Κόκκινα δάνεια: Αναζητείται λύση για ρυθμίσεις με μεγαλύτερο “κούρεμα”
Οικονομικό επιτελείο και Servicers αναζητούν λύσεις μέσω αλλαγών στον εξωδικαστικό μηχανισμό που θα επιτρέψει υψηλότερα κουρέματα για τους δανειολήπτες και άρα χαμηλότερες μηνιαίες δόσεις. Η πρόταση των servicers και τα εμπόδια.
- 06 Σεπτεμβρίου 2023 06:30
Σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις (Servicers) προκειμένου να καταλήξουν σε προτάσεις ρυθμίσεων προς τους δανειολήπτες με μεγαλύτερο «κούρεμα» της οφειλής, βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Ο υπουργός οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης από τις πρώτες ημέρες ανάληψης των καθηκόντων του, πιέζει τους Servicers να διευρύνουν τις ρυθμισεις σε κόκκινα δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών, αποτρέποντας έτσι τη διενέργεια χιλιάδων πλειστηριασμών σε ακίνητα.
Η πρόταση των Servicers
Οι Servicers από την πλευρά τους απαντάνε ότι αυτή τη στιγμή οι ρυθμίσεις δεν μπορούν να τρέξουν με ταχύτερους ρυθμούς καθώς ο αλγόριθμος στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, περιορίζει το κούρεμα τόκων ή κεφαλαίου, γεγονός που έκανε τις προτάσεις τους πολύ πιο ελκυστικές για τους δανειολήπτες.
Όπως εξηγούν και με βάση τις ισχύουσες διατάξεις της νομοθεσίας, η ρύθμιση που προτείνεται στον πιστωτή δεν πρέπει να οδηγεί σε χαμηλότερες εισπράξεις σε όρους παρούσας αξίας σε σχέση με το αν η περιουσία του οφειλέτη έβγαινε σε πλειστηριασμό. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το εκτιμώμενο τίμημα από τη ρευστοποίηση των ακινήτων θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσο με τις δόσεις που θα καταβάλλει ο δανειολήπτης σε βάθος χρόνου μέσω της ρύθμισης.
Με αυτή την προϋπόθεση που ισχύει ήδη στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού και με στόχο να γίνουν πιο ελκυστικές οι προτάσεις ρύθμισης, οι Servicers αντιπροτείνουν στο οικονομικό επιτελείο να προχωρήσει μέσω του επικείμενου νομοσχεδίου, στην τροποποίηση του αλγόριθμου που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα και πιο συγκεκριμένα στη μείωση του ποσού της ανάκτησης. Με τον τρόπο αυτό, εξηγούν οι ίδιες πηγές, θα μπορέσουν οι μηνιαίες δόσεις να είναι χαμηλότερες και άρα τα κουρέματα που θα προτείνονται στους δανειολήπτες σαφώς υψηλότερα.
Τα αγκάθια
Αφού επεξεργάστηκαν την πρόταση στων Servicers στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, εκτιμούν ότι πρόκειται για δύσκολη άσκηση, καθώς οι όποιες αλλαγές υπάρξουν από εδώ και στο εξής θα διαταράξουν τις ισορροπίες στην εγχώρια αγορά ιδιωτικού χρέους, ενώ θα υπάρξει και σημαντική επίδραση στα business plans όλων των τιτλοποιήσεων που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα με τη χρήση των κρατικών εγγυήσεων του σχεδίου «Ηρακλής».
Δεν κλείνουν ωστόσο το παράθυρο της προτεινόμενης λύσης και δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι η επεξεργασία και η αξιολόγηση όλων των δεδομένων θα ολοκληρωθεί σύντομα, με στόχο οι τελικές τροποποιήσεις να τεθούν σε εφαρμογή στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.
1 στους 4 οφειλέτες απορρίπτουν τις ρυθμίσεις
Την ίδια στιγμή και παρά την επιτάχυνση των ρυθμίσεων που δέχονται οι οφειλέτες, στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού αναδιάρθρωσης του ιδιωτικού χρέους, ο βαθμός απόρριψης εξακολουθεί να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, την περίοδο Απριλίου – Ιουλίου 2023 περίπου 1 στις 4 αιτήσεις δεν προχώρησαν, διότι οι δανειολήπτες δεν αποδέχθηκαν το σχήμα αποπληρωμής που τους προτάθηκε.
Οι περισσότερες απορρίψεις εντοπίζονται στις πολυμερείς ρυθμίσεις, όταν δηλαδή υπάρχουν χρέη σε πολλούς πιστωτές, όπου το ποσοστό τους φτάνει στο 36%. Από τις άλλη, στις διμερείς ρυθμίσεις ανέρχεται σε 21%.
Υπενθυμίζεται ότι μετά τον τελευταίο κύκλο αλλαγών στο πλαίσιο λειτουργίας του εξωδικαστικού μηχανισμού, τόσο οι τράπεζες, όσο και οι δανειολήπτες είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν το λόγο απόρριψης της πρότασης που δέχονται.
Σύμφωνα λοιπόν με την καταγραφή που έχει γίνει, περισσότεροι από 6 στους 10 οφειλέτες δεν δήλωσαν την αιτία της μη αποδοχής.
Πηγές από τον κλάδο των servicers, υποστηρίζουν πως το πιο πιθανό είναι σε αυτές τις περιπτώσεις να μην τους ικανοποίησαν οι όροι της ρύθμισης και απλά δεν το γνωστοποίησαν.
Από την άλλη, στις προτάσεις που δηλώθηκε ο λόγος της απόρριψης, η πλειονότητα, περισσότερες από τις μισές, αφορούσε στην αδυναμία εξυπηρέτησης του χρέους, παρά την αναδιάρθρωσή του.
Η αλήθεια είναι ότι ο αλγόριθμος που τρέχει για την παραγωγή προτάσεων ρύθμισης, όπως ισχύει σήμερα, περιορίζει το κούρεμα τόκων ή κεφαλαίου. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών προωθεί την τροποποίηση του τύπου παραγωγής ρυθμίσεων, με τρόπο που θα μειώνει το ελάχιστο ποσό ανάκτησης στις προτεινόμενες αναδιαρθρώσεις. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι μηνιαίες δόσεις των ρυθμίσεων να είναι χαμηλότερες και τα κουρέματα υψηλότερα. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα αυξηθεί το ποσοστό αποδοχής των προτάσεων που δέχονται οι οφειλέτες.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις