Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού – Πού και πότε θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Διαβάζεται σε 6'
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού – Πού και πότε θα χτυπήσει η κακοκαιρία
SOOC Alexandros Michailidis

Νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται στη χώρα, με την ΕΜΥ να εκδίδει έκτακτο δελτίο επιδείνωσης.

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για νέο κύμα κακοκαιρίας που αναμένεται στην χώρα. H ισχύς του ξεκινά από Δευτέρα κυρίως στα δυτικά της Θεσσαλίας, ενώ Τρίτη και Τετάρτη θα επεκταθεί στην υπόλοιπη χώρα.

Συγκεκριμένα, επιδείνωση προβλέπεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από τη  Δευτέρα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα επηρεάσουν τη Δυτική, την Κεντρική και τη Βόρεια Ελλάδα. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά και τη Δευτέρα θα σημειωθούν κυρίως στα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας την Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία και πιθανόν το Ιόνιο, ενώ την Τρίτη και την Τετάρτη θα επηρεαστούν περισσότερες περιοχές.

Το αίτιο που θα προκαλέσει αυτή την μεταβολή οφείλεται σε ένα αποκομμένο ανώτερο χαμηλό με ασταθείς αέριες μάζες, που θα δημιουργήσει και επιφανειακό βαρομετρικό χαμηλό στο Νότιο Ιόνιο.

Αναλυτικά ο καιρός τις επόμενες μέρες

Τη Δευτέρα (25/09) στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια προβλέπονται βροχές ενώ σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα εκδηλωθούν κυρίως στην Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και πιθανόν το Ιόνιο. Σημειώνεται ότι στη Θεσσαλία θα επηρεαστούν κυρίως τα δυτικά τμήματα (νομοί Τρικάλων και Καρδίτσας) και τα δυτικά και βόρεια του νομού Λάρισας.

Την Τρίτη (26/09) στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά (πλην της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης) προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες. Στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν κυρίως στα βόρεια και ανατολικά τμήματα του νομού Μαγνησίας,
καθώς επίσης και στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων και τις νότιες περιοχές του νομού Λάρισας.

Την Τετάρτη (27/09) σε όλη σχεδόν τη χώρα προβλέπονται βροχές ενώ καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, την ηπειρωτική χώρα και το βόρειο Αιγαίο.

Επισημαίνεται ότι στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα εκδηλωθούν στο νομό Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων καθώς επίσης και στα ανατολικά τμήματα της Μαγνησίας. Ισχυρές καταιγίδες θα εκδηλωθούν επίσης και στην περιοχή των Σποράδων.

Δεδομένου ότι μεσολαβούν τρία εικοσιτετράωρα από την έναρξη των ισχυρών φαινομένων, η ΕΜΥ θα ανανεώνει τα έκτακτα δελτία της ανά δωδεκάωρο και οι επικαιροποιήσεις των εκτάκτων δελτίων θα αποτελούν συνέχεια του παρόντος δελτίου. Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού θα αναφέρονται στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, καθώς στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).

Έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π. Ε. Ανατολικής Αττικής

Η πρόληψη και αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, μετά την πρόβλεψη της ΕΜΥ για έντονα καιρικά φαινόμενα την ερχόμενη εβδομάδα ήταν το αντικείμενο της συνεδρίαση του Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Π.Ε.Α.Α. υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Θανάση Αυγερινού.

Ο κ. Αυγερινός, σημείωσε πως σκοπός της συνεδρίασης είναι ο συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων και η ετοιμότητά τους σε πιθανά πλημμυρικά φαινόμενα στις λεκάνες απορροής, περιοχών που επλήγησαν το καλοκαίρι από πυρκαγιές όπως ο Δήμο Αχαρνών, Σαρωνικού κ.α.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη και συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των σχετικών υπηρεσιών, οι οποίοι παρουσίασαν τις δράσεις τους για τον καθαρισμό των ρεμάτων, των φρεατίων υδροσυλλογής, του δικτύου ομβρίων, την εκτέλεση των νέων αντιπλημμυρικών, καθώς και άλλων απαραίτητων ενεργειών.

Επίσης ζητήθηκε από τους Δήμους να προσδιορίσουν χώρους προσωρινής εναπόθεσης φερτών υλικών και μπαζών μετά την εκδήλωση πλημμυρών ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε σε πιθανή απομάκρυνση πολιτών.

ANΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΓΝΩΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Σήμερα Παρασκευή προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός σε όλη σχεδόν τη χώρα. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά οπότε πιθανώς να σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά της Μακεδονίας, της κεντρικής Στερεάς και της ανατολικής Πελοποννήσου. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα νοτιοανατολικά τμήματά του το απόγευμα τοπικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 33 με 35 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα τους 30 με 33 βαθμούς Κελσίου.

ΚΑΙΡΟΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 23-09-2023

Γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ, στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στο ανατολικό Αιγαίο τοπικά 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί σε επίπεδα υψηλότερα από τα κανονικά για την εποχή κατά 3 με 5 βαθμούς, φτάνοντας τους 30 με 34 και τοπικά στα ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.

ΚΑΙΡΟΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 24-09-2023

Στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια προβλέπονται αραίες νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία θα πυκνώσουν και από τις μεσημβρινές ώρες στα βορειοδυτικά θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις κατά περιόδους. Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά και βόρεια.

ΚΑΙΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 25-09-2023

Στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στην Ήπειρο και τη δυτική Μακεδονία. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα