Pirola: Οι 7 απαντήσεις για τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού που προκαλεί ανησυχία

Διαβάζεται σε 4'
Θετικά τεστ κορονοϊού
Θετικά τεστ κορονοϊού iStock

Πόσο πιο εύκολα μεταδίδεται, ποια είναι τα συμπτώματα, προκαλεί πιο επικίνδυνη νόσηση, πόσο βοηθάει ο προηγούμενος εμβολιασμός ή νόσηση; Ειδικοί απαντούν στις πιο συχνές ερωτήσεις για τη μετάλλαξη Pirola που έφτασε στην Ελλάδα.

Παγκόσμια διασπορά φαίνεται πως έχει η νέα παραλλαγή Pirola (ΒΑ.2.86) του κορονοϊού, καθώς έχει εντοπιστεί σε περισσότερες από 20 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Οι ειδικοί του ΕΟΔΥ σημειώνουν πως η νέα μετάλλαξη του στελέχους Όμικρον, που τέθηκε υπό παρακολούθηση (Variant Under Monitoring – VUM) από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), φέρει μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων και μελετάται και για την αυξημένη μεταδοτικότητά της, αλλά και για τη σοβαρότητα της νόσησης που προκαλεί.

Τι πρωτότυπο έχει η παραλλαγή Pirola;

«Το πρωτότυπου που εντοπίζουμε στην νέα παραλλαγή Pirola είναι ότι έχει περισσότερες από τρεις μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη-ακίδα», εξηγεί η γιατρός Purvi Parikh, ειδική στις μολυσματικές παθήσεις στο Ινστιτούτο Langone Health του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Καθώς ο κορονοϊός χρησιμοποιεί την πρωτεΐνη-ακίδα για να μπει μέσα στα κύτταρά μας, οι μεταλλάξεις σε αυτήν μπορεί να σημαίνουν ότι ενδέχεται να είναι πιο μεταδοτική και να προκαλέσει πιο βαριά νόσηση.

Επίσης, τα εμβόλια και οι τα φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση της λοίμωξης Covid, ενδέχεται να μην είναι αρκετά αποτελεσματικά, σε σύγκριση με τις άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν, συμπληρώνει η ίδια.

Πόσο βοηθάει ο προηγούμενος εμβολιασμός ή η νόσηση;

«Είναι βέβαιο ότι όσοι είχαν εμβολιαστεί στο παρελθόν και όσοι είχαν νοσήσει, έχουν αντισώματα που πιθανόν να τους παρέχουν κάποια προστασία», εξηγεί από την πλευρά του ο Heba Mostafa, διευθυντής μοριακής ιολογίας στο εργαστήριο του Νοσοκομείου Johns Hopkins της Βαλτιμόρης.

Ο ίδιος θυμάται ότι όταν βιώσαμε το μεγάλο κύμα της μετάλλαξης Όμικρον τον Δεκέμβριο του 2021, παρόλο που η παραλλαγή ήταν αρκετά διαφορετική από το στέλεχος που είχαν τα εμβόλια που είχαμε διαθέσιμα, αυτά εξακολουθούσαν να έχουν προστατευτική δράση.

Ποιο είναι το πιο σημαντικό που πρέπει να γνωρίζουν οι ειδικοί για την Pirola;

Σύμφωνα με τη δρ Parikh, το πιο σημαντικό είναι να παρακολουθούμε και να γνωρίζουμε πόσο μεταδοτική μπορεί να είναι η Pirola, πόσο βαριά νόσηση μπορεί να προκαλέσει και αν τα εμβόλια και τα διαθέσιμα φάρμακα είναι αποτελεσματικά.

Πάντως, παρατηρήσεις που έγιναν σε ασθενείς που νόσησαν με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη και προηγουμένως είχαν νοσήσει από άλλο στέλεχος της Όμικρον, τα συμπτώματα ήταν ήπια.

Γι’ αυτό και οι ειδικοί αναμένουν και τα νέα εμβόλια, παρότι δεν έχουν παρασκευαστεί γι’ αυτή τη μετάλλαξη, να είναι αρκετά αποτελεσματικά.

Μας δείχνει κάτι το στάδιο της μετάλλαξης για το πού βρισκόμαστε με την πανδημία;

Οι Ιστορία του κορονοϊού δείχνει ότι οι παραλλαγές με πολλές αλλαγές, όπως η Pirola, εξελίσσονται και μπορούν να εξαπλωθούν ακόμη πιο γρήγορα από τους προκατόχους τους.

Ωστόσο, δεν μας δίνει κάποιες ενδείξεις για το μέλλον της πανδημίας.

Έχει διαφορετικά συμπτώματα η Pirola;

Όπως αναφέρει η Βρετανική Sun, αν και δεν γνωρίζουμε ακόμα ποια ακριβώς είναι τα συμπτώματα της Pirola, οι γιατροί αναφέρουν ότι ο κορονοϊός τους τελευταίους μήνες ακολουθεί ένα πολύ χαρακτηριστικό μοτίβο.

Ο δρ Erick Eiting από το νοσοκομείο Mount Sinai Beth Israel στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ, δήλωσε στο NBC news ότι δεν δίνει τα ίδια τυπικά συμπτώματα που βλέπαμε με άλλα στελέχη του κορονοϊού.

«Έχει μεγάλη συμφόρηση (μπούκωμα), μερικές φορές φτέρνισμα και συνήθως ήπιο πονόλαιμο», εξηγεί ο ίδιος.

Ο πονόλαιμος εμφανίζεται πρώτα και ακολουθεί η βουλωμένη μύτη.

Ορισμένοι λένε ότι η ρινική καταρροή ή η βουλωμένη μύτη θεωρούνται «σπάνια», ενώ ο πονόλαιμος εμφανίζεται μόνο «σε λίγες περιπτώσεις».

Σε ποιες χώρες έχει εντοπιστεί η Pirola;

Με βάση τις αλληλουχίες που έχουν ανέβει στην παγκόσμια βάση δεδομένων GISAID και τις ανιχνεύσεις στα λύματα, η παραλλαγή έχει ανιχνευθεί στο Ισραήλ, τη Δανία, τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, τη Νότια Αφρική, την Ελβετία, την Ταϊλάνδη, την Αυστραλία, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Ελλάδα κ.ά.

Ωστόσο, η περιορισμένη γονιδιωματική επιτήρηση υποδηλώνει ότι μπορεί κάλλιστα να κυκλοφορεί και αλλού.

Με τα περιορισμένα δεδομένα που έχουν μέχρι στιγμής οι ειδικοί, δεν μπορούν να καταλήξουν σε συμπεράσματα για το που βρισκόμαστε με την πανδημία και πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί στο μέλλον.

Βάσει της τρέχουσας επιδημιολογικής εικόνας, δεν αποτελεί την κυρίαρχη υποπαραλλαγή σε καμία γεωγραφική περιοχή ανά την υφήλιο.

Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί συνολικά 5 θετικά δείγματα της υποπαραλλαγής BA.2.86, με ημερομηνίες λήψης δείγματος από 5 έως 7 Σεπτεμβρίου.

Από πού πήρε το όνομά της;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποδίδει με ελληνικά γράμματα μόνο τις παραλλαγές που προκαλούν ανησυχία.

Έτσι, το όνομα Pirola προτάθηκε από επιστήμονες οι οποίοι έφτιαξαν μια σύνθετη λέξη από το Πι και το Ρο, που ακολουθούν το Όμικρον στο ελληνικό αλφάβητο.

Επίσης είναι το όνομα ενός αστεροειδούς που βρίσκεται δίπλα στον Δία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα