Ανακαλύπτοντας τα Καλάβρυτα με τον Οδοντωτό

Διαβάζεται σε 6'
Ανακαλύπτοντας τα Καλάβρυτα με τον Οδοντωτό
ΜΑΡΙΑ ΚΟΦΟΥ

Η φύση φοράει σιγά σιγά τα φθινοπωρινά της χρώματα, οι ζακέτες βγαίνουν από τις ντουλάπες και η όρεξη για μικρές αποδράσεις του σαββατοκύριακου είναι στα ύψη. Μπορεί η Ελλάδα μας να είναι υπέροχη το καλοκαίρι, αλλά το φθινόπωρο έχει μια ξεχωριστή ομορφιά.

Το αεράκι γίνεται πιο δροσερό, τα ρούχα μας γίνονται λίγο πιο ζεστά, το ίδιο και τα ροφήματά μας. Όσο για τα ορεινά χωριά της χώρας μας, αυτά έχουν πλέον την τιμητική τους! Και μπορεί η άδεια του καλοκαιριού να έχει τελειώσει για τα καλά, αλλά τα σαββατοκύριακα του φθινοπώρου είναι η καλύτερη ευκαιρία για μικρές αποδράσεις εκτός Αθηνών!

Και τι καλύτερο από μια μικρή απόδραση στην Πελοπόννησο; Η Πελοπόννησος άλλωστε είναι αγαπημένος προορισμός των Αθηναίων καθώς μέσα σε 2.30 ώρες μπορείς να τη διασχίσεις όλη και να φτάσεις μέχρι τους νότιους νομούς της, Μεσσηνία και Λακωνία. Νομοί που έχουν την τιμητική τους το καλοκαίρι.

ΜΑΡΙΑ ΚΟΦΟΥ

Το φθινόπωρο όμως, οι σταρ των κοντινών διαδρομών είναι οι νομοί Κορινθίας, Αργολίδας και Αχαΐας, με την Αρκαδία να παίρνει τα σκήπτρα όσο ο καιρός γίνεται πιο κρύος και πλησιάζουμε προς τον Δεκέμβριο. Και παρόλο που η Αχαΐα έχει την τιμητική της τόσο το καλοκαίρι, στο παραλιακό της τμήμα, όσο και το χειμώνα, λόγω του χιονοδρομικού κέντρου των Καλαβρύτων, το φθινόπωρο είναι ιδανικός προορισμός για βόλτες, φαγητό και περπατήματα στη φύση, ειδικά αν το σαββατοκύριακο συνδυαστεί με την εμπειρία του Οδοντωτού σιδηρόδρομου.

Ο Οδοντωτός

Η δημιουργία του Οδοντωτού Σιδηρόδρομου ήρθε ως λύση της ανάγκης να ενωθεί το βουνό με τη θάλασσα και ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1896 μόλις 6 χρόνια από την αρχή των έργων της δημιουργία τους. Αποτέλεσε ένα από τα δυσκολότερα έργα για την εποχή του λόγω του μεγάλου υψομέτρου στο οποίο κατέληγε, καθώς ο Οδοντωτός αποτελεί τον ορεινότερο σιδηρόδρομο της Ελλάδας. Αυτό όμως που τον κάνει ξεχωριστό είναι η τεχνική της οδόντωσης κατά την οποία το τρένο γαντζώνεται, χρησιμοποιώντας κατάλληλα γρανάζια, σε οδοντωτές σιδηροτροχιές στις διαδρομές όπου η κλίση του εδάφους υπερβαίνει το 10%.

ΜΑΡΙΑ ΚΟΦΟΥ

Μια ξεχωριστή διαδρομή που ενώνει βουνό με θάλασσα μέσα από το Φαράγγι του Βουραϊκού, διαδρομή που δεν υπάρχει αντίστοιχη με Οδοντωτό στην Ευρώπη. Με το μικρότερο πλάτος γραμμών στην Ευρώπη (μόλις 73εκ), σε μια διαδρομή 22 χιλιομέτρων και ταχύτητα που κυμαίνεται από 30 μέχρι 40 χλμ/ώρα και μόλις 6 έως 15 χλμ/ώρα στο οδοντωτό κομμάτι, αυτή η διαδρομή είναι ιδανική για όσους αγαπούν τη φύση αλλά και για οικογένειες που θέλουν να κάνουν μια διαφορετική εκδρομή μαζί με τα παιδιά τους.

Η διαδρομή

ΜΑΡΙΑ ΚΟΦΟΥ

Το ταξίδι ξεκινάει από την Αθήνα οδικώς και σε μόλις 2 ώρες φτάνει κανείς στο παραλιακό Διακοπτό και στον Σιδηροδρομικό σταθμό του. Αν θέλετε να φτάσετε μέχρι τα Καλάβρυτα και να κάνετε μονοήμερη εκδρομή, φροντίστε να έχετε κλείσει εισιτήρια με το πρώτο δρομολόγιο που αναχωρεί γύρω στις 10 και επιστρέψτε στο Διακοπτό με το δρομολόγιο των 16:45.

Από τα πρώτα λεπτά που ξεκινάει το ταξίδι μέχρι τα Καλάβρυτα και το τρένο αρχίζει σιγά σιγά να ανηφορίζει μπαίνοντας στο φαράγγι, το θέαμα είναι ξεχωριστό! Ο ποταμός, η βλάστηση, τα τούνελ, τα πανύψηλα βράχια, δημιουργούν μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα! Είναι ο ορισμός του “απολαμβάνω τη διαδρομή περισσότερο από τον προορισμό”.

ΜΑΡΙΑ ΚΟΦΟΥ

Με μόλις μία στάση στην Κάτω Ζαχλωρού, ο Οδοντωτός φτάνει μετά από 1 ώρα στον σταθμό των Καλαβρύτων. Από τον σταθμό, η απόσταση από την κεντρική πλατεία είναι μόλις 5 λεπτά με τα πόδια. Αρκεί να περπατήσει κανείς τον πεζόδρομο της 25ης Μαρτίου και να βρεθεί έξω από το Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

ΜΑΡΙΑ ΚΟΦΟΥ

Στα δεξιά και αριστερά του δρόμου, οι επιλογές για παραδοσιακές γεύσεις είναι πολλές. Ταβέρνες μικρές και μεγαλύτερες με τα ξύλινα τραπέζια τους περιμένουν να μας φιλέψουν ενώ τα μαγαζάκια με τα τοπικά προϊόντα βρίσκονται κατά μήκος του δρόμου για να μας δελεάσουν να πάρουμε φεύγοντας κάτι από τα Καλάβρυτα μαζί μας, πίσω στην Αθήνα.

Σημαντική στάση πριν το μεσημεριανό φαγητό είναι η επίσκεψη στο Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος ενώ στα 20 λεπτά περπάτημα φτάνει κανείς και στον συγκλονιστικό Τόπο Εκτέλεσης. Σημείο σκέψης και μνήμης που κοιτάζει από το κέντρο των Καλαβρύτων. Μετά το μεσημεριανό φαγητό σε κάποιο από τα πολλά ταβερνάκια και τον καφέ με το γλυκό για να κλείσει όμορφα η βόλτα, επιστρέφουμε στον σταθμό του Οδοντωτού για να επιστρέψουμε στο Διακοπτό.

ΜΑΡΙΑ ΚΟΦΟΥ

Εναλλακτική πρόταση, είναι να φτάσει κανείς οδικώς μέχρι τα Καλάβρυτα όπου θα διανυκτερεύσει κιόλας και θα μπει στον Οδοντωτό κάνοντας την αντίθετη διαδρομή. Ξεκινώντας με στάση πρώτα στην Κάτω Ζαχλωρού για να επισκεφθεί την Ιερά Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου και να καθίσει για μεσημεριανό φαγητό δίπλα από τις ράγες του Οδοντωτού, μέσα στα πλατάνια και το πράσινο και να συνεχίσει με το επόμενο τρένο μέχρι το Διακοπτό. Καφεδάκι και επίσκεψη στο μικρό Μουσείο φίλων του Οδοντωτού και επιστροφή στα Καλάβρυτα με το τελευταίο τρένο της ημέρας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα