Οι Πρώτες Βοήθειες για την υπογλυκαιμία – Πώς θα την αναγνωρίσουμε, τι να κάνουμε

Οι Πρώτες Βοήθειες για την υπογλυκαιμία – Πώς θα την αναγνωρίσουμε, τι να κάνουμε
Γυναίκα μετρά το σάκχαρό της με ειδικό μηχάνημα Getty Images/iStockphoto

Η διαβητική κρίση ή υπογλυκαιμία είναι μία επικίνδυνη κατάσταση για άτομα με διαβήτη, καθώς μειώνεται πολύ το σάκχαρο στο αίματος τους. Ποια είναι τα συμπτώματα, πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάποιον με υπογλυκαιμία.

Η υπογλυκαιμία, γνωστή και ως χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, είναι η πτώση του επιπέδου του σακχάρου στο αίμα σε επίπεδα κάτω από το κανονικό.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ποικίλα συμπτώματα, όπως αδεξιότητα, δυσκολία στην ομιλία, σύγχυση, απώλεια συνείδησης, επιληπτικές κρίσεις, ακόμα και θάνατο.

Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να μπορούμε να αναγνωρίζουμε τα προειδοποιητικά σημάδια, ώστε να παρέχουμε βοήθεια σε κάποιον που θα τη χρειαστεί.

Τα κυριότερα προειδοποιητικά σημάδια της υπογλυκαιμίας

  • Σύγχυση
  • Ζαλάδα
  • Τρέμουλο
  • Πείνα
  • Πονοκέφαλος
  • Νευρικότητα
  • Ταχυπαλμία
  • Εφίδρωση

Τι πρέπει να κάνετε

Η υπογλυκαιμία αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση ζάχαρης ή γλυκού. Αυτό σημαίνει ότι αν έχετε καραμέλα ή λίγη ζάχαρη και τη δώσετε σε αυτόν που έπαθε την κρίση, θα συνέλθει σχεδόν αμέσως.

Πολλά άτομα με συχνές κρίσεις υπογλυκαιμίας συνηθίζουν να κουβαλάνε στην τσέπη τους καραμέλες ή σοκολάτες ή ακόμη και φακελάκια με ζάχαρη.

Αν έχει χάσει τις αισθήσεις του, ελέγχουμε εάν αναπνέει σωστά και μετράμε τους σφυγμούς του (οι φυσιολογικοί σφυγμοί είναι 140 το λεπτό, αυτό εξαρτάται και από την ηλικία).

Αν διατηρεί τις αισθήσεις του, τον βοηθάμε να καθίσει ή να ξαπλώσει και του δίνουμε κάτι γλυκό, π.χ. κομμάτια ζάχαρης, σοκολάτα.

Αν η κατάστασή του βελτιωθεί γρήγορα, του δίνουμε περισσότερο γλυκό και τον αφήνουμε να ξεκουραστεί έως ότου συνέλθει τελείως.

Αν δεν βελτιωθεί καθόλου, προσπαθούμε να αναζητήσουμε άλλες αιτίες που προκάλεσαν τη σύγχυση ή το τρέμουλο και τον φροντίζουμε μέχρι να εξεταστεί από γιατρό. Καλέστε άμεσα ασθενοφόρο (166).

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα