Θεσσαλία: Συναγερμός σε 3 επίπεδα για τα κουνούπια και τον ιό του Δυτικού Νείλου
Διαβάζεται σε 3'Σε συναγερμό έχει θέσει το ενδεχόμενο συρροής κρουσμάτων με ιό του Δυτικού Νείλου το υπουργείο Υγείας, το οποίο εξέδωσε νέα μέτρα για τον περιορισμό των κουνουπιών στις περιοχές της Θεσσαλίας.
- 27 Σεπτεμβρίου 2023 06:47
Εντείνεται η εντομολογική επιτήρηση και επιβάλλονται νέα μέτρα πρόληψης των κουνουπιών στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές της Θεσσαλίας, καθώς οι βυθισμένες ακόμη στο νερό και τη λάσπη περιοχές, αποτελούν πρόσφορο έδαφος για την αναπαραγωγή τους, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο συρροής κρουσμάτων με ιό του Δυτικού Νείλου.
Οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στις περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων, αποτελούν βασικά επίκεντρα της κυκλοφορίας του ιού Δυτικού Νείλου, με καταγραφή αρκετών κρουσμάτων σε ανθρώπους.
Άλλωστε στη χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ για τον ιό του Δυτικού Νείλου χαρακτηρίζονται ως «υψηλού κινδύνου» αρκετοί δήμοι της περιοχής.
Τι ποσοστό επικίνδυνων κουνουπιών υπάρχει στις πληγείσες περιοχές
Σύμφωνα με την ενημέρωση της Δευτέρας (26 Σεπτεμβρίου) που έγινε από το Συντονιστικό Κέντρο της Λάρισας, η εντομολογική επιτήρηση στις περιοχές της Θεσσαλίας, συνεχίζεται και εντείνεται.
Όπως τόνισε ο διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Φώτης Σερέτης, μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί περίπου 5.500 κουνούπια, τα οποία έχουν συλλεχθεί σε 106 δειγματοληψίες, την περίοδο 18 με 21 Σεπτεμβρίου, από 85 δειγματοληπτικούς σταθμούς.
Από το σύνολο των συλλεχθέντων κουνουπιών που ταυτοποιήθηκαν, το 18% αφορούσε σε κουνούπια γένους Culex, τα οποία αποτελούν και τους βασικούς διαβιβαστές του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας.
«Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος για την παρουσία του ιού του Δυτικού Νείλου σε ομάδες κουνουπιών διαβιβαστών από 37 δειγματοληψίες, οι οποίες ήταν όλες αρνητικές», τόνισε ο κ. Σερέτης.
Νέα μέτρα από το υπουργείο Υγείας
Χθες, Τρίτη, με εγκύκλιο που εξέδωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, επισημαίνει ότι «ως απόκριση στην κρίση Δημόσιας Υγείας, οι αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας οφείλουν να εκπονήσουν Σχέδιο Διαχείρισης κουνουπιών στις πληγείσες από τα πλημμυρικά φαινόμενα περιοχές σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες».
Στην εγκύκλιο περιγράφονται μέτρα με βάση τον βαθμό κινδύνου, με την κλίμακα να ξεκινά από το «επίπεδο κινδύνου 1» και να καταλήγει στο «επίπεδο κινδύνου 3».
Σε περιοχές επιπέδου κινδύνου 1, προτείνεται η εντατικοποίηση προνυμφοκτονιών.
Σε περιοχές επιπέδου κινδύνου 2, προτείνεται η εντατικοποίηση προνυμφοκτονιών και υπολειμματικοί ψεκασμοί εξωτερικών χώρων (ακμαιοκτονίες).
Σε περιοχές με επίπεδο κινδύνου 3, προτείνεται εντατικοποίηση προνυμφοκτονιών και υπολειμματικοί ψεκασμοί εξωτερικών χώρων (ακμαιοκτονίες) και ακμαιοκτονία με εκνεφώσεις υπέρμικρου όγκου (ULV).
Αρμόδιες για την εφαρμογή οι αρχές Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης
Στην εγκύκλιο τονίζεται πως τα προτεινόμενα μέτρα από το γνωμοδοτικό όργανο είναι προς αξιολόγηση από τις αρχές της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης που είναι αρμόδιες για τον συντονισμό και την υλοποίηση των έργων διαχείρισης των κουνουπιών σε τοπικό επίπεδο.
Υπενθυμίζεται ότι σε κάθε περίπτωση η επιλογή βιοκτόνων θα πρέπει να γίνεται πάντα με βάση τη λίστα των «Εγκεκριμένων βιοκτόνων σκευασμάτων για την αντιμετώπιση των κουνουπιών» του ΥπΑΑΤ.
Παράλληλα, η αποτελεσματική και ασφαλής χρήση των βιοκτόνων προϊόντων προϋποθέτει την πιστή τήρηση των οδηγιών χρήσης (συνιστώμενη δόση, τρόπος και χρόνος εφαρμογής, όγκος ψεκαστικού υγρού κ.α.), όπως αυτές περιγράφονται στην άδεια έγκρισής τους.