Μεγάλη αύξηση στον τουρισμό της Τουρκίας και της Ισπανίας φέτος

Διαβάζεται σε 4'
Εικόνα από την Κωνσταντινούπολη
Εικόνα από την Κωνσταντινούπολη istock

Διψήφια ποσοστά ανόδου στην τουριστική τους κίνηση καταγράφουν από την αρχή του έτους οι ανταγωνίστριες χώρες της Ελλάδας, Τουρκία και Ισπανία. Μήνας ρεκόρ ο Αύγουστος με σημαντικές ροές από Ευρώπη και Αμερική.

Σε μια πολύ καλή χρονιά αναδεικνύεται το 2023 για τον τουρισμό σε Ισπανία και Τουρκία, τους κύριους ανταγωνιστές της Ελλάδας, με τις δύο χώρες να καταγράφουν από την αρχή του έτους αύξηση των αφίξεων ξένων τουριστών. Η Ισπανία απολαμβάνει μια εξαιρετική σεζόν, σημειώνοντας άνοδο κατά 20%, όπως και η Τουρκία που βλέπει τους Ρώσους τουρίστες να επιστρέφουν μαζικά.

Οι χώρες που δεν πέτυχαν την ανάκαμψη της τουριστικής κίνησης μετά την πανδημία που κατάφερε πέρυσι η Ελλάδα, βλέπουν τώρα τις τουριστικές ροές να επανέρχονται και μάλιστα σημαντικά ενισχυμένες. Ο Αύγουστος ήταν ένας πολύ καλός μήνας για την Τουρκία και την Ισπανία, που είδαν αύξηση επισκεπτών από όλες τις κύριες αγορές εισερχόμενου τουρισμού.

Ρεκόρ και τον Αύγουστο η Τουρκία

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, την Τουρκία έχουν επισκεφθεί 33,4 εκατομμύρια ξένοι τουρίστες και 3,3 εκατ. Τούρκοι κάτοικοι εξωτερικού από τον Ιανουάριο μέχρι και το τέλος Αυγούστου. Σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, η αύξηση αγγίζει το 14%. Οι διεθνείς αφίξεις τον Αύγουστο που μας πέρασε ανήλθαν σε 6,6 εκατ. αριθμός ρεκόρ για τη χώρα. Κατά το 8μηνο του έτους, οι χώρες που έστειλαν τους περισσότερους επισκέπτες στην Τουρκία ήταν η Ρωσική Ομοσπονδία με αύξηση 44,84% και συνολικά 4,3 εκατ. άτομα, ακολουθούμενη από τη Γερμανία με αύξηση 6,03% και 4 εκατ. επισκέπτες και το Ηνωμένο Βασίλειο με αύξηση 12,36% με 2,6 εκατ. επισκέπτες. Οι Βούλγαροι και οι τουρίστες από το Ιράν βρέθηκαν επίσης στις επόμενες θέσεις.

Τον Αύγουστο, ο αριθμός των ξένων επισκεπτών στην Τουρκία αυξήθηκε κατά 5,65% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, φτάνοντας τους 6,6 εκατ. με τη Γερμανία να στέλνει στη χώρα τους περισσότερους ταξιδιώτες, με δεύτερη τη Ρωσία που σημείωσε αύξηση 5,68%.

Η Κωνσταντινούπολη υποδέχθηκε τον Αύγουστο 1,7 εκατ. τουρίστες, σημειώνοντας άνοδο 4,9% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2022, με πρώτη αγορά τους Ρώσους τουρίστες και δεύτερη τους Γερμανούς, ακολουθούμενη από τους Ιρανούς και τους Αμερικανούς. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, μεταξύ των αραβικών χωρών, η Σαουδική Αραβία ήταν η πρώτη χώρα σε εισερχόμενο τουρισμό τον Αύγουστο στην Κωνσταντινούπολη. Από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Αύγουστο ο συνολικός αριθμός ξένων επισκεπτών στην Κωνσταντινούπολη έφτασε τα 11,5 εκατομμύρια.

Έως τα μέσα Νοεμβρίου επεκτείνεται η τουριστική περίοδος στην νότια επαρχία της Αττάλειας, απολαμβάνοντας ισχυρές κρατήσεις από χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της πρώτης εβδομάδας του Σεπτεμβρίου, όπου σημειώθηκαν αφίξεις άνω των 11 εκατομμυρίων τουριστών, οι εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου προσπαθούν να ξεπεράσουν το ορόσημο των 12 εκατ. μέχρι το τέλος του μήνα. Η σεζόν εάν ο καιρός το επιτρέψει, θα επεκταθεί έως τις 15 Νοεμβρίου και ο στόχος είναι να ξεπεραστεί στο σύνολο του έτους, το ρεκόρ του 2019 που ήταν 15,5 εκατ. διεθνείς αφίξεις.

Αλματώδης άνοδος για την Ισπανία

Ικανοποίηση για την πορεία της τουριστικής κίνησης στην Ισπανία, αφού από τις αρχές του έτους μέχρι και το τέλος Αυγούστου υποδέχθηκε 63,6 εκατομμύρια ξένους τουρίστες, 20% περισσότερους από ό,τι την ίδια περίοδο το 2022.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Turespaña, τον Αύγουστο, οι ταξιδιώτες που έφτασαν στην Ισπανία από διεθνή αεροδρόμια έφτασαν τα 10,1 εκατομμύρια, 12,3% περισσότεροι από τον ίδιο μήνα του 2022. Τον Αύγουστο, όλες οι κύριες αγορές που «τροφοδοτούν» με τουρίστες την Ισπανία σημείωσαν αύξηση, με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη να καταγράφει η Πολωνία, με +35,9%, ακολουθούμενη από την Πορτογαλία και την Ιταλία, με +26,8% και +20,3% αντίστοιχα. Οι Βρετανοί τουρίστες αντιπροσώπευσαν το 23,9% της συνολικής τουριστικής κίνησης στην Ισπανία τον Αύγουστο, με 2,4 εκατ. επισκέπτες και άνοδο 7,7% σε σχέση με πέρυσι. Οι Βαλεαρίδες και οι Κανάριοι Νήσοι υποδέχτηκαν τον υψηλότερο αριθμό αφίξεων, 28,6% και 20,4% αντίστοιχα. Η Καταλονία, η Γαλικία, η Χώρα των Βάσκων, η Κανταβρία και οι Αστούριες κατέγραψαν τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 10%.

Οι αφίξεις τουριστών από τη Γερμανία ανήλθαν σε 1,4 εκατομμύρια και αυξήθηκαν κατά 6,7%, με κύριο προορισμό τις Βαλεαρίδες Νήσους. Η Ιταλία αντιπροσώπευε το 9,9% της ροής ταξιδιωτών τον Αύγουστο αυξημένοι κατά 20,3% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Οι Βαλεαρίδες Νήσοι, η Περιφέρεια της Μαδρίτης και η Καταλονία ήταν οι κοινότητες που υποδέχθηκαν τις περισσότερες αφίξεις, με πάνω από 2 εκατομμύρια η καθεμία. Η Περιφέρεια της Βαλένθια κατέγραψε την υψηλότερη ανάπτυξη από έτος σε έτος στο 18,4%.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα