Δωρεάν στην πόλη τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Διαβάζεται σε 5'
Η Ελένη Τσαλιγοπούλου
Η Ελένη Τσαλιγοπούλου / Γιώργος Γερανιός

Ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε δωρεάν τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου.

Ποικίλες εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα, που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς, δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου.

Συναυλία “Παρέα τραγουδάμε”

Συναυλία με το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής Δήμου Αθηναίων και την Μπέττυ Χαρλαύτη, με τη συμμετοχή του Αντώνη Μιτζέλου. Μια μουσική βραδιά – αποκάλυψη με τα ομορφότερα τραγούδια που ερμήνευσαν οι δυο καλλιτέχνες στην πορεία τους. Μουσική διεύθυνση: Άγγελος Ηλίας. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κολωνού 2023.

Ελένη Τσαλιγοπούλου στο Θέατρο Αττικού Άλσους

Ελένη Τσαλιγοπούλου
Η Ελένη Τσαλιγοπούλου Πάνος Γιαννακόπουλος

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ύστερα από μία πορεία που μετρά πια 30 χρόνια ιδιαίτερα επιτυχημένης παρουσίας στην ελληνική μουσική σκηνή, επιλέγει φέτος να παρουσιάσει τις πιο ξεχωριστές στιγμές της σε μία συναρπαστική καλοκαιρινή περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.

Η αγαπημένη ερμηνεύτρια δίνει έμφαση στις μουσικές εκείνες με τις οποίες μεγάλωσε και την καθόρισαν: Η σπουδαία ελληνική μουσική παράδοση, από τα δημοτικά της Νάουσας μέχρι τα διαχρονικά νησιώτικα, συνδυάζεται με κορυφαία λαϊκά, ρεμπέτικα και σμυρναίικα τραγούδια των μεγαλύτερων συνθετών μας, φτάνοντας μέχρι το δισκογραφικό της παρόν και τις σύγχρονες διασκευές των τραγουδιών του Απόστολου Καλδάρα από τον τελευταίο δίσκο της, που είναι αφιερωμένος στον μεγάλο συνθέτη. Φυσικά δεν θα λείψουν και τα τραγούδια που αγαπήσαμε από τη φωνή της σε πρώτη εκτέλεση.

Η τέχνη, η γνώση, το ταλέντο και το πάθος της Ελένης Τσαλιγοπούλου ως ερμηνεύτριας, καθώς και η ευρηματικότητα και η δεξιοτεχνία των εξαιρετικών μουσικών που τη συνοδεύουν και συν δημιουργούν μαζί της επί σκηνής, υπόσχονται μία μοναδική συναυλία, γεμάτη τραγούδια που άντεξαν και αντέχουν στο χρόνο. Ένα σύγχρονο διονυσιακό πανηγύρι, με εξωστρέφεια, αισθητική και υπέροχες ερμηνείες, που θα γίνει η πιο ταιριαστή υπόκρουση στις όμορφες καλοκαιρινές νύχτες!

Στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Περιφέρειας Αττικής.

Ομαδική εικαστική έκθεση “Ένα Παραμύθι για την Άλκη”

Ένα Παραμύθι για την Άλκη
Ένα Παραμύθι για την Άλκη - Εγκαίνια εικαστικής έκθεσης στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, έργο Στελλάτου Ελληνοαμερικανική Ένωση

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζει σε συνεργασία με τις εκδόσεις Μεταίχμιο την έκθεση “Ένα Παραμύθι για την Άλκη” στο πλαίσιο του Λογοτεχνικού Έτους Άλκης Ζέη. Η έκθεση την οποία έχουν έχουν επιμεληθεί η Ίρις Κρητικού και ο Νίκος Βατόπουλος είναι αφιερωμένη στην πολυαγαπημένη συγγραφέα μικρών και μεγάλων και προσφέρει ένα ιστορικό και μαζί ψυχογραφικό βλέμμα θέασης στον πυκνό κόσμο της.

Μέσω αρχειακού και φωτογραφικού υλικού, πρωτότυπων αντικειμένων και ένθετων τρυφερών αφιερωμάτων εικαστικών δημιουργών που μεγάλωσαν με το έργο της, οι δύο επιμελητές σχεδίασαν την έκθεση ειδικά για τους δύο εκθεσιακούς χώρους της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης ως ένα τρισδιάστατο πρωτότυπο και ενιαίο αφήγημα, σε αγαστή συνεργασία με τις εκδόσεις Μεταίχμιο, αλλά και με την πολύτιμη συμβολή της οικογένειας της συγγραφέα.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν, μεταξύ των άλλων, οι δύο επιμελητές, η έκθεση “είναι ένας τρόπος να πλησιάσουμε την προσωπικότητα της Άλκης Ζέη μέσα από κόγχες του έργου της, μέσα από σκιές των ηρώων της, μέσα από τους δρόμους της απόλαυσης που χάρισαν τα βιβλία της σε παιδιά κι ενήλικες. Η έκθεση γεννά ατμόσφαιρες του προσωπικού σύμπαντος της συγγραφέα και συνομιλεί με το βλέμμα εικαστικών δημιουργών που εμπνέονται από σελίδες των βιβλίων της. […]”.

Συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι καλλιτέχνες: Ηώ Αγγελή, Δάφνη Αγγελίδου, Γιάννης Αδαμάκης, Άρτεμις Αλκαλάη, Κάτια Βαρβάκη, Μαρίνα Βλαχάκη, Μαριλίτσα Βλαχάκη, Ειρήνη Βογιατζή, Κική Βουλγαρέλη, Ανδρέας Γεωργιάδης, Στρατηγούλα Γιαννικοπούλου, Μαρία Διακοδημητρίου, Σοφία Ζαραμπούκα, Αποστόλης Ιτσκούδης, Χριστίνα Κάλμπαρη, Μηνάς Καμπιτάκης, Σοφία-Ρόουζ Κοσμίδου, Κυριάκος Κρόκος, Βασίλης Λιαούρης, Κλειώ Μακρή, Λυδία Μαργαρώνη, Μηνάς Μαυρικάκης, Μάνος Μπατζόλης, Θωμάς Μπερτόλης, Γεωργία Μπλιάτσου, Ισμήνη Μπονάτσου, Ρούλη Μπούα, Μαίρη Νταγιαντά, Βασιλική Πανταζή, Γεύσω Παπαδάκη, Χρίστος Παπαδάκης, Ράνια Ράγκου, Γιώργος Σαλταφέρος, Μαρίνα Στελλάτου, Κατερίνα Τσεμπελή, Βιργινία Φιλιππούση, Αθηνά Χατζή, Άρτεμις Χατζηγιαννάκη.Εγκαίνια: Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023, 19:00.

Παρουσίαση βιβλίου Sarah-Jayne Blakemore “Επινοώντας τον εαυτό μας. Η μυστική ζωή του εφηβικού εγκεφάλου”

Η Sarah-Jayne Blakemore, συγγραφέας του βιβλίου “Επινοώντας τον εαυτό μας. Η μυστική ζωή του εφηβικού εγκεφάλου”, καθηγήτρια Ψυχολογίας και Γνωσιακής Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, θα συνομιλήσει με τις: Ειρήνη Σκαλιόρα, Καθηγήτρια Γνωσιακής Επιστήμης στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης, ΕΚΠΑ, Ερευνήτρια στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών, Ακαδημία Αθηνών και Ελισάβετ Χρυσοχόου, Επίκουρη Καθηγήτρια Αναπτυξιακής Ψυχολογίας στο Τμήμα Ψυχολογίας, ΑΠΘ.

Συνδιοργάνωση:

  • Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
  • Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στη Γνωσιακή Επιστήμη του ΕΚΠΑ
  • Ελληνική Εταιρεία Γνωσιακής Επιστήμης
  • Σημείωση: Ομιλία στα αγγλικά με ταυτόχρονη διερμηνεία
  • Χώρος: Αίθουσα “Γιάννης Μαρίνος” (πρώην Πολυχώρος) Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

“Διονύσης Σιμόπουλος – Όπως τον θυμούνται οι φίλοι του”

Οι Εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ και το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού διοργανώνουν την παρουσίαση του βιβλίου της Εύας Νικολαΐδου, δημοσιογράφου-συγγραφέως, με τίτλο “Διονύσης Σιμόπουλος. Οπως τον θυμούνται οι φίλοι του”. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Χρήστος Ζερεφός, καθηγητής, Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

  • Λίνα Νικολακοπούλου, στιχουργός,
  • Χάμπικ Μαρουκιάν, φίλος του Σιμόπουλου, ομότιμος καθηγητής στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ
  • και η συγγραφέας του βιβλίου Εύα Νικολαΐδου.
  • Η ηθοποιός Λένα Παπαληγούρα θα διαβάσει αποσπάσματα.

Την εκδήλωση θα προλογίσει ο Γιώργος Προεστός, επιμελητής-φιλόλογος. Η παρουσίαση θα γίνει τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023, στις 19:00, στο Κέντρο Πολιτισμού “ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ” (Πειραιώς 254, Ταύρος).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα