Κακοκαιρία Daniel: Γιατί η Λιβύη βυθίστηκε στις λάσπες – Φόβοι για 20.000 νεκρούς
Άγνωστο προς το παρόν το πλήρες μέγεθος της καταστροφής στη Λιβύη μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, καθώς υπάρχουν περιοχές που δεν έχει φτάσει ακόμα κανένας.
- 13 Σεπτεμβρίου 2023 19:21
Τρομακτικές διαστάσεις έχει πάρει η τραγωδία και οι καταστροφές στη Λιβύη μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι μπορούν να έχουν χάσει τη ζωή τους έως και 20.000 άνθρωποι, την ώρα που συνεχώς ξεβράζονται πτώματα. Ο μέχρι στιγμής απολογισμός κάνει λόγο για τουλάχιστον 5.300 νεκρούς.
Η κακοκαιρία έπληξε τη βόρεια ακτή της χώρας το βράδυ του περασμένου Σαββάτου. Πρόκειται για το ίδιο κύμα έντονων καιρικών φαινομένων που προκάλεσε τον θάνατο 15 ανθρώπων στην Ελλάδα και ανυπολόγιστες καταστροφές σε Μαγνησία και Θεσσαλία. Μεγάλα προβλήματα δημιούργησε επίσης στη Τουρκία και τη Βουλγαρία.
Μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης (13/09) οι αρχές είχαν ανακοινώσει 10.000 αγνοούμενους. Ωστόσο η απόσταση ορισμένων χωριών από τα αστικά κέντρα και ο υποτυπώδης χαρακτήρας της δημοτικής αρχής, δυσκολεύει το έργο της επιβεβαίωσης τόσο του αριθμού των νεκρών όσο και όσων έχουν εξαφανιστεί.
Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 30.000 άτομα εκτοπίστηκαν από την πόλη Ντέρνα, η οποία επλήγη περισσότερο από τον κακοκαιρία και πάνω από 6.000 από άλλες περιοχές.
Η κατάσταση στις πληγείσες περιοχές είναι απελπιστική. Πτώματα κείτονται στους δρόμους και προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση ασθενειών, θάβονται όλα μαζί σε κοινό τάφο. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα δύο νοσοκομεία που υπάρχουν στη Ντέρνα έχουν μετατραπεί σε νεκροτομεία.
Τα τρόφιμα και το πόσιμο νερό είναι σε έλλειψη και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις δίνουν μάχη για να φτάσουν στην πόλη, η οποία έχει σχεδόν αποκοπεί λόγω των κατεστραμμένων από τις πλημμύρες δρόμων.
Γιατί “πνίγηκε” η Ντέρνα
Η Ντέρνα επλήγη περισσότερο λόγω του σπασίματος δύο φραγμάτων κοντά στην πόλη. Επακόλουθο ήταν να απελευθερωθούν περίπου 30 εκατ. κυβικά μέτρα νερού, τα οποία “έπνιξαν” την πόλη των 100.000 κατοίκων.
Το νερό έτρεξε από τα βουνά στη θάλασσα, με τον αντιδήμαρχο να αναφέρει ότι ο τρόπος με τον οποίο χτίστηκε η πόλη ήταν τέτοιος που μπήκε στο πέρασμα του νερού το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.
Τα φράγματα δεν είχαν συντηρηθεί για πάνω από 20 χρόνια και η υποδομή δεν είχε κατασκευαστεί για να αντέξει τις επιπτώσεις των πλημμυρών τέτοιου μεγέθους, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο.
Η Λιβύη έχει βιώσει περισσότερες από μια δεκαετία συγκρούσεων και είναι πολιτικά διχασμένη. Μια διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση βρίσκεται στην Τρίπολη στα δυτικά, αλλά η Ντέρνα βρίσκεται σε μια περιοχή που ελέγχεται από μια αντίπαλη διοίκηση με έδρα τη Βεγγάζη.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις