Γαλλία: 32χρονη Ελληνίδα πέθανε από αλλαντίαση – Στην εντατική ο σύζυγός της

Γαλλία: 32χρονη Ελληνίδα πέθανε από αλλαντίαση – Στην εντατική ο σύζυγός της
The Tchin Thin wine bar - Το μαγαζί όπου υπέστη αλλαντίαση η 32χρονη Ελληνίδα (AP Photo/Sophie Garcia)

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι υπέστησαν δηλητηρίαση από τοξίνη αλλαντίασης σε wine bar της Γαλλίας, εκ των οποίων μία 32χρονη Ελληνίδα, η οποία κατέληξε σε νοσοκομείο της Γαλλίας. Είχαν καταναλώσει μολυσμένες σαρδέλες.

Συναγερμός έχει σημάνει στο Μπορντό της Γαλλίας μετά τον θάνατο μίας 32χρονης Ελληνίδας από αλλαντίαση στο εστιατόριο Tchin Tchin wine bar.

Ο σύζυγός της, με τον οποίο επισκέφθηκαν μαζί το wine bar, νοσηλεύεται στην εντατική, ενώ αναζητούνται και άλλα πιθανά θύματα. Οι αναλύσεις έδειξαν “έλλειψη ελέγχου της διαδικασίας συντήρησης” από τον υπεύθυνο του εστιατορίου.

Η Le Parisien αναφέρει ότι ο ιδιοκτήτης του καταστήματος “Tchin Tchin wine bar”, παραδέχτηκε ότι πέταξε μερικές σαρδέλες από την παρτίδα γιατί δεν μύριζαν καλά.

“Ομολογώ ότι είχα μια παρτίδα σαρδέλες και όταν άνοιξα έπρεπε να πετάξω μερικές που είχαν έντονη μυρωδιά. Οι υπόλοιπες φαίνονταν καλές για να σερβιριστούν στους πελάτες. Είμαι συντετριμμένος για αυτούς τους πελάτες αν αποδειχθεί ότι αρρώστησαν στο μπαρ μου” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το wine bar έχει κλείσει με απόφαση των γαλλικών αρχών καθώς διεξάγονται έρευνες μετά την δηλητηρίαση από τοξίνη αλλαντίασης τουλάχιστον δέκα ανθρώπων. Όλα τα θύματα είχαν φάει σαρδέλες σε σπιτική κονσέρβα την περασμένη εβδομάδα στο συγκεκριμένο μαγαζί.

Οι αναλύσεις που διενεργήθηκαν από τη Διεύθυνση Προστασίας του Πληθυσμού επιβεβαίωσαν «μια πραγματική έλλειψη ελέγχου της διαδικασίας διατήρησης» των κονσερβοποιημένων προϊόντων, ανακοίνωσε ο Τιερί Τουζέ, αναπληρωτής διευθυντής. Η έρευνα διαπίστωσε ότι σερβιρίστηκαν εννέα βάζα, που αντιπροσώπευαν περίπου 25 πιθανούς καταναλωτές.

«Ο εστιάτορας επιβεβαίωσε ότι όταν άνοιξαν τα βάζα, υπήρχε μια άσχημη μυρωδιά και δεν υπήρχε κενό», υπογράμμισε ο Τιερί Τουζέ. Η νομαρχία απαγόρευσε στον διευθυντή την παραγωγή νέων προϊόντων «μέχρι νεοτέρας» και διέταξε «ενδελεχή καθαρισμό» του bar-restaurant, το οποίο παρέμεινε κλειστό.

Σημαντικά τα ερωτήματα για τις καθυστερήσεις που φαίνεται ότι υπήρξαν στη διάγνωση τόσο της 32χρονης Ελληνίδας που έχασε τη ζωή της αλλά και των άλλων πελατών του εστιατορίου Tchin Tchin Wine Bar που νόσησαν θέτουν τα γαλλικά ΜΜΕ.

Ο ιστότοπος sudouest.fr εξηγεί σε άρθρο του ότι η Ελληνίδα που πέθανε τόσο τραγικά μετά από την επίσκεψή της στο εν λόγω εστιατόριο με τον άνδρα της (ο οποίος νοσηλεύεται επίσης με αλλαντίαση), είχε πάει στα επείγοντα νοσοκομείων στο Μπορντό και το Παρίσι, χωρίς ωστόσο οι γιατροί να εντοπίσουν την πραγματική αιτία των συμπτωμάτων της. Ακόμα και μέχρι χθες το απόγευμα δεν είχαν ταυτοποιηθεί ορισμένοι πελάτες του εστιατορίου που μπορεί να κατανάλωσαν το προβληματικό πιάτο, επισημαίνει το δημοσίευμα και θέτει το εύλογο ερώτημα, του αν θα μπορούσαν να είχαν γίνει πιο γρήγορα οι σχετικές διαδικασίες.

Τι είναι η αλλαντίαση

Η αλλαντίαση είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή παραλυτική νόσος που προκαλείται από μια νευροτοξίνη η οποία παράγεται από το βακτηρίδιο Clostridium botuiinum και μερικές φορές από στελέχη των βακτηριδίων Clostridium butyricum και Clostridium baratii.

Υπάρχουν έξι είδη αλλαντίασης:

  1. η τροφιμογενής,
  2. η βρεφική,
  3. η εντερική τοξιναιμία των ενηλίκων,
  4. η τραυματική,
  5. η ιατρογενής και
  6. η εισπνευστική.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, το Clostridium botulinum είναι ένα Gram (+) βακτηρίδιο που αναπτύσσεται καλύτερα υπό αναερόβιες συνθήκες. Το βακτηρίδιο παράγει σπόρια που του επιτρέπουν να επιβιώνει σε δυσμενείς συνθήκες μέχρι να υπάρξουν κατάλληλες συνθήκες που να επιτρέψουν την ανάπτυξή του.

Υπάρχουν 7 τύποι αλλαντικής τοξίνης που διαχωρίζονται με τα γράμματα Α, Β, C, D, E, F, G.

Μόνο οι τύποι Α, Β, Ε και σπάνια ο F προκαλούν νόσο στον άνθρωπο. Η αλλαντική τοξίνη θεωρείται από τις πιο θανατηφόρες ουσίες. Η μέση θανατηφόρος δόση (lethal dose- LD50) είναι 1 ng τοξίνης ανά χιλιόγραμμο βάρους σώματος.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα