ΥΠΕΘΟ: Τίτλοι τέλους στις οριζόντιες επιδοτήσεις – Οι δράσεις για τράπεζες και φοροδιαφυγή

ΥΠΕΘΟ: Τίτλοι τέλους στις οριζόντιες επιδοτήσεις – Οι δράσεις για τράπεζες και φοροδιαφυγή
Κωστής Χατζηδάκης Eurokinissi

Παρεμβάσεις για τις τράπεζες ανήγγειλε ο Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σε δημοσιογράφους για τις εξαγγελιες της ΔΕΘ.

Έκλεισε ο κύκλος των οριζόντιων επιδοτήσεων και στη συζήτηση για νέα μέτρα στήριξης έβαλε σήμερα η πολιτικη ηγεσία του ΥΠΕΘΟ αναλύοντας τα μετρα που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Μαλιστα η ηγεσία έκανε αναφορά στα θέματα με το πετρέλαιο θερμανσης τονιζοντας ότι βασικο ανάχωμα για τα ευάλωτα νοικοκυριά είναι το εποδομα θεσμανσης.

Παράλληλα εγινε αναφορά στα νέα μέτρα για πάταξη της φοροδιαφυγής και εξειδικεύοντας τα μέτρα τα οποία ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ.

Σε σχέση, ειδικά. με αιτήματα πρόσθετων παροχών ο K. Xατζηδακης δήλωσε ότι εμείς δεν φέρνουμε λεφτά από το σπίτι μας δεν μπορούμε να κάνουμε τους «κουβαρντάδες» με τα λεφτά των άλλων επιμένοντας στην ανάγκη τήρησης των δημοσιονομικών στόχων.

Συγκεκριμένα ο Κωστής Χατζηδάκης προανήγγειλε νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Στα βασικά σημεία που στάθηκε το ΥΠΕΘΟ συγκαταλέγονται τα εξής :

  • Συνολικά 750.000 συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά πάνω από 10 ευρώ θα λάβουν τον Δεκέμβριο επίδομα 100 έως 200 ευρώ και συνολικά 107 εκατ. ευρώ. Για άθροισμα συντάξεων έως 700 ευρώ επίδομα 200 ευρώ, για 791 έως 1.000 ευρώ επίδομα 150 ευρώ, για άθροισμα συντάξεων από 1.100 έως 1.600 ευρώ επίδομα 100 ευρώ.
  • Σε όλα τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb) επιβάλλεται ΦΠΑ και τέλη διαμονής και επιπρόσθετα σε όσους διαχειρίζονται τρία ή περισσότερα ακίνητα επιβάλλεται η έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας.
  • Προωθείται υποχρεωτική η ασφάλιση επιχειρήσεων με ετήσιο κύκλο εργασιών πάνω από 2 εκατ. ευρώ για ακίνητα εξοπλισμό και αποθέματα από το 2024. Αφορά 16.268 επιχειρήσεις οι οποίες όμως συνδέονται με το 87,5% του τζίρου
  • Διευρύνονται οι δικαιούχοι επιδόματος θέρμανσης. Το εισοδηματικό όριο για άγαμο παραμείνει στα 16.000 ευρώ και στα 24.000 ευρώ για το ζευγάρι, ενώ η προσαύξηση για κάθε τέκνο αυξάνεται από 3.000 σε 5.000 ευρώ

Παράλληλα μπαίνει κόφτης τζίρου έως 80.000 ευρώ το χρόνο για φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα.

  • Απαγόρευση της χρήσης μετρητών σε αγοραπωλησίες ακινήτων καθιερώνει το υπουργείο εθνικής οικονομίας . Οπως αναφερθηκε σύνολο 338.511 μεταβιβάσεων ακινήτων σε 42.613 το τίμημα εξοφλήθηκε αποκλειστικά με μετρητά και σε 41.741 εν μέρει με μετρητά. Οι τελευταίες συναλλαγές έφτασαν τα 3 δισ. ευρώ ενώ αποκλειστικά με μετρητά 426 εκατ. ευρώ.

Οι τράπεζες

Με βάση όσα ειπώθηκαν για τις τράπεζες προωθούνται παρεμβασεισ ώστε να μπορούν να δώσουν δάνεια μη τραπεζικά ιδρύματα. Πρόκειται για κάτι που ήδη γίνεται αλλά σχεδιάζεται να επεκταθεί γιατί τώρα γίνεται σε περιορισμένη κλίμακα. Αυτό θα επεκταθεί προκειμένου να καλύψει και άλλες κατηγορίες δανείων όπως και τα στεγαστικά δάνεια.

Όπως εξήγησε ο κ. Χατζηδακης αυτό γίνεται και στο εξωτερικό, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον. «Πιστεύω ότι σε κάποιο βαθμό θα επηρεάσει το σκηνικό, είπε. Το πρόγραμμα Ηρακλής θα προχωρήσει. Υπάρχουν θέματα που αφορούν συστημικές τράπεζες αλλά και τον πέμπτο πυλώνα. Είμαστε σε συζητήσεις με την Ευρ. Επιτροπή και σύντομα θα μπορούμε να παρουσιάσουμε τις θέσεις μας.»

«Σε νομοσχέδιο» είπε, επίσης, «που έρχεται σύντομα θα θεσπιστούν -σε συμμόρφωση με προβλέψεις Ευρωπαϊκής Οδηγίας-, κανόνες για τους servicers. Εχουν υποχρέωση να λειτουργούν με διαφάνεια και κανόνες. Πρέπει να ξέρουν οι δανειολήπτες τι χρωστούν, ποιοι είναι οι κανόνες. Θα υπάρχουν και κυρώσεις αν δεν σέβονται τους κανόνες» τόνισε.

Το Iris

Παράλληλα ο υπουργός ανέφερε οτι κυβέρνηση προώθησε την υπηρεσία IRIS. Αφορά σε διατραπεζικές συναλλαγές έως 500 ευρώ που γίνονται χωρίς προμήθεια. «Το θέμα των προμηθειών συζητείται χρόνια», σημείωσε. Θέλουμε αυτό να το επεκτείνουμε με προτεραιότητα τις συναλλαγές με ελεύθερους επαγγελματίες.

Επίσης ο κ. Χατζηδακης σημείωσε ότιι προχωρά η έξοδος του ΤΧΣ από τις τράπεζες. «Θα προχωρήσει» , δήλωσε ο Κ. Χατζηδάκης, εκτιμώντας ότι θα ενισχύσει το τραπεζικό σύστημα και τις προοπτικές της οικονομίας.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα