Ιαπωνία: Ψαράδες κατά του κράτους για την απόρριψη ραδιενεργών υδάτων στην θάλασσα
Κατά του κράτους αναμένεται να προσφύγουν την Παρασκευή ψαράδες και κάτοικοι της Φουκουσίμα, εν όψει της απόρριψης ραδιενεργών υδάτων στη θάλασσα από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο του Νταϊίτσι.
- 04 Σεπτεμβρίου 2023 13:45
Σχεδόν 100 ψαράδες και κάτοικοι της Φουκουσίμα θα προσφύγουν εις βάρος του ιαπωνικού κράτους, προσπαθώντας να σταματήσουν την επιχείρηση ρίψης ραδιονεργλων υδάτων από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, Νταϊίτσι, στη θάλασσα.
Την Παρασκευή (8/9) αναμένεται να κατατεθεί στο πρωτοδικείο της Φουκουσίμα η προσφυγή τους, όπως ανέφερε η Σουζίε Τάνζι, μέλος της συλλογικότητας που προχωρεί στη συγκεκριμένη ενέργεια.
“Η κυβέρνηση δεν τήρησε την υπόσχεσή της να λάβει τη σύμφωνη γνώμη των ψαράδων πριν αποφασίσει για την απόρριψη”, υποστήριξε. “Είναι μια κακή πολιτική, επειδή αψηφά την αντίθεση όχι μόνο του συνεταιρισμού των ψαράδων της Φουκουσίμα, αλλά και συνεταιρισμών σε όλη τη χώρα”.
“Η απόρριψη στον ωκεανό δεν μπορεί ποτέ να γίνει ανεκτή επειδή επιδεινώνει τα βάσανα των θυμάτων του πυρηνικού ατυχήματος” της Φουκουσίμα το 2011, έπειτα από ένα γιγάντιο τσουνάμι, συμπλήρωσε η Τανζί.
Την έντονη ανησυχία τους για τις αρνητικές επιπτώσεις της απόρριψη των ραδιεργών υδάτων της Φουκουσίμα στον Ειρηνικό Ωκεανό εκφράζουν πολλοί Ιάπωνες ψαράδες. Τα νερά αυτά προέρχονται από υπόγεια ύδατα και ύδατα που ήταν απαραίτητα για την ψύξη των αντιδραστήρων της, που είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές το 2011.
Οι φόβοι τους έχουν ήδη επαληθευθεί, καθώς η Κίνα και το Χονγκ Κονγκ διέκοψαν όλες τις εισαγωγές ιαπωνικών θαλάσσιων προϊόντων, αφότου ξεκίνησε η απόρριψη των υδάτων στα τέλη Αυγούστου. Μάλιστα, οι δύο αγορές αντιπροσώπευαν μαζί το 42% των εξαγωγών του ιαπωνικού τομέα, κατά το 2022.
Το Τόκιο ζήτησε από την Κίνα να άρει αυτούς τους εμπορικούς περιορισμούς, με την αιτιολογία ότι η απόρριψη του νερού στη θάλασσα είχε εγκριθεί από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (IAEA) και ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα, προκειμένου η διαδικασία να μην θέσει σε κίνδυνο το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.
Το νερό της Φουκουσίμα έχει υποστεί καθαρισμό από τις πιο πολλές ραδιενεργές ουσίες, με εξαίρεση το τρίτιο, το οποίο δεν είναι επικινδύνο, εκτός και αν βρίσκεται σε υψηλές συγκεντρώσεις, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Αυτό το νερό με τρίτιο αραιώνεται στη συνέχεια με θαλασσινό νερό, πριν απορριφθεί στον ωκεανό, έτσι ώστε το επίπεδο της ραδιενέργειάς του να μην υπερβαίνει το στόχο των 1.500 μπεκερέλ ανά λίτρο. Το επίπεδο αυτό είναι 40 φορές κατώτερο των ιαπωνικών προδιαγραφών, για αυτού του είδους των επιχειρήσεων απόρριψης υδάτων στη θάλασσα, οι οποίες είναι εξάλλου συνηθισμένες στην πυρηνική βιομηχανία σ’ ολόκληρο τον κόσμο.
Στο σύνολο, η Ιαπωνία υπολογίζει να απορρίψει στη θάλασσα πάνω από 1,3 εκατομμύριο κυβικά μέτρα νερού με τρίτιο από τη Φουκουσίμα και θα το κάνει πολύ σταδιακά, έως τις αρχές του 2050, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις