Το παιχνίδι του πολιτικού μουντζούρη με Κικίλια και Αγοραστό
Οι φήμες για το πολιτικό μέλλον του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, αλλά και για το χρίσμα της ΝΔ στην περιφέρεια Θεσσαλίας, δίνουν και παίρνουν.
- 13 Σεπτεμβρίου 2023 06:14
Τον πολιτικό μουντζούρη εξακολουθούν και παίζουν στην κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία, καθώς η διαχείριση της κακοκαιρίας, μετά και τις πυρκαγιές, έχει τραυματίσει το αφήγημα της αποτελεσματικότητας του “επιτελικού κράτους”.
Στο επίκεντρο της εσωκομματικής γκρίνιας και κριτικής για τις πλημμύρες βρίσκονται αφενός ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, αφετέρου ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός.
Τα σενάρια για “παραίτηση” Κικίλια φούντωσαν δε εκ νέου χθες, καθώς: Αφενός δεν συμμετείχε στη σύσκεψη στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (στην οποία έλαβε μέρος όμως ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο οποίος άδραξε την ευκαιρία να αμυνθεί της κριτικής για καθυστερήσεις καλώντας άπαντες “να μην απαξιώνουν τις Ένοπλες Δυνάμεις για λόγους μικρών σκοπιμοτήτων και εντυπωσιασμού”).
Αφετέρου, διότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρέστη στην ορκωμοσία του Χρήστου Στυλιανίδη ως νέου υπουργού Ναυτιλίας μετά την παραίτηση του Μίλτου Βαρβιτσιώτη. Και αυτό ενώ στη ΝΔ επικρατεί δυσαρέσκεια για τις επιδόσεις του κ. Στυλιανίδη στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, το οποίο είχε αναλάβει μετά τη δημιουργία του το 2021. Αλλά και η απορία γιατί επανέρχεται σε άλλη κυβερνητική θέση, ενώ είχε μείνει εκτός κυβέρνησης μετά τις εκλογές.
Ο κ. Κικίλιας χθες μιλώντας στον Ant1 κάρφωσε τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, τους δήμους και τις περιφέρειες, ως υπεύθυνους για τους καθαρισμούς ρεμάτων, τα αντιπλημμυρικά έργα και τους ελέγχους. Κατέστησε δε σαφές ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί, καθώς παρουσίασε το σχεδιασμό για την επόμενη ημέρα, σημειώνοντας φυσικά ότι οι αποφάσεις για τη σύνθεση της κυβέρνησης ανήκουν στον πρωθυπουργό.
Στη σύσκεψη στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα συμμετείχε πάντως και ο κ. Αγοραστός, παρά τα σενάρια που θέλουν τη ΝΔ να σκέπτεται να αποσύρει το χρίσμα για την περιφέρεια Θεσσαλίας. Ενόχληση προκάλεσαν και οι δηλώσεις του κ.Αγοραστού πως η περιφέρεια Θεσσαλίας έλαβε κονδύλια κάτω των 100 εκ ευρώ μετά τις καταστροφές που προκάλεσε ο Ιανός το 2020. Για αν αποφασίσει η ΝΔ όμως να άρει τη στήριξη στον κ.Αγοραστό θα πρέπει να βρεθεί και εναλλακτική.
Και ενώ στη ΝΔ πολλοί ψάχνουν ποιος θα μπορούσε να “φορτωθεί” επικοινωνιακά την καταστροφή στη Θεσσαλία ενδεχομένως με ένα ανασχηματισμό, άλλοι ανησυχούν πως αυτό το κλίμα εν τέλει βλάπτει συλλογικά την κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα. Κυβερνητικά στελέχη πάντως χθες το βράδυ παρέπεμπαν στην ομιλία και συνέντευξη τύπου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, σχολιάζοντας με νόημα ότι τώρα προέχει η αναδιάρθρωση των δομών και όχι η συζήτηση για τα πρόσωπα. Αλλαγές σε πρόσωπα συνεπώς δεν αναμένονται μέχρι τη ΔΕΘ, αλλά εν συνεχεία όλα είναι ανοιχτά για έναν σαρωτικό ή δομικό ανασχηματισμό. Πάντως θα είναι ενδιαφέρον εάν ο κ. Μητσοτάκης αλλάξει ξανά το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, που ο ίδιος ίδρυσε το 2021.
Το Μαξίμου την ίδια στιγμή προτάσσει τη θετική ατζέντα της συμφωνίας Μητσοτάκη- Κομισιόν για κονδύλια 2,25 δισ ευρώ για ανακούφιση των πληγέντων και αποκατάσταση των ζημιών από την κακοκαιρία Daniel.
ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κατήγγειλαν πάντως την κυβέρνηση για επικοινωνιακή διαχείριση, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται παρά για ευρωπαϊκά κονδύλια που η χώρα δικαιούνταν ούτως ή άλλως και μέρος των οποίων θα χανόταν στο τέλος του χρόνου, επειδή όπως τονίζουν δεν τα είχε αξιοποιήσει η κυβέρνηση. Το δε ΚΚΕ χαρακτήρισε την Ευρωπαϊκή Ένωση συνυπεύθυνη, μαζί με την κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές, “αφού συστηματικά απέρριπτε ως μη επιλέξιμες τις δαπάνες για την αντιπλημμυρική προστασία” και κατέθεσε ερώτηση προς την Κομισιόν.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση ότι είχε απεντάξει και δεν έχει προχωρήσει αντιπλημμυρικά έργα, με το ΠΑΣΟΚ μάλιστα να ζητά τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση των αιτιών της ελλιπούς θωράκισης της Θεσσαλίας έναντι ακραίων καιρικών φαινομένων και την αναζήτηση ευθυνών.
Ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, πάντως υποστήριξε χθες (Οpen) ότι κανένα αντιπλημμυρικό έργο δεν θα μπορόυσε να σταματήσει αυτό το φαινόμενο, επικαλούμενος μεταξύ άλλων ότι σε 48 ώρες στο νομό Μαγνησίας έπεσε η ποσότητα του νερού που πέφτει σε ένα χρόνο.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις