Φθινοπωρινοί προορισμοί για τα Σαββατοκύριακα που έρχονται

Διαβάζεται σε 6'
Φθινοπωρινοί προορισμοί για τα Σαββατοκύριακα που έρχονται
ΜΑΡΙΑ ΚΟΦΟΥ

Ο καιρός σιγά σιγά κρυώνει, τα φύλλα στα δέντρα έχουν αρχίσει και κιτρινίζουν και η βόλτα στο βουνό αρχίσει και πάλι να φαντάζει ως ιδανική απόδραση για τα σαββατοκύριακα του φθινοπώρου.

Και μπορεί το καλοκαίρι να έχει την τιμητική του στην Ελλάδα, αλλά το φθινόπωρο έχει τη δική του μαγεία. Γραφικά χωριά, καταπράσινη βλάστηση, τοπικές νοστιμιές που μας βάζουν με τον καλύτερο τρόπο στο κλίμα του φθινοπώρου. Μια περίοδος που για πολλούς είναι περίοδος προσαρμογής για τη νέα σχολική χρονιά και για άλλους απλά μια περίοδος αναμονής πριν τον χειμώνα και τις γιορτές.

Και όμως, το φθινόπωρο είναι αυτή η περίοδος που μπορεί να χαρίσει στον ταξιδιώτη ουσιαστικές διακοπές ξεκούρασης καθώς ο κόσμος ταξιδεύει πολύ λιγότερο αυτό το διάστημα.

Κάτι που σημαίνει λιγότερες ουρές, λιγότερη κίνηση στους επαρχιακούς δρόμους και τις κωμοπόλεις, καλύτερη ποιότητα φαγητού αλλά και διαμονής, με τους ντόπιους να έχουν πλέον χρόνο και όρεξη για κουβέντα με τους ταξιδιώτες.

ΜΑΡΙΑ ΚΟΦΟΥ

Ναι, το φθινόπωρο είναι ξεχωριστό και οι αποδράσεις του σαββατοκύριακου αυτή την εποχή έχουν άλλη χάρη!

Συγκεντρώσαμε λοιπόν 5 προορισμούς για τα σαββατοκύριακα του φθινοπώρου, για βόλτες στη φύση, κοντά ή λίγο πιο μακριά από την Αττική και πώς να τους συνδυάσετε με κοντινές βόλτες στη γύρω περιοχή!

Λίμνη Δόξα και Στυμφαλία

ΜΑΡΙΑ ΚΟΦΟΥ

Δύο ώρες και κάτι από την Αθήνα, βρίσκεται η όμορφη λίμνη Δόξα. Μια τεχνητή λίμνη, σε υψόμετρο 900μ. στην Αρχαία Φενεό Κορινθίας που έχει αγαπηθεί από τους Αθηναίους και μπορεί να συνδυαστεί υπέροχα με διαμονή στα Τρίκαλα Κορινθίας. Χαρακτηριστικό σημείο της λίμνης, το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου αλλά και η Ιερά Μονή Αγ. Γεωργίου Φενεού για να την απολαύσει κανείς από ψηλά. Αν έχετε παιδιά, αξίζει να συνδυάσετε το σαββατοκύριακο και τη διαμονή σας εκεί με μια βόλτα και μέχρι το υπέροχο μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, πάνω ακριβώς από την ομώνυμη λίμνη. Η φύση γύρω από το Μουσείο είναι εξίσου υπέροχη και τα χρώματα του φθινοπώρου ξεχωριστά.

Αράχοβα και Αντίκυρα

ΜΑΡΙΑ ΚΟΦΟΥ

Άλλη μια μεγάλη αγαπημένη των αποδράσεων του σαββατοκύριακου η Αράχοβα! Σκαρφαλωμένη στις πλαγιές του Παρνασσού σε υψόμετρο 950 μέτρων αποτελεί χειμερινό προορισμό εξαιτίας του χιονοδρομικού της κέντρου. Το φθινόπωρο όμως, είναι η καλύτερη στιγμή να την επισκεφθεί κανείς γιατί οι τουρίστες είναι πολύ λίγοι και οι ντόπιοι απολαμβάνουν την ηρεμία και την παρέα των λίγων ξένων που την επισκέπτονται αυτό το διάστημα.

ΜΑΡΙΑ ΚΟΦΟΥ

Από εκεί, μια εκδρομή για βόλτα και φαγητό μέσα στα Έλατα είναι η Αγόριανη ενώ αν έχετε παιδιά μαζί σας, οι Δελφοί είναι απαραίτητη στάση. Αν πάλι ο καιρός είναι καλός και το σαββατοκύριακο ηλιόλουστο, μισή ώρα από την Αράχοβα θα βρεθείτε στην Αντίκυρα για ψαράκι στα ταβερνάκια της δίπλα στη θάλασσα.

Καλάβρυτα και Ζαρούχλα

ΜΑΡΙΑ ΚΟΦΟΥ

Σε υψόμετρο 735 μέτρων και περίπου 2,5 ώρες από την Αθήνα βρίσκονται τα Καλάβρυτα. Αν και γεμίζουν ασφυκτικά τον χειμώνα λόγω του χιονοδρομικού κέντρου, το φθινόπωρο έχουν μια άλλη γοητεία! Είτε βρεθείτε εκεί με σκοπό την πεζοπορία στο φαράγγι του Βουραϊκού, είτε για να ζήσετε οικογενειακώς την εμπειρία μετακίνησης με τον Οδοντωτό, είτε γιατί απλά θέλετε να απολαύσετε καλό φαγητό και βόλτες στη φύση, τα Καλάβρυτα τα έχουν όλα!

Μια επίσκεψη στην Αγία Λαύρα, μια από τις αρχαιότερες μονές της χώρας, γνωστή ως τόπος έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης, αλλά και στην Ιερά Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου είναι απαραίτητες ενώ μέσα στο Σαββατοκύριακό σας χωράει και μια πρωινή βόλτα στο χωριό Ζαρούχλα για καφεδάκι μέσα στα έλατα και τα μαυρόπευκα. Και αν η αγάπη σας για την εξερεύνηση και οι βόλτες στη φύση δε σταματάνε εδώ, τότε έχετε υπόψη σας πως η λίμνη Τσιβλού είναι μόλις 13,5 χιλιόμετρα από εκεί.

Λεωνίδιο και Άστρος

ΜΑΡΙΑ ΚΟΦΟΥ

Τρεις ώρα και κάτι ο δρόμος μάς βγάζει στο όμορφο Λεωνίδιο, τη γη των Τσακώνων.

Τα υπέροχα αρχοντικά με κεραμίδι τραβούν τα βλέμματα πάνω τους, ενώ ο εντυπωσιακός Κοκκινόβραχος, μια ορθοπλαγιά 250 μέτρων, προσθέτει μια ιδιαίτερη γοητεία στον τόπο αυτό. Γοητεία που οφείλεται όμως όχι μόνο στο φυσικό τοπίο αλλά και στην ιδιαίτερη ντοπιολαλιά της περιοχής που από το πρώτο λεπτό που φτάνει κανείς εκεί, την αντιλαμβάνεται.

Πέρα όμως από το όμορφο Λεωνίδιο, αξίζει να επισκεφθείτε και το καταπράσινο χωριό του Αγίου Βασιλείου, το χωριό Πελέτα και τα όμορφα Πούλιθρα, σκαρφαλωμένα στους λόφους του Πάρνωνα. Αν ο καιρός είναι ευχάριστος και με ήλιο, τότε μια βόλτα μέχρι το παραλιακό Άστρος είναι εξίσου απαραίτητη.

Δημητσάνα και Στεμνίτσα

ΜΑΡΙΑ ΚΟΦΟΥ

Τα ορεινά χωριά της Αρκαδίας έχουν την τιμητική τους κυρίως το χειμώνα, όμως το φθινόπωρο τα χρώματα της φύσης, είναι πιο ξεχωριστά και η ζωή εκεί πιο ήρεμη και γαλήνια. Ιδανική δηλαδή για ξεκούραση και χαλαρές στιγμές εκτός πόλης.

Έτσι λοιπόν, ξεκινήστε από την Αθήνα και με τελικό προορισμό τη γραφική Δημητσάνα αλλά επιλέξτε για διαμονή την πιο ήσυχη Στεμνίτσα- παραδοσιακό οικισμό στο Μαίναλο σε υψόμετρο 108 μέτρων, την οποία θα έχετε και ως βάση σας για τις βόλτες σας στα υπόλοιπα χωριά της περιοχής. Γιατί πώς μπορείς να φτάσεις μέχρι εκεί και να μην επισκεφτείς και τη Βυτίνα ή την Καρύταινα; Πιείτε τον καφέ σας κάτω από τα πλατάνια, περπατήστε τα πετρόκτιστα δρομάκια του κάθε χωριού, δοκιμάστε παραδοσιακές νοστιμιές στα ταβερνάκια και απολαύστε βόλτες στη φύση.

Αν τώρα αγαπάτε την ορειβασία και την πεζοπορία, το φαράγγι του Λούσιου, αλλά και το όρος Μαίναλο, είναι ιδανικοί προορισμοί σε κοντινή απόσταση.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα