Χριστίνα Πουλίτση: Η σοπράνο που θα “φέρει” την Κάλλας στο Γεφύρι της Άρτας

Διαβάζεται σε 6'
Η Χριστίνα Πουλίτση
Η Χριστίνα Πουλίτση Tristram Kenton

Η ταλαντούχα Ελληνίδα σοπράνο μας μιλά για την Κάλλας και τη συναυλία-αφιέρωμα στο Γεφύρι της Άρτας.

Είναι μία από τις πιο ταλαντούχες και αναγνωρισμένες Ελληνίδες σοπράνο και πρόσφατα έλαμψε στο πλευρό του σπουδαίου τενόρου Placido Domingo, σε μία σπάνια μουσική συνεύρεση, στη Μονή Τοπλού στην Σητεία. Η Χριστίνα Πουλίτση ετοιμάζεται για άλλη μία πολύ ιδιαίτερη μουσική βραδιά, που θα λάβει χώρα στο θρυλικό και γεμάτο σημαινόμενα, γεφύρι της Άρτας. 

Πιο συγκεκριμένα στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του “2023 – Έτος Μαρία Κάλλας”, η πόλη της Άρτας θα τιμήσει την κορυφαία Ελληνίδα Υψίφωνο συνδέοντας τη διεθνή διάσταση της σπουδαίας καριέρας της με το θρυλικό Γεφύρι της Άρτας ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Ελλάδας αλλά και μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. 

Η βραδιά Όπερας θα ξεκινήσει από το Γεφύρι της Άρτας με τη σοπράνο Χριστίνα Πουλίτση και τον Δημήτρη Γιάκα στο πιάνο να ερμηνεύει άριες bel canto, που έχει τραγουδήσει η αείμνηστη Μαρία Κάλλας, καθώς και πιανιστικά αποσπάσματα από την ρομαντική κυρίως περίοδο.

H σοπράνο Χριστίνα Πουλίτση
H διεθνούς φήμης σοπράνο Χριστίνα Πουλίτση

Ρωτήσαμε την Χριστίνα Πουλίτση, λίγο πριν η στεντόρεια φωνή της να κατακλύσει τον πολύ ιδιαίτερο αυτόν χώρο – που είναι και μνημείο παγκόσμιας Κληρονομιάς για την επαφή της με τις ερμηνείες της Μαρίας Κάλλας. Πώς την επηρέασε σαν προσωπικότητα;

“Ήμουν πολύ μικρή όταν βρήκα στο σπίτι μου ένα cd με ερμηνείες της Μαρίας Κάλλας. Το έβαλα να το ακούσω και θυμάμαι ότι με άγγιξε πολύ βαθιά στην ψυχή. Από τότε κάθε Σάββατο το άκουγα ολόκληρο και μάθαινα παρέα της τις νότες και τα λόγια από τις άριες. 

Αυτό που με έμαθε η Μαρία Κάλλας μέσα από τις ερμηνείες της είναι ο σεβασμός στην παρτιτούρα και τον συνθέτη, ο επαγγελματισμός στις πρόβες και τις παραστάσεις, το να είμαι αληθινή πάνω στην σκηνή δίνοντας όλη μου την ψυχή στις ερμηνείες μου και το να στοχεύω στην αυθεντικότητα και όχι τη μίμηση. Όλοι θέλουν να της μοιάσουν, αλλά ποτέ κανείς δεν πρόκειται να το καταφέρει, γιατί πολύ απλά ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Αυτή είναι και η μαγεία της Τέχνης, η ανακάλυψη της μοναδικότητας μας.” 

Ποιες ερμηνείες της Κάλλας θεωρείτε αξεπέραστες και είναι οι αγαπημένες σας;

“Η πρώτη άρια που έρχεται στο μυαλό κάθε ανθρώπου φυσικά είναι η “Casta Diva” από την Νόρμα. Ωστόσο, αξεπέραστη θεωρώ και την ερμηνεία της ως Ελβίρα στους Πουριτανούς του Μπελίνι, έναν ρόλο τον οποίο θα ερμηνεύσω για πρώτη φορά τον Οκτώβριο στο θέατρο Ολύμπια στην αίθουσα “Μαρία Κάλλας” μαζί με ένα καστ πολύ υψηλού επιπέδου.” 

Πώς νιώθετε που θα τραγουδήσετε σε ένα μνημείο παγκόσμιας Κληρονομιάς, το θρυλικό Γεφύρι της Άρτας; Επηρεάζει η ατμόσφαιρα ενός χώρου τις ερμηνείες σας;

“Νιώθω απίστευτη τιμή, σεβασμό και χαρά το να τραγουδήσω σε έναν τόπο, που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας Κληρονομιάς. 

η σοπράνο Χριστίνα Πουλίτση
Η διεθνούς φήμης σοπράνο Χριστίνα Πουλίτση

Το ίδιο αισθάνθηκα και όταν πρόσφατα τραγούδησα στον προαύλιο χώρο της Μονής Τοπλού μαζί με τον Πλάθιντο Ντομίνγκο.

“Μου αρέσει πολύ να δίνω ρεσιτάλ σε μη συμβατικούς χώρους. Επηρεάζει σαφώς την ερμηνεία μου. Το περιβάλλον που σε περιτριγυρίζει αποδίδει μία σχεδόν μυσταγωγική ατμόσφαιρα, που μεταμορφώνει κάθε λεπτό της βραδιάς σε εμπειρία ζωής.”

Τι θα ακούσουμε σε αυτή την ιδιαίτερη μουσική βραδιά;

“Το ρεσιτάλ αυτό είναι αφιερωμένο στην Μαρία Κάλλας και τα 100 χρόνια από τη γέννηση της. Έχοντας αυτό στο μυαλό μαζί με τον πιανίστα Δημήτρη Γιάκα φτιάξαμε ένα πρόγραμμα γεμάτο από άριες του Μπελ Κάντο, τις οποίες έχει σφραγίσει με την ερμηνεία της η Μαρία Κάλλας. Θα ερμηνεύσουμε Νόρμα, Λουτσία, Ελβίρα, Τραβιάτα κ.α. Ωστόσο, δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τον “Πρωτομάστορα” του Μανώλη Καλομοίρη, που πραγματεύεται το Γιοφύρι της Άρτας με μουσικά στοιχεία από την τοπική παράδοση. Θα ερμηνεύσουμε, λοιπόν, ένα απόσπασμα κι από εκεί.”

Η βραδιά θα συνεχιστεί στην αίθουσα του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου “Σκουφάς” με την σοπράνο Χριστίνα Πουλίτση και τον πιανίστα Δημήτρη Γιάκα. Επίσης το μουσικό σχήμα “Duo Sopiano” που αποτελείται από την σοπράνο Έλλη Αναστασοπούλου και τον πιανίστα Neville Jason Fahy, ο οποίος έχει και κάνει και την καλλιτεχνική επιμέλεια, θα παρουσιάσει το αφιέρωμα “La Divina Greca, Κάλλας – η Ελληνική Καριέρα”, που θα πλαισιώνεται από φωτογραφικό και κινηματογραφημένο υλικό. Απαγγελία: Χρύσα Ρώμα & Φρατζέσκος Γκίρκογλου. Την παρουσίαση της βραδιάς Όπερας θα κάνει ο Γιώργος Αρχιμανδρίτης.

Το Γεφύρι της Άρτας
Το Γεφύρι της Άρτας σε πρόσφατες λήψεις με drone Eurokinissi ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

“Ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ εγκρεμιζόταν”….

To γεφύρι της Άρτας, συνώνυμο του ακατόρθωτου, είναι μία λιθόκτιστη γέφυρα του ποταμού Αράχθου, χτισμένη τον 17ο αιώνα.

Κατά το δημοτικό τραγούδι που ανήκει στα άσματα του ακριτικού κύκλου: 1300 κτίστες, 60 μαθητές και 45 μάστοροι (μηχανικοί) υπό τον Αρχιμάστορα, προσπαθούσαν να κτίσουν τη γέφυρα, της οποίας τα θεμέλια κάθε πρωί ήταν κατεστραμμένα.

Ο θρύλος του γεφυριού για τη γυναίκα του πρωτομάστορα που την στοίχειωσε για να το θεμελιώσει, έγινε θέμα πολλών λαογραφικών μελετών και ενέπνευσε πάμπολλα θεατρικά έργα, όπερες, ζωγραφικούς πίνακες και γκραβούρες.

Στην ανατολική άκρη του γεφυριού υπάρχει ο “πλάτανος του Αλή”. Λέγεται ότι ο Αλή – Πασάς των Ιωαννίνων κρεμούσε εκεί τους αγωνιστές του 1821 και έπειτα καθόταν στον ίσκιο του και απολάμβανε το μακάβριο θέαμα.

Info:

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου  2023. Ώρα έναρξης: 19:30 (Γεφύρι της Άρτας) 21:00 (Αίθουσα “Σκουφάς”)

Είσοδος δωρεάν 

Πληροφορίες για τον Ελληνικό Σύλλογο Μαρία Κόλλας και τους σκοπούς του: https://mariacallas.network/

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα