Η βραβευμένη ταινία “Priscilla” της Σοφία Κόπολα έρχεται στις Νύχτες Πρεμιέρας

Η βραβευμένη ταινία “Priscilla” της Σοφία Κόπολα έρχεται στις Νύχτες Πρεμιέρας

Η σχέση με τον Έλβις, μέσα από τα μάτια της νεαρής Πρισίλα. Δείτε μια από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες της χρονιάς, στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας.

Ακόμα και χωρίς μεγάλο βραβείο από το φετινό φεστιβάλ Βενετίας, η προβολή της “Priscilla” της Σοφία Κόπολα θα ήταν μεγάλο event. Βασισμένο στο memoir της ίδιας της Πρισίλα Πρίσλεϊ, “Elvis and Me”, το φιλμ κοιτάζει με τόλμη και αποφασιστικότητα τη σχέση της Πρισίλα με τον Έλβις, όταν εκείνος ήταν ήδη θρυλικός σταρ κι εκείνη μια έφηβη κοπέλα.

Σε μια κουλτούρα που έχουμε συνηθίσει η ιστορία να γράφεται από την οπτική ισχυρών ανδρών, αυτή η μετατόπιση της οπτικής γωνίας μπορεί να προσφέρει κάτι το σαρωτικά ανανεωτικό.

Η ταινία έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο φεστιβάλ Βενετίας πριν λίγες μόλις μέρες, όπου και εκτός από θετικές κριτικές και παραλληλισμούς με το παραγνωρισμένο στην εποχή του “Μαρία Αντουανέτα”, απέσπασε και το βραβείο γυναικείας ερμηνείας για την άγνωστη μέχρι χτες πρωταγωνίστρια, Κέιλι Σπέινι η οποία παίζει τον δύσκολο, απαιτητικό ρόλο της έφηβης Πρισίλα.

Παρακολουθώντας το “Priscilla” στη Βενετία γράφαμε πριν λίγες μέρες πως «δεν είναι ακριβώς φτιαγμένο ως “κατηγορώ” – η Σοφία Κόπολα διαθέτει μια υπερβολικά τρυφερή οπτική για να μπορέσει (ή και να θελήσει) να κάνει ακριβώς κάτι τέτοιο. Όμως εστιάζοντας σε αυτά τα χρόνια της ζωής της Πρισίλα, η ταινία εκτός από τη μελαγχολική οπτική πάνω στη ζωή ενός κοριτσιού που ένιωθε τόσο μόνο, αναγκαία υπογραμμίζει και αυτή την μετατόπιση της οπτικής».

Και εξηγούσαμε πως η ταινία «ανοίγει με ένα κοντινό πλάνο στα πόδια της νεαρής ηρωίδας καθώς περπατάει σε ένα ζεστό, φουντωτό χαλί– τα βαμμένα δάχτυλά της να χάνονται μέσα σε μια χρωματιστή ζεστασιά. Είναι ήδη από το πρώτο αυτό πλάνο, όχι μια ιστορία για τη διασημότητα, και σίγουρα όχι μια ιστορία για τον Έλβις. Είναι όμως η ιστορία ενός κοριτσιού, μοναχικού, που προσπαθεί να γεμίσει με νόημα και εξήγηση έναν κόσμο που μοιάζει να μην έχει χρόνο για αυτήν.

Η σκηνοθέτης Σοφία Κόπολα, η Πρισίλα Πρίσλεϊ, κι οι ηθοποιοί Κέιλι Σπέινι και Τζέικομπ Ελόρντι στο κόκκινο χαλί για την παγκόσμια πρεμιέρα του Priscilla στο φεστιβάλ Βενετίας. Vianney Le Caer/Invision/AP

Η απουσία δραματικών κορυφώσεων και εξάρσεων είναι αφενός κάτι ήδη γνώριμο και λειτουργικό μες στο σινεμά της Κόπολα, αφετέρου απομακρύνει τελείως την ταινία από το χώρο του εξποζέ – τα μεγάλα, σημαδιακά γεγονότα της ζωής της Πρισίλα (ή και του Έλβις) σχεδόν πάντα απουσιάζουν από το κάδρο κι από την ιστορία, αφήνοντάς μας μαζί της σε στιγμές μικρές, λεπτομερείς. Το πώς αντιλαμβάνεται έναν άδειο χώρο για πρώτη φορά. Πώς φοράει τις βλεφαρίδες. Πώς κοιτάζει τον εαυτό της στον καθρέφτη. Ένα σιωπηλό χαμόγελο. Ένα ανήσυχο βλέμμα».

Το “Priscilla” της Σοφία Κόπολα θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα σε διανομής Spentzos, όμως ως τότε θα το απολαύσουμε σε πανελλήνια πρεμιέρα στο πλαίσιο των 29ων Νυχτών Πρεμιέρας.

Θυμίζουμε πως οι φετινές Νύχτες θα ξεκινήσουν με μια double feature βραδιά έναρξης, με το αριστούργημα “Περασμένες Ζωές” της Σελίν Σονγκ και το μικρού μήκους γουέστερν “Strange Way of Life” του Πέδρο Αλμοδόβαρ.

Το πλήρες πρόγραμμα των 29ων Νυχτών Πρεμιέρας θα μάθουμε την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου, ενώ το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 9 Οκτωβρίου στις αίθουσες ΔΑΝΑΟΣ Ι & ΙΙ, ΙΝΤΕΑΛ, ΑΣΤΟΡ, ΑΣΤΥ, ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ, ΠΑΛΛΑΣ και ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα