Τουρισμός: Ποια γεγονότα έβλαψαν τη φήμη της Ελλάδας

Τουρισμός: Ποια γεγονότα έβλαψαν τη φήμη της Ελλάδας
Τουρίστες στην Ακρόπολη AP Photo/Thanassis Stavrakis

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ για το δεύτερο τρίμηνο του έτους η συνολική φήμη της Ελλάδας μειώθηκε κυρίως λόγω του ναυαγίου της Πύλου και του συνωστισμού σε Ακρόπολη και Κυκλάδες.

Το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη που είχε επηρεάσει αρνητικά τη συνολική φήμη της χώρας μας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023, φαίνεται ότι ξεπεράστηκε τους επόμενους μήνες, όμως στο τέλος Ιουνίου το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου μείωσε και πάλι τους σχετικούς δείκτες.

Τα γεγονότα αυτά, που απασχόλησαν τη διεθνή κοινή γνώμη, μπορεί να μην συνδέονται άμεσα με τον τουρισμό, αλλά αντανακλούν τη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ, για τη συνολική φήμη της Ελλάδας και της Αθήνας κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, που προκύπτουν από τη συλλογή ηλεκτρονικών big data, η συνολική φήμη της Ελλάδας μειώθηκε προς το τέλος του τριμήνου κυρίως λόγω του ναυαγίου της Πύλου, ενώ η φήμη της Αθήνας παρουσίασε σταθερή άνοδο καθ’ όλη τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου. Οι διαδικτυακές συζητήσεις με θέμα με τη γαστρονομία, τον πολιτισμό και τη φιλοξενία λαμβάνουν σταθερά πολύ υψηλή βαθμολογία, και γενικά, η διαδικτυακή φήμη της Ελλάδας ως ταξιδιωτικού προορισμού εξακολουθούσε να κινείται γύρω από ένα μεγάλο εύρος θετικού περιεχομένου.

Όμως σε σχέση με ανταγωνίστριες χώρες, o δείκτης ικανοποίησης της Ελλάδας (49 μονάδες) το δεύτερο τρίμηνο κατατάσσεται κάτω από αυτόν της Πορτογαλίας (κατά 11 μονάδες) και της Ισπανίας (κατά 3 μονάδες), αλλά ξεπερνά (κατά +10 μονάδες) το αντίστοιχο της Ιταλίας.

Αρνητικά σχόλια για απορρίμματα και φέρουσα ικανότητα

Τα στοιχεία δείχνουν ότι αρνητική επίδραση φαίνεται να έχει ο παράγοντας της καθαριότητας στη συνολική φήμη της χώρας σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους. Επιπλέον καταγράφηκαν και ορισμένες ανησυχίες σχετικά με τη φέρουσα ικανότητα των προορισμών, όπως για τις ουρές αναμονής. Κατά το δεύτερο τρίμηνο, οι αρνητικές ιστορίες επικεντρώθηκαν κυρίως στο θέμα του υπερτουρισμού, συμπεριλαμβανομένων των νησιών των Κυκλάδων και της Ακρόπολης. Στη μελέτη αναφέρεται ότι τα νησιά των Κυκλάδων παλεύουν να ανταπεξέλθουν στη μεγάλη εισροή τουριστών που καταφθάνουν με κρουαζιερόπλοια, η οποία οδηγεί στο θέμα του υπερτουρισμού. Αναφορικά με την Ακρόπολη, η υπερβολική συγκέντρωση κόσμου και ο μεγάλος χρόνος αναμονής, δυσαρέστησε τον κόσμο, ενώ σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, η τοποθεσία δεν διαθέτει επαρκή σχέδια διαχείρισης επισκεπτών.

Επιπλέον, υπήρξαν αναφορές για την απογοήτευση που προκαλείται από «influencers» που τραβούν φωτογραφίες στις παραλίες, διαταράσσοντας την μια ήρεμη εμπειρία. Ακόμη, αναφέρθηκαν ανησυχίες για την ασφάλεια, που ενισχύθηκαν περαιτέρω από το τραγικό περιστατικό δολοφονίας της 27χρονης Πολωνή στην Κω, που ενίσχυσε τη συνολική αίσθηση ανησυχίας. Το πολύνεκρο ναυάγιο των μεταναστών στην Πύλο, αν και δεν συνδέεται άμεσα με τον τουρισμό, επηρέασε επίσης ιδιαίτερα αρνητικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη τονίζει, ότι αν και ορισμένα θέματα που αναφέρονται δεν είναι τόσο καθημερινά, ή δεν αφορούν αυστηρά τον τουρισμό, ωστόσο, μπορούν να δημιουργήσουν αρνητική επίδραση στο σύνολο της ελκυστικότητα της Ελλάδας στο μυαλό των πιθανών ταξιδιωτών.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα