Μια πράσινη Αθήνα με τον κανόνα 3, 30, 300

Διαβάζεται σε 4'
Μια πράσινη Αθήνα με τον κανόνα 3, 30, 300
Η Αθήνα AP

Οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι με το συνδυασμό Αθήνα ΤΩΡΑ του Χάρη Δούκα Χριστίνα Ευθυμιάτου και Ηλίας Παπαθεοδώρου γράφουν για το όραμα της πράσινης Αθήνας.

Δεν υπάρχει Αθηναίος που να μην θέλει να ζει σε μια πόλη φιλικότερη στον πολίτη, με μειωμένη ηχορύπανση, με καλύτερη ποιότητα αέρα και φυσικά με πολύ περισσότερο πράσινο. Οι δημοτικές αρχές τα τελευταία χρόνια, έχουν υποσχεθεί αύξηση του πράσινου και των χώρων πράσινου στην πόλη. Τα αποτελέσματα όμως υπολείπονται των υποσχέσεων.

Παρά τις εξαγγελίες, η Αθήνα παραμένει μια πόλη με ελάχιστο πράσινο και με χώρους πράσινου άνισα καταμερισμένους στην πόλη. Οι πολίτες που κατοικούν κοντά στους λόφους, όπως ο Αρδηττός ή ο Λυκαβηττός, ή κοντά σε πάρκα απολαμβάνουν μια πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής από τους πολίτες του Κολωνού ή του Μεταξουργείου που δεν έχουν πρόσβαση σε ένα κανονικό πάρκο αλλά ίσως μόνο σε ένα παρκάκι τσέπης.

Το πράσινο στην πόλη και η εύκολη πρόσβαση σε χώρους πρασίνου έχουν αποδειχθεί πως συμβάλλουν τα μέγιστα στην καλύτερη ψυχική και γενική υγεία των πολιτών. Επιπλέον ίσως να είναι το σημαντικότερο όπλο για την καταπολέμηση του φαινομένου των θερμικών νησίδων, της ανόδου δηλαδή της θερμοκρασίας μέσα στις πόλεις.

Η αύξηση των χώρων πρασίνου και η μείωση των επιφανειών που συσσωρεύουν θερμότητα είναι μονόδρομος για πόλεις όπως η Αθήνα, όπου σήμερα κυριαρχεί το τσιμέντο και η άσφαλτος, ιδιαίτερα για την εποχή της υπερθέρμανσης του πλανήτη που ζούμε. Η παράταξη μας «Αθήνα Τώρα – Χάρης Δούκας» έχει ήδη προτείνει την φύτευση 25.000 δέντρων σε όλη την πόλη ακριβώς για αυτόν το λόγο.

Το ζητούμενο για την Αθήνα δεν είναι μόνο να αυξηθεί το πράσινο και οι χώροι πρασίνου αλλά να γίνει αυτό και με έναν κοινωνικά δίκαιο τρόπο. Δηλαδή να καταμεριστεί το νέο πράσινο σε όλες τις γειτονιές τις πόλεις με έμφαση σε αυτές που σήμερα έχουν το λιγότερο. Το να φυτέψουμε 200 δέντρα στην Πανεπιστημίου βοηθάει τον δρόμο-ορόσημο αλλά δεν βοηθάει τους πολίτες στα Πατήσια. Ούτε τους κατοίκους και τους επισκέπτες σ’ έναν άλλο εμβληματικό δρόμο, την πεζοδρομημένη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, όπου κυριαρχεί το τσιμέντο αντί του πρασίνου.

Προτείνουμε λοιπόν τον κανόνα 3, 30, 300, στον οποίο θα μπορούσαν να συμφωνήσουν όλες οι δημοτικές παρατάξεις. Ο κανόνας αναπτύχθηκε από έναν ειδικό στα αστικά δάση για να βοηθήσει τις πόλεις να αναπτύξουν το πράσινο.

Ο στόχος 3 σημαίνει ότι κάθε πολυκατοικία θα πρέπει έχει οπτική επαφή με τουλάχιστον τρία δέντρα, κανονικά δέντρα. Αυτός ο κανόνας θα βοηθήσει όχι μόνο στην δίκαια κατανεμημένη αύξηση του πρασίνου σε όλη την πόλη αλλά και στη μείωση του φαινομένου της θερμικής νησίδας στις γειτονιές, τον περιορισμό της ηχορύπανσης και τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα.

Ο στόχος 30 έχει να κάνει με τη φυσική σκίαση κάθε γειτονιάς της πόλης. Προτείνεται τουλάχιστον 30% των δρόμων, πλατειών, πεζοδρομίων, αυλών σχολείων και άλλων δημοσίων κτιρίων να έχει φυσική σκίαση. Φυσικά, όσο μεγαλύτερο το ποσοστό, τόσο καλύτερο το αποτέλεσμα. Τα δέντρα, εάν κλαδευτούν σωστά (άλλος πόνος αυτός), μπορούν να προσφέρουν σκίαση στα πεζοδρόμια και στην άσφαλτο, καίριο σημείο για την μείωση της θερμοκρασίας στην πόλη. Προτείνεται ακόμη η φύτευση θάμνων σε ταράτσες, ώστε να μειωθούν οι επιφάνειες που συσσωρεύουν θερμότητα.
Ο στόχος 300 είναι ο δυσκολότερος για την Αθήνα.

Το 300 αφορά την μέγιστη απόσταση που πρέπει να έχει κάθε σημείο της πόλης από χώρο πράσινου τουλάχιστον ενός στρέμματος, για τα δεδομένα της Αθήνας. Για την πόλη μας, λύσεις όπως η πρόταση του Χάρη Δούκα να πρασινίσουν οι σχολές των σχολείων και να είναι ανοιχτές στους πολίτες τα απογεύματα ή οι πράσινες διαδρομές που θα ενώνουν τα λειτουργικά σημεία των γειτονιών μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου αυτού. Οι πεζοδρομήσεις χωρίς πράσινο είναι μισή δουλειά.

Το πρασίνισμα της πόλης είναι άμεση ανάγκη και λύση, πρέπει και μπορεί να είναι κοινό όραμα όλων των δημοτικών παρατάξεων. Μακάρι να ενστερνιστούν το όραμα του 3, 30, 300 όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και το κυριότερο να συμβάλουν άμεσα στην επίτευξη του. Μπορούμε να αλλάξουμε την Αθήνα τώρα.

(*) Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου είναι Πρόεδρος Εταιρειών Βιοτεχνολογίας, Ιδρυτικό μέλος του κόμματος ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ.
(**) Η Χριστίνα Ευθυμιάτου είναι Χημικός Μηχανικός, M.Sc. με εμπειρία σε θέματα τοπικής ανάπτυξης, πράσινης επιχειρηματικότητας και ανακύκλωσης –Ιδρυτικό μέλος και μέλος της Δ.Ε. του κόμματος ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα