Κίνα: Αγνοείται η τύχη του υπουργού Άμυνας – Σιγή από τις αρχές

Κίνα: Αγνοείται η τύχη του υπουργού Άμυνας – Σιγή από τις αρχές
Ο Li Shangfu 2023 Vincent Thian/AP

Άγνωστη η τύχη του υπουργού Άμυνας της Κίνας, στην τελευταία περίπτωση ανώτερου στελέχους του Κομμουνιστικού Κόμματος που χάνονται τα ίχνη του.

Εξαφανισμένος από τα κοινά εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες είναι ο υπουργός Άμυνας της Κίνας, ο οποίος αποτελεί την πιο πρόσφατη περίπτωση ανώτερου στελέχους του Κομμουνιστικού Κόμματος που χάνονται τα ίχνη του.

Ο στρατηγός Li Shangfu εθεάθη για τελευταία φορά στις 29 Αυγούστου όταν έδωσε μια ομιλία στο φόρουμ ειρήνης και ασφάλειας Κίνας – Αφρικής. Το τελευταίο του ταξίδι στο εξωτερικό ήταν στη Μόσχα και το Μινσκ στα μέσα Αυγούστου, όπου συναντήθηκε με Ρώσους αξιωματούχους στο περιθώριο μιας διάσκεψης για την ασφάλεια και με τον Λευκορώσο πρόεδρο, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Το Reuters ανέφερε την Παρασκευή (15/09) ότι ο Li τέθηκε υπό έρευνα από τις κινεζικές αρχές, επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Η έρευνα για τον Li σχετίζεται με προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων ένας περιφερειακός αξιωματούχος ασφαλείας και τρία άτομα σε άμεση επαφή με τον κινεζικό στρατό.

Ανώτεροι αξιωματούχοι της μονάδας προμηθειών του κινεζικού στρατού, της οποίας ηγήθηκε ο Li από το 2017 έως το 2022, ήταν επίσης υπό έρευνα.

Μια εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών είπε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ότι δεν γνωρίζει την κατάσταση ενώ το κρατικό συμβούλιο και το υπουργείο Άμυνας δεν έχουν απαντήσει μέχρι στιγμής στα αιτήματα για σχολιασμό.

Νωρίτερα την Παρασκευή, οι Financial Times ανέφεραν ότι η αμερικανική κυβέρνηση πίστευε ότι ο Li είχε τεθεί υπό έρευνα, επικαλούμενη ανώτερους αξιωματούχους ενώ αυτό υποστηρίζει και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ιαπωνία.

Το Reuters ανέφερε ότι ο Li ακύρωσε συνάντηση με αξιωματούχους της άμυνας του Βιετνάμ την τελευταία στιγμή την περασμένη εβδομάδα.

Η εξαφάνιση του Li ακολουθεί την αιφνιδιαστική απομάκρυνση από τη θέση του τον Ιούλιο του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών, Qin Gang, επίσης μετά από εξαφάνιση εβδομάδων. Έκτοτε δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτόν.

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ αντικατέστησε επίσης δύο κορυφαίους στρατηγούς της Rocket Force στις αρχές Αυγούστου. Ο πρώην διοικητής Li Yuchao δεν είχε εμφανιστεί δημόσια για εβδομάδες πριν, και δεν υπήρξε κάποια εξήγηση για την απομάκρυνσή του.

Ο Li διορίστηκε υπουργός Άμυνας τον Μάρτιο, μετά από λίγους μήνες ως υψηλόβαθμο μέλος της κεντρικής στρατιωτικής επιτροπής, η οποία εποπτεύει τις ένοπλες δυνάμεις. Το 2018, ως διευθυντής του τμήματος ανάπτυξης εξοπλισμού του στρατού, του επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις ΗΠΑ για την αγορά ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού από τον PLA.

Στο πολιτικό σύστημα της Κίνας, οι υπουργοί δεν κατέχουν την υψηλότερη θέση σε κάθε χαρτοφυλάκιο. Ως υπουργός Άμυνας αναφέρεται σε δύο αντιπροέδρους της κεντρικής στρατιωτικής επιτροπής, οι οποίοι στη συνέχεια αναφέρονται στον Σι. Ωστόσο, είναι επίσης ένας από τους πέντε πολιτειακούς συμβούλους, που κατατάσσονται ψηλότερα από έναν τακτικό υπουργό.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα