Κύκλωμα εμπορίας βρεφών: Καταθέτουν 400 γυναίκες που προσπάθησαν να αποκτήσουν παιδί μέσω της κλινικής
Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι έρευνες για την υπόθεση εμπορίας βρεφών στα Χανιά. Οι κρίσιμες καταθέσεις και οι δυσκολίες στην ανάκριση.
- 28 Αυγούστου 2023 15:42
Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι δικαστικές Αρχές των Χανίων για να βάλουν σε τάξη την -πρωτοφανών διαστάσεων- υπόθεση εμπορίας βρεφών και παράνομων υιοθεσιών, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται κλινική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στα Χανιά.
Σύμφωνα με πληροφορίες του zarpanews.gr, καθημερινά καλούνται για κατάθεση ζευγάρια που είχαν προσπαθήσει να αποκτήσουν παιδί μέσω της κλινικής, ενώ συνολικά θα ληφθούν περίπου 400 καταθέσεις σε βάθος χρόνου 8-10 ετών. Αυτό που επιδιώκουν οι δικαστικές Αρχές είναι να εξακριβώσουν σε τι έκταση έχει λάβει χώρα η απάτη των εικονικών εμβυομεταφορών καθώς υπάρχουν ενδείξεις εξαπάτησης γυναικών.
Παράλληλα, δεκάδες ζευγάρια από το εξωτερικό είναι σε επαφή με δικηγόρους στα Χανιά, αναζητώντας τα έμβρυά τους καθώς τα αρχεία της κλινικής φαίνεται να είναι αρκετά «ακατάστατα».
Τους ζητούσαν «μαύρα»
Όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, αυτό που δυσκολεύει την ανάκριση είναι η έλλειψη παραστατικών καθώς είτε δεν υπάρχουν καθόλου είτε είναι ελλιπή και είναι πολύ δύσκολο να ταυτοποιηθούν συγκεκριμένες αμοιβές με συγκεκριμένες ιατρικές πράξεις.
Όπως χαρακτηριστικά μετέφερε μία 39χρονη στο zarpanews.gr, τα χρήματα ήταν «μαύρα» τόσο στη συναλλαγή τους με την κλινική όσο και με τον εξωτερικό γυναικολόγο.
Μεγάλη ανησυχία
Στο μεταξύ, μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης, σε μεγάλο αριθμό πολιτών επικρατεί έντονη ανησυχία για το γενετικό υλικό της κλινικής καθώς εκεί φυλάσσονται κατεψυγμένα έμβρυα, ωάρια αλλά και σπερματοζωάρια με την ανησυχία να αφορά κυρίως τα γονιμοποιημένα ωάρια καθώς παρόλο που αρχικά είχε υπάρξει ενημέρωση ότι το γενετικό υλικό είναι ασφαλές, οι ίδιοι δεν μπορούν να έρθουν σε επικοινωνία με την μονάδα.
Τα μεγέθη της υπόθεσης
-17 γέννες από παρένθετες μητέρες που βρισκόταν ήδη στον μήνα τους όταν έγιναν συλλήψεις περιμένει να διαχειριστεί μέχρι και το επόμενο δεκαήμερο το νοσοκομείο Χανίων.
– 71 γυναίκες – δότριες ωαρίων, με ορισμένες εξ αυτών να εκμεταλλεύονται κατ’ επανάληψη από τα μέλη της οργάνωσης,
– 98 γυναίκες – θύματα εμπορίας ανθρώπων, οι οποίες τέθηκαν σε εργασιακή εκμετάλλευση ως παρένθετες μητέρες,
– 13 περιπτώσεις μη σύννομων περιστατικών για διαδικασία απόκτησης τέκνου μέσω προγράμματος παρένθετης μητρότητας,
– 4 περιπτώσεις παράνομων υιοθεσιών τετελεσμένων ή σε απόπειρα και
– 400 περιπτώσεις εξαπάτησης / πρόκλησης σωματικής βλάβης σε ασθενείς μέσω εικονικών εξωσωματικών κατά τα έτη 2021, 2022 και 2023
-14 σπίτια για την στέγαση των γυναικών που μισθώνονταν από την φερόμενη ως οργάνωση
Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι για τη διαμονή των παρένθετων μητέρων χρησιμοποιούνταν τουλάχιστον 14 σπίτια.
Το όφελος που αποκόμιζε η εγκληματική οργάνωση ανά πρόγραμμα παρένθετης μητρότητας κυμαινόταν συνήθως από 70.000 έως 100.000 ευρώ, με το 70% αυτών να αφορά καθαρό κέρδος ενώ σε ιδιάζουσες περιπτώσεις το κόστος άγγιζε και τις 120.000 ευρώ.
Επίσης, από τις εικονικές πράξεις εμβρυομεταφορές το παράνομο όφελος ξεπερνά κατά πολύ τις 120.000 ευρώ.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις