει ένα κεντητό πουλί με μια vintage αισθητική που δημιουργεί μια γλυκιά νοσταλγία.

Το εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι ότι πρόκειται για μέρος από πραγματικό εργόχειρο και μάλιστα οικογενειακό κειμήλιο που μετρά μισό αιώνα ζωής.

Για το συγκεκριμένο κέντημα είχε γίνει ειδική παραγγελία, και δεν αποκλείεται να προοριζόταν για προικώο εργόχειρο, στην Ιερά Μονή Σαββαθιανών Ηρακλείου Κρήτης, ένα γυναικείο μοναστήρι που φημίζεται για τα μοναδικά χειροποίητα κεντήματα από κοπανέλι.

Η ιστορία του κρητικού κοπανελιού αρχίζει τον 20ο αιώνα και τα έργα από κοπανέλι, λόγω της ιδιαιτερότητας της κατασκευής τους με τους λεπτούς χειρισμούς και τις ατέλειωτες ώρες δουλειάς, αποτελούν μοναδικά έργα λαϊκής τέχνης και η φήμη τους είναι γνωστή ανά τον κόσμο.

Το εργόχειρο διατηρήθηκε σχεδόν ατόφιο και οι μικρές παρεμβάσεις έγιναν με ιδιαίτερο σεβασμό ώστε το λογότυπο να εξακολουθεί να αποπνέει την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής.

Το προξενιό της Ιουλίας: Δείτε το πρώτο trailer

Το trailer κινείται στον χώρο και στον χρόνο που συνέβησαν όλα, αποπνέοντας έντονη συγκινησιακή φόρτιση. Η πρώτη αγάπη, το πέρασμα από την παιδικότητα στην ενηλικίωση μιας γυναίκας. Μια λιτανεία ζωής που ακροβατεί ανάμεσα σε παιδικές μνήμες και στην πραγματικότητα της «φυλακής» ενός γάμου επιβεβλημένου. Ένα πουλί ακίνητο, σύμβολο της ψυχής που δένεται υποχρεωτικά, ενώ θέλει να πετάξει.

Τοπίο αφαιρετικό, ήχος υποβλητικός. Το παραδοσιακό γαμήλιο τραγούδι υπογραμμίζει την ιστορία και την εξιστορεί με σπαραγμό, με θρήνο. Σαν γαμήλιο μοιρολόι.

Το trailer έγραψε, σκηνοθέτησε και επιμελήθηκε καλλιτεχνικά η Έφη Γούση που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το προξενιό της Ιουλίας: Οι συντελεστές και οι ηθοποιοί

Τους χαρακτήρες ενσαρκώνει ένα σπουδαίο καστ πρωταγωνιστών: Μελέτης Ηλίας, Άννα Μάσχα, Πέγκυ Τρικαλιώτη, Δημήτρης Αλεξανδρής, Ελισάβετ Μουτάφη, Γιάννος Περλέγκας, Χριστίνα Μαξούρη, Βασίλης Κουκαλάνι, Ευγενία Ξυγκόρου, Δημήτρης Σέρφας, Σίσσυ Τουμάση, Τάσος Λέκκας, Μελίνα Λεφαντζή, Κωνσταντίνος Ζωγράφος, Χριστίνα Μαθιουλάκη, Δημήτρης Γεωργιάδης, Ευτυχία Μελή, Ηλίας Βαλάσης.

Το προξενιό της Ιουλίας Έφη Γούση

Και για πρώτη φορά σε ελληνική σειρά, ο Έλληνας πρωταγωνιστής του Φατίχ Ακίν, Αδάμ Μπουσδούκος.

Σενάριο – Σκηνοθεσία – Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Έφη Γούση

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Χριστίνα Μουμούρη

Παραγωγή: Μίνα Ντρέκη, Marni Films

Ακούγεται το παραδοσιακό τραγούδι

“Μαν’ αργυρό κλωντήρι” σε διασκευή και ερμηνεία των: Λιάκου Ευγενία, Ποζατζίδου Ελένη & Τσέρνου Ρούλα

Το προξενιό της Ιουλίας Έφη Γούση

Η δραματική σειρά εποχής είναι εμπνευσμένη από το υπέροχο μυθιστόρημα του Γιώργου Πολίτη «Το προξενιό της Ιουλίας», εκδόσεις Ψυχογιός.

Το σενάριο υπογράφει ο Νίκος Απειρανθίτης και την σκηνοθεσία ο Νίκος Κρητικός, σε παραγωγή Διονύση Παναγιωτάκη – Primavisione.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα