ΑΑΔΕ: Στο “μικροσκόπιο” οι δαπάνες ελεύθερων επαγγελματιών

ΑΑΔΕ: Στο “μικροσκόπιο” οι δαπάνες ελεύθερων επαγγελματιών
Υπολογισμός εξόδων (φωτογραφία αρχείου) Getty Images/iStockphoto

Τα τιμολόγια λειτουργικών εξόδων των ελευθέρων επαγγελματιών "ξεσκονίζει" η εφορία βάζοντας “φρένο” στην προσπάθεια μείωσης του φορολογητέου εισοδήματος.

Τα τιμολόγια λειτουργικών εξόδων των ελευθέρων επαγγελματιών “ξεσκονίζει” η εφορία για να διακριβώσει ποιες από αυτά είναι πλασματικά και ποιες όχι. Στόχος, μέσα από αναλυτικές ηλεκτρονικές καταγραφές, είναι η διαμόρφωση χρονοακολουθιών με στοιχεία και η διευκόλυνση διασταυρώσεων, έτσι ώστε, αφενός, να μπει “φρένο” σε μια προσπάθεια μείωσης του φορολογητέου εισοδήματος, κι αφετέρου να καταδειχθεί, εφόσον τα πραγματικά έξοδα είναι πολλά, η πιθανότητα για “κρυφά εισοδήματα”.

Στο πλαίσιο αυτό η ΑΑΔΕ προχωρά σε “ηλεκτρονικό φακέλωμα” των λογαριασμών ΔΕΚΟ, ζητώντας από τις τελευταίες να της αποστείλουν τους λογαριασμούς με τον αριθμό παροχής για κάθε επιτηδευματία με στόχο την διασταύρωση των δαπανών που δηλώνουν στην Εφορία.

Πρώτη, μάλιστα, η ΕΥΔΑΠ ξεκίνησε να ζητά στοιχεία για τις παροχές για τις οποίες οι εκδιδόμενοι λογαριασμοί ύδρευσης – αποχέτευσης καταχωρούνται ως επαγγελματικό έξοδο, κατ’ εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας. Ουσιαστικά, μέσα από έναν απλό λογαριασμό και “έξυπνες” διασταυρώσεις μπορεί να διακριβωθεί το αληθές ή μη των δηλώσεων εισοδήματος, των δαπανών και των ειδοδημάτων.

Να σημειωθεί με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής περισσότερες από 1,09 εκατ. επιχειρήσεις χρησιμοποιούν πλέον τα ηλεκτρονικά βιβλία, ενώ έχουν εκδοθεί περισσότερα από 1,375 δισεκατομμύρια παραστατικά με τον τζίρο από την αρχή της χρήσης των MyDΑΤΑ να υπερβαίνει τα 815 δισ. ευρώ.

Επίσης, στην εφαρμογή timologio έχουν εγγραφεί 217.380 μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες εκδίδοντας ηλεκτρονικά τα τιμολόγια τους, τα οποία ταυτόχρονα καταχωρούνται στα MyDΑΤΑ.

Αυτός ο “πλούτος” ηλεκτρονικών πληροφοριών με τη δυνατότητα αξιοποίησης των big data και διασταυρώσεις που δείχνουν το πραγματικό οικονομικό προφίλ του κάθε φορολογούμενου μπορεί να βάλει “φρένο” σε ανακριβή στοιχεία για τα ακαθάριστα έσοδα ή τις δαπάνες.

Ουσιαστικά, μετά το πέρας της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, μπορούν να διασταυρώνονται από την ΑΑΔΕ οι συναλλαγές για περισσότερους από 1 εκατ. επιτηδευματίες που έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν το ανακριτικό έντυπο Ε3. Το επόμενο βήμα είναι η κατάρτιση λίστας με τους επαγγελματίες που υπήρξε σημείο αναφοράς από το σύστημα για τα έσοδα και τα έξοδα.

Τα εισοδήματα

Να σημειωθεί ότι, με βάση τις φορολογικές δηλώσεις του 2022 (για το εισοδήματα του 2021), όπως τις επεξεργάστηκε η ΑΑΔΕ, εισόδημα έως 10.000 ευρώ δήλωσαν 6 στα 10 φορολογουμένους . Επίσης, 7 στους 10 ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν εισοδήματα σε αυτό το εύρος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το συνολικό φορολογητέο εισόδημα που δήλωσαν πέρυσι ανήλθε σε 4,3 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, από 6.605.272 φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν το 2022 και επεξεργάστηκε η ΑΑΔΕ οι 3.757.535 δήλωσαν στην Εφορία ετήσια εισοδήματα ως 10.000 ευρώ.

Επίσης, με βάση την επεξεργασία των στοιχείων, δύο στους δέκα φορολογούμενους η το 20,4% όσων υπέβαλαν δηλώσεις, είχαν μηνιαίο εισόδημα της τάξης των 83 ευρώ τον μήνα, την ώρα που το το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ανέρχεται στα 200 ευρώ. Επίσης, 659.258 φορολογούμενοι δήλωσαν μηδενικό εισόδημα. Επιπλέον, ετήσια εισοδήματα έως 5.000 ευρώ είχε το 37% των φυσικών προσώπων.

Μεταξύ, 20.000 και 50.000 ευρώ εισόδημα δήλωσαν, πάνω από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά. Επίσης, μόλις 1.004 φορολογούμενοι δήλωσαν εισοδήματα άνω των 900.000 ευρώ.

Παράλληλα, 1.662.289 φορολογούμενοι με βάση τα τεκμήρια φάνηκε ότι είχαν περισσότερο εισόδημα από αυτό που δήλωσαν κι έτσι πλήρωσαν έξτρα ποσά φόρων. Από αυτούς οι 377.292 είναι εισοδηματίες, οι 188.889 επιτηδευματίες-επαγγελματίες, οι 547.827 μισθωτοί, οι 465.238 συνταξιούχοι και οι 91.045 αγρότες.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα