TUI: Έχασε 25 εκατ. ευρώ από τη Ρόδο, όμως αύξησε τα κέρδη της το 3μηνο

TUI: Έχασε 25 εκατ. ευρώ από τη Ρόδο, όμως αύξησε τα κέρδη της το 3μηνο
London. UK. 05.27.2020. The name sign and logo of the world's largest holiday and travel company TUI. istock

Κερδοφόρος και πάλι ο κορυφαίος όμιλος ταξιδιών, που είδε τα έσοδα του να αυξάνονται κατά 5,3 δισ. ευρώ, 19% σε σχέση με πέρυσι. Τα αποτελέσματα όμως επηρεάστηκαν αρνητικά από τις πυρκαγιές στη Ρόδο.

Σε case study εξελίσσεται η Ρόδος για τον μεγαλύτερο τουριστικό οργανισμού του κόσμου, την TUI, όπου μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στο νησί, αφενός ζημιώθηκε σημαντικά οικονομικά, όμως αφετέρου ωφελήθηκε καθώς απέδειξε ότι τα πακέτα της προσφέρουν μεγάλη ασφάλεια στους τουρίστες.

Κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 3ου τριμήνου, ο όμιλος της TUI, ανακοίνωσε ότι δέχτηκε οικονομικές επιπτώσεις σε ομήλικο επίπεδο, λόγω των πυρκαγιών στην Ελλάδα. Όπως αναφέρθηκε, λόγω των πυρκαγιών στη Ρόδο στα τέλη Ιουλίου, περίπου 8.000 επισκέπτες της TUI στα νότια του νησιού αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα ξενοδοχεία τους. Η εταιρεία φρόντισε πλήρως τους επισκέπτες επί τόπου και επίσης με πρόσθετες πτήσεις επιστροφής. Για τον πελάτη αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ότι το πακέτο διακοπών που είχαν αγοράσει από τον ταξιδιωτικό πράκτορα, προσφέρει μεγάλα πλεονεκτήματα και ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση σε εξαιρετικές καταστάσεις.

Ζημιά 25 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με την TUI, τα μέτρα που ελήφθησαν στη Ρόδο έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο που θα αποτυπωθεί στα αποτελέσματα για ολόκληρο το έτος. Θα υπάρξουν κόστη για ακυρώσεις και απώλεια επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, αποζημίωση πελατών και πτήσεις επαναπατρισμού. Ο όμιλος αναμένει ότι αυτά θα είναι περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ. Ο προορισμός Ρόδος αντιπροσωπεύει περίπου το 5% του καλοκαιρινού προγράμματος του Ομίλου TUI, με το 80% των πελατών της να περνούν τις διακοπές τους στο βόρειο τμήμα του νησιού, που δεν επηρεάστηκε σε καμία στιγμή από τις πυρκαγιές. Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, ήδη αναπτύσσει μια ολόχρονη και ευρύτερη γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών, με στόχο να μειώσει τον αντίκτυπο παρόμοιων καταστάσεων, στο μέλλον.

Πολύ μεγάλη ζήτηση για διακοπές – Κερδοφορία για την TUI

Η TUI ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζει πολύ υψηλή ζήτηση για πακέτα διακοπών. Για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας, ο όμιλος έκλεισε με κερδοφορία το 3ο οικονομικό τρίμηνο. Όλοι οι τομείς παρουσίασαν θετική λειτουργική απόδοση και συνέβαλαν στη βελτίωση των κερδών. Ο αναπτυξιακός τομέας Hotels & Resorts ανέφερε κέρδη πάνω από τα προ κρίσης επίπεδα για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο. Με συνεχείς ισχυρές κρατήσεις, ο όμιλος επιβεβαίωσε την προσδοκία του για σημαντικά υψηλότερο EBIT για ολόκληρο το έτος.

Ο όμιλος μείωσε σημαντικά τον καθαρό δανεισμό του κατά 1,1 δισ. ευρώ. Σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της TUI Sebastian Ebel, παρουσιάζοντας τα στοιχεία 3μήνου στο Ανόβερο τόνισε: “Το καλοκαίρι του 2023 πηγαίνει πολύ καλά και η ζήτηση για διακοπές παραμένει υψηλή. Η Μεσόγειος παραμένει ο πιο περιζήτητος προορισμός για καλοκαιρινές διακοπές. Ο καύσωνας στη Βόρεια Ευρώπη τον Ιούνιο και οι πυρκαγιές στη Νότια Ευρώπη έχει περιορίσει μόνο προσωρινά τις κρατήσεις – αλλά συνολικά θα είναι ένα πολύ καλό ταξιδιωτικό καλοκαίρι και μια καλή χρονιά για την TUI το 2023.

Άνοδος στις κρατήσεις κατά 6% σε σχέση με πέρυσι και 7% στις μέσες τιμές

Η TUI συνεχίζει να καταγράφει ισχυρές κρατήσεις για το τρέχον καλοκαίρι αυξημένες κατά 6% σε σχέση με πέρυσι και άνοδο στις τιμές κατά 7%. Η εταιρεία έχει αυτή τη στιγμή 12,5 εκατομμύρια πελάτες για ολόκληρο το καλοκαίρι του ‘23. Οι κρατήσεις σε όλο τον όμιλο είναι στο 95% των επιπέδων του καλοκαιριού του 2019. Για το φετινό καλοκαίρι, το 86% των διαθέσιμων πακέτων έχει ήδη πουληθεί.

Η τάση στις βασικές αγορές της TUI είναι η εξής: Για τη βρετανική αγορά, οι κρατήσεις αυξάνονται επί του παρόντος κατά 1%, οι αριθμοί πελατών της TUI Γερμανίας αυξάνονται κατά 11% σε σχέση με το περσινό καλοκαίρι και στην Ολλανδία ο αριθμός των πελατών είναι 5% υψηλότερος.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα