Πλημμύρες: “Για το κράτος είμαστε αόρατοι, υπάρχει ρατσισμός και επιλεκτική ευαισθησία” καταγγέλλουν οι Ρομά

Πλημμύρες: “Για το κράτος είμαστε αόρατοι, υπάρχει ρατσισμός και επιλεκτική ευαισθησία” καταγγέλλουν οι Ρομά
thesstoday.gr

Οι Ρομά της Θεσσαλίας δηλώνουν ότι είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης ακόμα και στις πλημμύρες.

Σαν “παιδιά ενός κατώτερου θεού” αισθάνονται τα μέλη της κοινότητας των Ρομά στη Θεσσαλία ιδίως μετά το σφυροκόπημα που δέχθηκε η περιοχή από την κακοκαιρία “Daniel” που αφήνει πίσω της νεκρούς και ανυπολόγιστης αξίας καταστροφές.

Όπως χαρακτηριστικά περιγράφουν, το κράτος δεν ενδιαφέρθηκε για αυτούς, λες και πρόκειται για πολίτες δεύτερης κατηγορίας. “Αόρατοι. Για αυτούς είμαστε αόρατοι. Μόνο συμφορές και μπλεξίματα. Με αυτά μας έχουν ταυτίσει. Κι εμείς πονάμε. Κι εμείς δουλεύουμε. Κι εμείς αγαπάμε τον τόπο που ζούμε” θα πει στο ThessToday ο Βαλάντης, μέλος της κοινότητας Ρομά στην Καρδίτσα.

Η κοινότητα των τσιγγάνων της Θεσσαλίας και της Μαγνησίας μετρά περισσότερα από 200.000 μέλη αποτελώντας μαζί με αυτή της Κομοτηνής, τις πιο πολυπληθείς περιοχές εγκατάστασης του νομαδικού λαού. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Ρομά Ελλάδος, Μάκη Μπότη, μεγάλοι πληθυσμοί συναντώνται στη Νέα Σμύρνη, στη Γιάννουλη, στον Τύρναβο, στα Τρίκαλα, σε όλα τα χωριά της Καρδίτσας, στα Φάρσαλα και στους Σοφάδες.

“Πέρασαν δύσκολα οι Ρομά σε αυτές τις περιοχές όπως και όλος ο λαός της Θεσσαλίας. Βγάζανε νερά με τους κουβάδες. Μια γυναίκα στη Νέα Σμύρνη που ήταν έγκυος μεταφέρθηκε μέσα στα νερά, σε ασφαλές σημείο και αναγκάστηκε να γεννήσει σε άθλιες συνθήκες με κίνδυνο την υγεία τη δική της και του παιδιού” περιγράφει ο κ. Μπότης

“Ρατσισμός και επιλεκτική ευαισθησία”

“Υπάρχει ρατσισμός και επιλεκτική ευαισθησία σε μεγάλο βαθμό. Επειδή είμαστε ρομά δεν πρέπει να μας βοηθήσουν;” διερωτάται ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ρομά Ελλάδος σημειώνοντας στη συνέχεια: “Ο κόσμος δεν μπορούσε να βγει από τα σπίτια. Δεν υπήρχε πόσιμο νερό. Τα ελικόπτερα έπαιρναν μόνο 50 άτομα τη μέρα. Αντί να έρθουν σε μία ώρα έρχονταν σε πέντε. Μας αμελούν”.

Αίτημα των πληγέντων της κοινότητας, σύμφωνα με τον ίδιο είναι να υπάρξει παροχή ουσιαστικών αποζημιώσεων, ωστόσο ο κ. Μπότης μεγαλύτερη έμφαση έδωσε στο να υπάρξει επιτέλους σεβασμός και ισονομία από την ελληνική πολιτεία απέναντί τους.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα