Και όμως, υπήρξε ρεκόρ θανάτων στην Ελλάδα τις ημέρες του καύσωνα

Διαβάζεται σε 4'
Και όμως, υπήρξε ρεκόρ θανάτων στην Ελλάδα τις ημέρες του καύσωνα
Διατηρούνται οι υψηλές θερμοκρασίες στην Αθήνα Eurokinissi

Μπορεί το υπουργείο Υγείας να μην κατέγραψε θανάτους λόγω του καύσωνα τον Ιούλιο, όμως τα δεδομένα της Eurostat κατέγραψαν έως 139% αύξηση συγκεκριμένη εβδομάδα. Σε ποιες περιοχές καταγράφηκαν οι περισσότεροι θάνατοι.

Μεγάλη αύξηση των θανάτων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) τις ημέρες του καύσωνα, δηλαδή τον Ιούλιο, κατέγραψε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή (Eurostat).

Μάλιστα, ενώ το υπουργείο Υγείας την περίοδο εκείνη ήταν καθησυχαστικό σχετικά με τους θανάτους από θερμοπληξία και ο μόνος θάνατος λόγω υψηλών θερμοκρασιών που έγινε γνωστός ήταν του 46χρονου ντελιβερά από τη Χαλκίδα, η Eurostat έρχεται να δώσει μία διαφορετική διάσταση στο θέμα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ευρωπαϊκή αρχή, τα νεότερα δεδομένα δείχνουν ότι τα ποσοστά θνησιμότητας τον Ιούλιο του 2023 αυξήθηκαν στη χώρα μας κατά 120%, ενώ από τις 17 έως τις 23 Ιουλίου η αύξηση έφτασε στο 139%, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της τριετίας 2016-2019.

Διευκρινίζεται ότι η αρχική τιμή στην εν λόγω ανάλυση θεωρείται το 100%, κάτι που σημαίνει ότι η αύξηση ήταν 39%.

Αύξηση την ίδια περίοδο στους θανάτους, με διαφορετική στατιστική ανάλυση, καταγράφουν και τα δεδομένα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Σύμφωνα με την ελληνική υπηρεσία, όλες τις εβδομάδες του 2023 καταγράφηκε μείωση των θανάτων στη χώρα μας, όμως από τις 17 έως και τις 23 Ιουλίου, καταγράφηκε αύξηση 12,1% των θανάτων, σε σύγκριση, σε αυτήν την περίπτωση, με το περασμένο έτος και όχι με την τριετία που εξετάζει η Eurostat.

ΕΛΣΤΑΤ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, καταγράφηκαν 322 θάνατοι περισσότεροι τη συγκεκριμένη εβδομάδα, σε σύγκριση με την ίδια εβδομάδα του περασμένου έτους, σε μία χρονιά μάλιστα που οι θάνατοι ήταν σταθερά μειωμένοι.

Κάτι που σημαίνει ότι ενδέχεται να υπήρξαν αρκετοί θάνατοι λόγω του καύσωνα, όμως ποτέ να μην έγιναν γνωστοί ή αντιληπτοί από το υπουργείο Υγείας.

Στη δεύτερη χειρότερη θέση η Ελλάδα

Τα νέα δεδομένα της Eurostat δείχνουν ότι τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας τη συγκεκριμένη περίοδο καταγράφηκαν στη Μάλτα (αύξηση μέσου όρου περιόδου 158%), στην Ελλάδα με αύξηση 120%, στην Κύπρο με 117% και στην Ιρλανδία με 114%.

«Οι περισσότεροι θάνατοι καταγράφηκαν στις χώρες της ΕΕ τη δεύτερη (επιπλέον 3.800 θάνατοι) και την τρίτη (επιπλέον 3.200 θάνατοι) εβδομάδα του Ιουλίου. Ενώ οι θάνατοι αφορούν όλες τις αιτίες, ο Ιούλιος ήταν ο μήνας που έγιναν αισθητές οι υψηλές θερμοκρασίες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus δείχνει ότι η νότια περιοχή της ηπείρου παρουσίασε θερμοκρασίες έως και 45°C, επηρεάζοντας κυρίως την Ελλάδα, την ανατολική Ισπανία, τη Σαρδηνία, τη Σικελία και τη νότια Ιταλία», σχολιάζουν οι συντάκτες της έρευνας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδέχεται η υψηλές θερμοκρασίες να ήταν ο παράγοντας αύξησης των θανάτων.

Την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, το ποσοστό θνησιμότητας στις χώρες που εξετάζονται ήταν κάτω από το βασικό επίπεδο στο 99%. Ωστόσο, τις επόμενες δύο εβδομάδες, ανέβηκε στο 105% και 104%, αντίστοιχα.

Την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου (εβδομάδα 30), το ποσοστό θνησιμότητας μειώθηκε στην αρχική τιμή (100%).

Σε ποιες περιοχές της χώρας μαζί με τις θερμοκρασίες αυξήθηκε και η θνησιμότητα

Την εβδομάδα 17 έως 23 Ιουλίου, οι περιοχές όπου καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση θανάτων στην Ελλάδα, σύμφωνα πάντα με τη Eurostata, ήταν η Ιθάκη και η Κεφαλονιά (229%) και η Αιτωλοακαρνανία (218%).

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, υπήρξαν 25 περιοχές με τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας, όλες πάνω από το 164% (που ισοδυναμεί με περίπου 2.200 θανάτους).

Μεταξύ τους βρίσκονται 10 περιφέρειες της Ελλάδας, 8 της Ιταλίας και 3 της Ελβετίας.

Την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, η Κατάνια στην Ιταλία κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας με 282%, ακολουθούμενη από τη Δυτική Αττική με 248% και τη Ζάκυνθο με 246%.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα