Νέο νομικό πλαίσιο για τις παραλίες το φθινόπωρο – Ποιος θα δίνει άδειες για ξαπλώστρες 

Νέο νομικό πλαίσιο για τις παραλίες το φθινόπωρο – Ποιος θα δίνει άδειες για ξαπλώστρες 
Οργανωμένη παραλία ALEXANDROS MICHAILIDIS / SOOC

Το “κίνημα της πετσέτας” για ελεύθερες παραλίες εξαπλώνεται και η κυβέρνηση επιχειρεί να ακολουθήσει με ελέγχους και αλλαγές στο νομικό πλαίσιο για beach bar 

Στο κοινωνικό αίτημα για ελεύθερες παραλίες προσπαθεί να δείξει ότι ανταποκρίνεται η κυβέρνηση. Ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης την καταγγέλουν για ολιγωρία απέναντι στην καταπάτηση του δημόσιου χώρου και επισημαίνουν ότι έλεγχοι έγιναν μόνο μετά τις κινητοποιήσεις των πολιτών, με το αποκαλούμενο και “κίνημα της πετσέτας”.

Μεικτά κλιμάκια του υπουργείου Οικονομικών έχουν ξεκινήσει σε κάθε περίπτωση τους ελέγχους ανά τη χώρα, επιβάλλοντας πρόστιμα σε beach bar που καταλαμβάνουν παράνομα χώρο στον αιγιαλό. Πρώτοι σταθμοί ήταν η Πάρος και Νάξος, από όπου ξεκίνησαν και οι κινητοποιήσεις, η Κέρκυρα, η Ζάκυνθος και η Χαλκιδική. Κυβερνητικά στελέχη μάλιστα τονίζουν ότι οι έλεγχοι, τα πρόστιμα και το “ξήλωμα” θα συνεχιστούν.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το φθινόπωρο θα επεναξεταστεί συνολικά το νομικό πλαίσιο για τις χρήσεις γης, ώστε να ξεκαθαρίσουν και όσον αφορά στις παραλίες οι αρμοδιότητες, ποιος κάνει τι και κυρίως ποιος δίνει τις άδειες λειτουργίας για beach bar και ξαπλώστρες.

Εξετάζεται ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμοδιότητες που έχουν σήμερα οι δήμοι για τις παραλίες να περάσουν κεντρικά στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, με το σκεπτικό ότι σε τοπικό επίπεδο είναι πολύ πιο εύκολο να υπάρξουν πιέσεις, αλλά και ώστε να μην εμπλέκονται πολλοί διαφορετικοί φορείς και υπηρεσίες.

Οργανωμένη παραλία Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Εν τω μεταξύ, από την κυβέρνηση παραδέχονται ότι είναι πρακτικά αδύνατον να σταλεί ένα κλιμάκιο ελέγχου σε κάθε παραλία, επισημαίνοντας με νόημα ότι υπάρχει και η Αστυνομία και οι δήμοι, που έχουν ευθύνη για την τήρηση της νομιμότητας.

Σημειωτέον ότι ερώτηση για τη λήψη μέτρων ενάντια στην ασύδοτη καταπάτηση και την πλήρη εμπορευματοποίηση των παραλιών κατέθεσαν χθες 24 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα καταγγέλουν ότι «το 2020 με νόμο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας περιόρισε τον ελεύθερο χώρο στις παραλίες στο 50% και μείωσε τον αποκλεισμό όσων καταλαμβάνουν χώρο χωρίς άδεια από τα 5 έτη στο 1 έτος».

Ερώτηση για την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες είχε καταθέσει και το ΚΚΕ, όταν είχαν ξεκινήσει οι κινητοποιήσεις στην Πάρο. Το ΚΚΕ ζητά μάλιστα την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στον αιγιαλό και υπενθυμίζει ότι το 2019 στη συνταγματική αναθεώρηση είχε προτείνει την τροποποίηση του άρθρου 18 ώστε να μην παραχωρούνται προς εκμετάλλευση μεταξύ άλλων οι παραλίες, αλλά ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν είχαν στηρίξει την πρόταση.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα