Βουλή: Αποδόμηση της Ν.Δ. που δήθεν “μειώνει τους φόρους” από ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ

Βουλή: Αποδόμηση της Ν.Δ. που δήθεν “μειώνει τους φόρους” από ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Οι μειώσεις φόρων του ’19 και του ’20 αφορούσαν τις μεγάλες επιχειρήσεις, εκτίμησαν Παπανάτσιου και Σκανδαλίδης στην συζήτηση του Ισολογισμού – Απολογισμού του κράτους.

Κριτική αποδόμησης της πολιτικής της μείωσης των φόρων, που η κυβέρνηση θεωρεί «σήμα – κατατεθέν» της φορολογικής πολιτικής της άσκησαν στην Βουλή ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κατά την διάρκεια της συζήτησης του Ισολογισμού – Απολογισμού του κράτους για το έτος 2020 στην αρμόδια επιτροπή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ισολογισμός-Απολογισμός (δηλαδή ο τελικός λογαριασμός του προϋπολογισμού του 2020 μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο) ψηφίστηκε μόνον από τους κυβερνητικούς βουλευτές.

Οι τοποθετήσεις Παπανάτσιου – Σκανδαλίδη

Στην τοποθέτησή της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου επισήμανε ότι «αναφορικά με τη μείωση του φόρου των κερδών και των μερισμάτων των νομικών προσώπων η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη πιστή στην ταξική της πολιτική ξόδεψε δημοσιονομικό χώρο πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ για να μειώσει τους φόρους κατά προτεραιότητα στις επιχειρήσεις και τα μερίσματα που αυτές διανέμουν, ωστόσο οι φοροελαφρύνσεις αυτές αφορούν σχεδόν αποκλειστικά τις μεγάλες επιχειρήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι, περίπου, το 80% του οφέλους της μείωσης του συντελεστή από το 28% στο 24% το καρπώθηκαν, περίπου, 6.000 επιχειρήσεις ή 2,5%  του συνόλου των επιχειρήσεων». Πρόσθεσε μάλιστα πως «σχεδόν 40% από το όφελος το καρπώνονται περίπου 200 επιχειρήσεις, 0,07% του συνόλου με ετήσια κέρδη πάνω από 7,5 εκατομμύρια ευρώ».

Στη ίδια λογική κινήθηκε και η τοποθέτηση του Κώστα Σκανδαλίδη εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ. Σημείωσε πως «οι πολυδιαφημισμένες φορο-ελαφρύνσεις που ευαγγελιζόταν προεκλογικά το 2019 ο κ. Μητσοτάκης και ήδη ξεκίνησαν από το 2019,  δεν αφορούσαν τα εισοδήματα όσων υπέστησαν τη μεγάλη φορολογική αφαίμαξη των προηγούμενων ετών. Αφορούσαν κυρίως τις μεγάλες επιχειρήσεις, τους μετόχους τους και τα μπόνους των στελεχών τους αλλά χωρίς αναπτυξιακή στόχευση, αφού ήταν οριζόντιες και δεν ενθάρρυναν τις άμεσες επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και την έρευνα, ούτε την ποιοτική απασχόληση».

Η απάντηση του ΥΠΟΙΚ

Απαντώντας στις επικρίσεις ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος δεν εστίασε στις κοινωνικές ομάδες που καρπώθηκαν τις μειώσεις των φόρων αλλά στην λογιστική αποτύπωση των μειώσεων.

 Όπως ανέφερε «το 2018, η βεβαίωση του ΕΝΦΙΑ ήταν 42.637.000 ευρώ, το 2019 στην πρώτη μείωση του ΕΝΦΙΑ επί κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, ήταν 33 εκατομμύρια ευρώ και στη δεύτερη μείωση στα εκκαθαριστικά του 2022,ήταν 26.900.000 εκατομμύρια ευρώ». Με βάση αυτό σημείωσε πως «τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας 100%, μειώσαμε τους φόρους και με κάθε δημοσιονομικό περιθώριο, επειδή στον κεντρικό πυρήνα της πολιτικής μας είναι η μείωση των φόρων».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα