Πλημμύρες: Αποζημιώσεις για τις ζημιές στα φωτοβολταϊκά αναζητούν οι παραγωγοί ΑΠΕ
Προτείνεται αντί χρηματικής αποζημίωσης να δοθεί παράταση στην ισχύ της σύμβασης με την εγγυημένη τιμή αποπληρωμής για τα φωτοβολταϊκά που υπέστησαν ζημιές.
- 13 Σεπτεμβρίου 2023 06:19
Με το ερώτημα σε ποιο ύψος θα φτάσουν οι αναγκαίες αποζημιώσεις που πρέπει να καταβληθούν και αν επαρκούν τα διαθέσιμα κεφάλαια των ασφαλιστικών εταιρειών βρίσκονται οι παραγωγοί των φωτοβολταϊκών πάρκων που υπέστησαν ανυπολόγιστες καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή του Θεσσαλικού Κάμπου με τις πλημμύρες που έλαβαν χώρα τις προηγούμενες μέρες.
Σε μια πρώτη εκτίμηση των ζημιών που έκανε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών αναφέρει ότι το σύνολο των παραγωγών που είναι μέλη του μετρούν σοβαρές ζημιές, χωρίς ωστόσο, να είναι ακόμη δυνατό να γίνει ένας ακριβής υπολογισμός.
Αυτό γιατί αφενός παραμένουν περιοχές που είναι ακόμη πλημμυρισμένες και απροσπέλαστες και αφετέρου χρειάζεται να μελετηθούν οι όποιες ζημιές προκειμένου να διαπιστωθεί σε ποιο βαθμό ο εξοπλισμός του πάρκου στο σύνολό του έχει υποστεί ζημιές.
Ο ΠΣΑΦ αναφέρει ότι υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις όπου οι καταστροφές έφτασαν μέχρι το σπάσιμο πάνελ ή (και) λύγισμα βάσεων, ωστόσο η πλειοψηφία των ζημιών αφορά Inverter, την περίφραξη και τα υλικά του υποσταθμού έως και ολόκληρο τον υποσταθμό, μιλώντας για εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ζημιές για κάθε πάρκο. Μάλιστα, οι πρώτες εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς που συνομίλησε το energypress από την περιοχή αναφέρουν ζημιές της τάξης των 100 εκατομμυρίων ευρώ και πάνω.
Επί του συγκεκριμένου, όπως μεταφέρουν οι ίδιες πηγές, το σύνολο των έργων είναι ασφαλισμένα επομένως υπάρχει πρόβλεψη για την αποζημίωσή τους. Αναλυτικότερα, ότι όλα τα έργα (πλήν ελαχίστων εξαιρέσεων) είναι ασφαλισμένα καθώς συνιστά βασική προϋπόθεση για να χρηματοδοτηθούν από τις τράπεζες. Την ίδια στιγμή δεν λείπουν και διάφορα «παρατράγουδα» όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) Στέλιος Λουμάκης, όπου μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία, όπως διαπιστώνεται, εξαιρεί από τις αποζημιώσεις παραγωγή που έχει επηρεαστεί από τις πλημμύρες.
Σε κάθε περίπτωση, η αποζημίωση μένει να περάσει την «κρησάρα» των ψιλών γραμμάτων που περιλαμβάνει το κάθε συμβόλαιο και έχει συμφωνήσει ο κάθε παραγωγός με την εκάστοτε ασφαλιστική, πράγμα που μένει να φανεί πως θα εξελιχθεί και σε ποιο βαθμό θα επηρεάσει το ύψος του τελικού ποσού που θα δοθεί.
Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, έχει ήδη επικοινωνήσει τα σχετικά ζητήματα με τους αρμόδιους, διατυπώνοντας ένα «δίπτυχο» προτάσεων προκειμένου να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες για τις αποζημιώσεις.
Υπό αυτές τις συνθήκες θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο για τους ιδιοκτήτες των φωτοβολταϊκών να ισχύσουν για το θέμα της ζημιάς όσα θα ισχύσουν και για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κακοκαιρία.
Μάλιστα ο κ. Λουμάκης καταθέτει ως ΣΠΕΦ μια εναλλακτική πρόταση για την αποζημίωση των παραγωγών φωτοβολταϊκών. Συγκεκριμένα προτείνει αντί χρηματικής αποζημίωσης να δοθεί παράταση στην ισχύ της σύμβασης με την εγγυημένη τιμή αποπληρωμής για τα φωτοβολταϊκά που υπέστησαν ζημιές.
Όπως εξηγεί το μέτρο μπορεί να είναι απολύτως στοχευμένο και να αφορά μόνο όσους υπέστησαν ζημιές. Το ποιοι υπέστησαν ζημιές μπορεί να διαπιστωθεί αντικειμενικά μέσω της τηλεμετρίας, όπου φαίνεται εάν ένα πάρκο δουλεύει ή όχι.
Σε κάθε περίπτωση, η φονική κακοκαιρία Ντάνιελ, φαίνεται ότι πέραν των ανθρώπινων απωλειών αλλά και των υπολοίπων σημαντικών καταστροφών σε σπίτια και υποδομές, άφησε το στίγμα της και στον κλάδο των φωτοβολταϊκών.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις