Κακοκαιρία “Petar”: Το πέρασμα του ψυχρού μετώπου – Πού θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες

Κακοκαιρία “Petar”: Το πέρασμα του ψυχρού μετώπου – Πού θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες
Καλοκαιρινή βροχή SOOC

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, προειδοποιώντας για ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Πού και πότε θα χτυπήσει η κακοκαιρία.

Από τις προηγούμενες ημέρες είχαμε επισημάνει οτι η πτώση της θερμοκρασίας στη χώρα μας θα έρθει σε δύο φάσεις. Αρχικά με το πέρασμα ενός ψυχρού μετώπου το Σάββατο από τα ΒΔ και ακολούθως με την επικράτηση μελτεμιού από την ερχόμενη Τρίτη.

Στον σχετικό χάρτη επιφανείας που ισχύει για το Σάββατο 00:00UTC διακρίνουμε το ψυχρό μέτωπο το οποίο ξεκινά από τα ΒΔ Βαλκάνια και εκτείνεται μέχρι και τις ακτές της Λιβύης.

Το καιρικό σύστημα πήρε την ονομασία PETAR, από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιταλίας, και κινείται ανατολικά. Το σύστημα αυτό προβλέπεται να προκαλέσει πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού σε περιοχές της δυτικής και της βόρειας Ελλάδας, από τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου 05-08-2023 έως και τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 06-08-2023, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν είναι: Από τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου, το βόρειο Ιόνιο (κυρίως η περιοχή Κέρκυρας – Παξών), η Ήπειρος, βαθμιαία η δυτική Μακεδονία και η δυτική Στερεά και από αργά το απόγευμα η βορειοδυτική Πελοπόννησο, η δυτική και βόρεια Θεσσαλία και η κεντρική Μακεδονία.

Τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή τα φαινόμενα στη βορειοδυτική χώρα θα εξασθενήσουν.

Ο δείκτης EFI (extreme Forecast Index) λαμβάνει ιδιαίτερα υψηλές τιμές στα Βορειοδυτικά και κυρίως στο Βόρειο Ιόνιο και την ‘Ηπειρο. Σας συστήνουμε να λαμβάνετε υπόψη σας τις οδηγίες της ΓΓΠΠ για τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ΕΜΥ λαμβάνει υπόψη της όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία και μετά από αξιολόγησή τους, εκδίδει τα ειδικά δελτία πρόγνωσης και προειδοποιήσεων, καθώς και τη σχετική ανάλυση της προβλεπόμενης εξέλιξης του καιρού. Τα έκτακτα δελτία της ΕΜΥ, θα επικαιροποιούνται όποτε κριθεί αναγκαίο και τουλάχιστον 1 φορά το 24ωρο.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα