Αυτές είναι οι κορυφαίες παγκόσμιες τάσεις στον τουρισμό: Εργασία και αναψυχή, βιωσιμότητα και εξατομίκευση με ΑΙ

Αυτές είναι οι κορυφαίες παγκόσμιες τάσεις στον τουρισμό: Εργασία και αναψυχή, βιωσιμότητα και εξατομίκευση με ΑΙ
Τουρισμός στην Ισπανία Shutterstock

Από την Ισπανία το Παγκόσμιο Συμβούλιο Τουρισμού και Ταξιδίων και η Hotelbeds ανακοίνωσαν στοιχεία για τη δυναμική του κλάδου σε όλο τον κόσμο αλλά και τις κυρίαρχες τάσεις.

Μια μεγάλη γιορτή για τον τουρισμό πραγματοποιήθηκε στην Πάλμα της Μαγιόρκα της Ισπανίας από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) και την εταιρεία Hotelbeds, κατά την οποία παρουσιάστηκαν οι σημαντικότερες παγκόσμιες τάσεις στον τομέα του τουρισμού.

Η Ισπανία γιόρτασε ταυτόχρονα μια εξαιρετική τουριστική σεζόν, με ισχυρές επιδόσεις. Οι προβλέψεις έδειξαν ότι μέχρι το τέλος του 2023, αυτός ο τομέας θα αντιπροσωπεύει το 14,6% του ΑΕΠ της Ισπανίας και θα προσφέρει απασχόληση σε σχεδόν τρία εκατομμύρια Ισπανούς, υπογραμμίζοντας τον κρίσιμο ρόλο του στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Το WTTC παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι ο τουρισμός γνώρισε το 2022 έναν εξαιρετικό ρυθμό ανάπτυξης κατά 22%, κυρίως λόγω της άρσης των περιορισμών της πανδημίας και της αύξησης των δαπανών από ξένους επισκέπτες. Η Julia Simpson, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του WTTC σε δηλώσεις της τόνισε ότι «Τα ταξίδια αναψυχής μετά την πανδημία ανθούν. Αλλά τα ταξιδιωτικά πρότυπα αλλάζουν. Στις Βαλεαρίδες βλέπουμε μεγαλύτερη σεζόν. Τα πολυτελή ταξίδια είναι ιδιαίτερα δυνατά με τα ξενοδοχεία να πρωτοστατούν με νέα προϊόντα για αυτήν την αγορά. Οι ταξιδιώτες θέλουν να ταξιδεύουν πιο βιώσιμα. Τα ταξίδια και ο τουρισμός μπορούν να αναπτυχθούν και να προστατεύσουν τον πλανήτη. Ας ενωθούμε για να διαμορφώσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τα ταξίδια και τον τουρισμό», κατέληξε.

Ο Nicolas Huss, διευθύνων σύμβουλος της Hotelbeds, δήλωσε ότι η ισχυρή δέσμευση των εταιρειών σε όλο το τουριστικό οικοσύστημα να συνεργαστούν με εξωτερικούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στον τομέα της καινοτομίας, θα είναι κρίσιμη για να διασφαλιστεί ότι ο τουρισμός και τα ταξίδια θα συνεχίσουν να ευδοκιμούν.

Τα στοιχεία της Hotelbeds δείχνουν ότι φέτος το καλοκαίρι οι παραδοσιακές ροές ταξιδιωτών προς τις Βαλεαρίδες Νήσους, όχι μόνο διατηρήθηκαν αλλά και αυξήθηκαν, με τους τουρίστες να προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο (+17%) και τη Γερμανία (+29%). Επιπλέον, χώρες όπως η Γαλλία και η Πορτογαλία έχουν δει αυξανόμενη ζήτηση στα νησιά τους, ενώ οι αγορές μεγάλων αποστάσεων εκτός Ευρώπης, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, βλέπουν επίσης αύξηση των ροών.

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι τουριστικών επιχειρήσεων από όλο τον κόσμο, που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, τόνισαν επίσης τη στροφή του κλάδου από τα εταιρικά στα ταξίδια αναψυχής, με τα τελευταία να αντιπροσωπεύουν σήμερα το σημαντικό 88% των ταξιδιωτικών δαπανών στην Ισπανία. Αυτός ο μετασχηματισμός αναμένεται να συνεχιστεί, ενισχύοντας περαιτέρω τον τομέα των ταξιδιών αναψυχής.

Οι παγκόσμιες τουριστικές τάσεις

Η Hotelbeds προβλέπει ότι τρεις τάσεις που θα συνεχίσουν να καθορίζουν τον ταξιδιώτη του μέλλοντος, και συγκεκριμένα:

·Ταξίδια που συνδυάζουν αναψυχή και επαγγελματικούς λόγους που υποστηρίζονται τα τελευταία χρόνια από την τάση για εξ αποστάσεως εργασία.

·Αειφόρα ταξίδια, που οδηγούνται σε μεγάλο βαθμό από τη Gen Z, τη γενιά που έχει μεγαλύτερη επίγνωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος. Η Hotelbeds έχει υπογράψει συμφωνία να ενταχθεί στο πρόγραμμα Sustainability Basics του WTTC για την ευαισθητοποίηση και την ενθάρρυνση των ιδιοκτητών ξενοδοχείων, στο να είναι οι επιχειρήσεις τους πιο φιλικές προς το περιβάλλον.

·Η άνοδος των εξατομικευμένων ταξιδιών. Οι ταξιδιώτες θέλουν να μπορούν να κάνουν κράτηση για τα ταξίδια τους με το πάτημα ενός κουμπιού και η τεχνολογία χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για την παροχή εξατομικευμένων εμπειριών, που συχνά υποστηρίζονται από την τεχνητή νοημοσύνη.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα