Δωρεάν στην πόλη την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Διαβάζεται σε 7'
Άλκηστις
“Άλκηστις” του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Έλενας Μαυρίδου Σπύρος Χατζηαγγελάκης

Ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε δωρεάν την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου.

Ποικίλες εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα, που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς, δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου.

“Άλκηστις” του Ευριπίδη στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού

Ένα οπτικοακουστικό σύμπαν για την κατάδυση της ψυχής στον Άδη και τη γιορτή της ζωής. Μια παράσταση με χιούμορ που ακροβατεί ανάμεσα στην τραγωδία και το σατυρικό δράμα και που διερευνά τα όρια των παραστατικών τεχνών, του θεάτρου και της περφόρμανς. Ο θεός Απόλλωνας είναι τιμωρημένος από τον Δία.

Υπηρετεί ως κοινός θνητός τον βασιλιά των Φερών, τον Άδμητο. Για αντάλλαγμα της φιλοξενίας και της καλής του συμπεριφοράς προσφέρει στον Άδμητο ένα προνόμιο για τη ζωή του: Να αποφύγει τον πρόωρο θάνατο, αρκεί να δεχτεί κάποιος άλλος να πάρει τη θέση του και να θυσιαστεί. Η Άλκηστη, η γυναίκα του Άδμητου, προσφέρει τον εαυτό της και θυσιάζεται για να ζήσει ο άντρας της. Η Άλκηστη είναι νεκρή και άταφη, όταν αναπάντεχα επισκέπτεται το παλάτι ο Ηρακλής. Μέσα στη βαριά ατμόσφαιρα του παλατιού πίνει και γλεντάει, αφού ο Άδμητος δεν του αποκαλύπτει τα δυσάρεστα νέα. Ένας υπηρέτης του παλατιού του αποκαλύπτει το θάνατό της και ντροπιασμένος ο Ηρακλής αποφασίζει να φέρει την Άλκηστη πίσω από το Θάνατο.

Συντελεστές:

  • Μετάφραση: Κωνσταντίνος Χρηστομάνος
  • Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Έλενα Μαυρίδου
  • Φωτογραφίες: Σπύρος Χατζηαγγελάκης
  • Ερμηνεύουν: Έλενα Μαυρίδου, Δημήτρης Λάλος
  • Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κολωνού.

Παρουσίαση βιβλίου “Mikis Theodorakis: his music and politics”

Η βιογράφος του Μίκη Θεοδωράκη, Gail Holst-Warhaft, πλαισιωμένη από μελετητές και συνεργάτες του μεγάλου μουσουργού, παρουσιάζει το νέο της βιβλίο με τίτλο: “Μikis Τheodorakis, his music and politics” (Gail Holst-Warhaft, Cambridge Scholars Publishing, Durrell Studies 7, 2023). Ακολουθεί σύντομο μουσικό μέρος.

M.Theodorakis archive/EΛΣ

Ομιλητές:

  • Τατιάνα Παπαγεωργίου, Ανδρέας Μαράτος, Στεφανία Μεράκου,
  • Αστέρης Κούτουλας, Γιώργος Δεμερτζής, Gail Holst-Warhaft
  • Φωνή: Μαρία Φαραντούρη
  • Πιάνο: Τατιάνα Παπαγεωργίου

ΑΙΘΟΥΣΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Είσοδος ελεύθερη.

Έκθεση για τον Χάιμε Χιλ ντε Μπιέδμα “Με το πλήρωμα του χρόνου”

Το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας διοργανώνει την έκθεση “Με το πλήρωμα του χρόνου” για την ζωή και το έργο του μεγάλου Ισπανού ποιητή Χάιμε Χιλ ντε Μπιέδμα, που θα διαρκέσει ως τις 3 Νοεμβρίου.  Εγκαίνια: 27 Σεπτεμβρίου ώρα 12:00 – Θα ξεναγήσει ο επιμελητής της έκθεσης Πάμπλο Σιθέτ Τόρρες. Περισσότερα εδώ

Ο ποιητής και δοκιμιογράφος Χάιμε Χιλ ντε Μπιέδμα γεννήθηκε στην Βαρκελώνη το 1929 και υπήρξε μορφή-κλειδί της γνωστής ως “ποιητικής γενιάς του 50”. Σήμερα είναι ένας από αυτούς που επίδρασαν περισσότερο στις φουρνιές Ισπανών ποιητών που εμφανίστηκαν και καθιερώθηκαν στα τέλη του 20ου αι., αν και η φήμη του φτάνει μέχρι τις μέρες μας και μέσα από τα πεζά που έγραψε υπό μορφή ημερολογίων και δοκιμίων, όπου φαίνεται η σκέψη και η αγγλοαμερικανική λογοτεχνική κουλτούρα, μέσα από τους ποιητές που επηρέασαν την διαμόρφωσή του – Έλιοτ, Ώντεν, Μάρλοου – και καθόρισαν το δημιουργικό ίχνος του έργου του.

Με αυτή την έκθεση, το Ινστιτούτο Θερβάντες θέλει να τιμήσει τον ποιητή και να τον κάνει γνωστό στο κοινό του δικτύου των παραρτημάτων του ανά τον κόασμο, όπως και να καλέσει να τον ξαναδιαβάσουν όσους ήδη τον γνωρίζουν.

Διάλογοι ΙΣΝ: “Τηλεθεατές ή πολίτες;”

Η επόμενη εκδήλωση των Διαλόγων του ΙΣΝ έχει τίτλο “Τηλεθεατές ή Πολίτες”. Μια δια ζώσης συζήτηση για τα μέσα ενημέρωσης, την ιδιότητα του πολίτη και τη δημοκρατία.

O Thomas Jefferson, ο τρίτος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, είπε κάποτε ότι ο Τύπος είναι το καλύτερο εργαλείο για τον φωτισμό του νου του ανθρώπου και για την βελτίωσή του ως ελλόγου, ηθικού και κοινωνικού όντος. Στο σύγχρονο πολυσύνθετο τοπίο των μέσων ενημέρωσης, κατά πόσο ισχύει αυτή η διαπίστωση; Η εκδήλωση έχει ως στόχο να διερευνήσει αυτή την πολυδιάστατη σχέση μεταξύ των μέσων ενημέρωσης και της ιδιότητας του πολίτη σε μια δια ζώσης συζήτηση την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου, στις 19:00, στην Πειραιώς 260.

Στη συζήτηση των Διαλόγων του ΙΣΝ, την οποία επιμελείται και συντονίζει η Άννα-Κύνθια Μπουσδούκου (Διευθύνουσα Σύμβουλος του iMEdD, Εκτελεστική Διευθύντρια “ΙΣΝ Διάλογοι” και δημοσιογράφος), θα συμμετάσχουν η Δρ Laurie Ouellette, καθηγήτρια Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Πολιτισμικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, και ο Δρ Darren Lilleker, καθηγητής Πολιτικής Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο του Bournemouth.

Σε μια εποχή όπου οι ειδήσεις είναι πανταχού παρούσες, αλλά συχνά αποπροσανατολίζουν, η συζήτηση θα διερευνήσει το ρόλο των μέσων ενημέρωσης στη διαμόρφωση ή τη φθορά των δημοκρατικών αξιών και της συμμετοχής των πολιτών. Θα τεθεί το ερώτημα αν έχουμε μετατραπεί από ενεργοί πολίτες σε απλούς θεατές ή καταναλωτές ειδήσεων, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η εμπλοκή μας στην πολιτική και πολιτειακή ζωή.

Για περισσότερες πληροφορίες και για να εγγραφείτε στην εκδήλωση δείτε εδώ. 

“Στη σκιά” – Έργα γυναικών από τη Συλλογή της Πινακοθήκης Δήμου Αθηναίων

Ο Δήμος Αθηναίων, παρουσιάζει, μέσω του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), μια μεγάλη σπονδυλωτή έκθεση αφιερωμένη στις Ελληνίδες καλλιτέχνιδες. Η έκθεση “Στη σκιά” εξετάζει τη γυναικεία συμβολή στην τέχνη του 20ού αιώνα. Περιλαμβάνει έργα από συνολικά 120 ζωγράφους και γλύπτριες γεννημένες μεταξύ 1871 και 1941, από τη Θάλεια Φλωρά-Καραβία έως την Όπυ Ζούνη. Όλα τα έργα ανήκουν στη συλλογή της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων.

πίνακας της Θάλειας Φλωρά Καραβία
Θάλεια Φλωρά-Καραβία, «Μαργαριτάρια», λάδι σε καμβά, 51 x 41 εκ. Συλλογή Πινακοθήκης Δήμου Αθηναίων

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα που εκτέθηκαν στις πρώτες Πανελλήνιες Καλλιτεχνικές Εκθέσεις, σε ιδιωτικές αίθουσες τέχνης (Ζυγός, Στρατηγοπούλου), στην “Έκθεση Μακεδόνων ζωγράφων” (1953) και τα οποία αγοράστηκαν από τον Δήμο Αθηναίων. Επίσης, αγορές έργων πραγματοποιούνταν κατόπιν προσωπικού αιτήματος των καλλιτεχνίδων προς τον Δήμαρχο, όπως στην περίπτωση της Έφης Μιχελή. Διεκδικώντας αναγνώριση και ισότιμη αντιμετώπιση (είναι χαρακτηριστικό ότι τα έργα τους πωλούνταν φθηνότερα σε σχέση με εκείνα των αντρών), οι γυναίκες άρχισαν να αποκτούν σιγά σιγά αυτοπεποίθηση και να το δηλώνουν. Όπως σημειώνει η Αθηνά Ταρσούλη στο περιοδικό “Η Γυναίκα” το 1939 με αφορμή τη δεύτερη Πανελλήνια Έκθεση, “η αισθητική παραγωγή της Ελληνίδας γυναίκας συναγωνίζεται από απόψεως δυνάμεως και αποδόσεως τον ομότεχνό της άνδρα”.

Στο πρώτο μέρος της έκθεσης “Στη σκιά” παρουσιάζονται έργα από τις καλλιτέχνιδες:

Μαρία Αναγνωστοπούλου-Βρανίκα, Αμφιτρίτη Αναγνωστοπούλου-Πετρέα, Μαρία Αποστολάτου, Ελένη Αργυροπούλου, Τζένη Λύμπερ-Αργυρού, Λιλή Αρλιώτη, Ερατώ Ασπρογέρακα, Μαρία Βερδεσοπούλου, ΕυθυμίαΒλασσοπούλου-Σάθα, Έλλη Βοΐλα-Λάσκαρη, Μαρία Βουκίδου, Θεώνη Βουτυρά-Στεφανοπούλου, Ελένη Γεωργαντή-Βοζίκη, Ναυσικά Γεωργιάδη-Μουσούρη, Δώρα Γραφειάδου, Ιωσηφίνα (Φιφή) Δήμα-Τσίλλερ, Πηνελόπη Διαμαντοπούλου-Γαβαλά, Θάλεια Διπλαράκου, Ελένη Ζογγολοπούλου, Ελένη Ηλιάδου, Σωτηρία Ιατρίδου, Μαρία Ιγγλέση, Έλλη Καπαϊτζή, Μίνα Κωλέττη, Ελένη Κωνσταντινίδη, Σοφία Λασκαρίδου, Ρέα Λεονταρίτου, Νίτσα Μακαρόνα, Ιωάννα (Τζένη) Μανούση, Κούλα Μαραγκοπούλου, Άρτεμις Μελισσαράτου, Έφη Μιχελή, Κούλα Μπεκιάρη, Ελπίς Μπισκίνη, Κάτια Ναταρίδου, Αγλαΐα Παπά, Ιουλία Παπανούτσου, Δώρα Ποτήρη, Ελένη Πρεβεζάνου-Λελέκου, Πηνελόπη Οικονομίδη, Ίρα Οικονομίδου, Ελένη Πίταρη-Παγκάλου­, Σελέστ Πολυχρονιάδη, Φαλίνα Σκυρού-Παπούλα, Έλλη Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη (Nelly’s), Λέλα Σταθοπούλου, Αγγελική (Κούλα) Στεφάνου, Παλλάς Στρογγύλη, Ιωάννα (Ζαννέτ) Σχινς, Αθηνά Ταρσούλη, Θάλεια Φλωρά-Καραβία, Λέλα Φλώρου-Πολυκανδριώτου, Μαρίνα Χαϊκάλη-Σκαρλάτου, Ισαβέλλα Χαρμπούρη, Αγγελική Χατζημιχάλη, Μαρία Χορς-Λύτρα, Τίτσα Χρυσοχοΐδη

Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφουν ο Χριστόφορος Μαρίνος, ιστορικός τέχνης, επιμελητής εκθέσεων και δράσεων του ΟΠΑΝΔΑ και η Κάλλη Πετροχείλου, Εικαστικός, Έφορος της Πινακοθήκης Δήμου Αθηναίων. Η έκθεση πραγματοποιείται με την πολύτιμη συμβολή του συντηρητή έργων τέχνης της Πινακοθήκης Κώστα Νικάκη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα