Ξεκινάει η καταβολή των πρώτων επιδοτήσεων για τα φωτοβολταϊκά στη στέγη

Διαβάζεται σε 3'
Φωτοβολταϊκά
Φωτοβολταϊκά istock

Οι αιτήσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα ανέρχονται πλέον σε 10.000 περίπου. Επίσης, έχουν υποβληθεί επιπλέον 5.000 αιτήσεις σύνδεσης «μικρών» φωτοβολταϊκών για αυτοπαραγωγή.

Δρομολογείται λύση σε ένα από τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι ενδιαφερόμενοι στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», και το οποίο αφορά τις αποκλίσεις του εξοπλισμού που τελικά θα αποκτηθεί σε σχέση με αυτόν που δηλώθηκε στην αίτηση. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, θα υπάρξουν σχετικές αλλαγές στην πλατφόρμα pvstegi, ώστε τα χαρακτηριστικά της εγκατάστασης να μπορούν να οδηγούν σε μικρή μείωση της ισχύος, σε σχέση με το σύστημα που προβλεπόταν με την αίτηση.

Σύμφωνα με την διαδικασία, ο εκάστοτε επενδυτής καταθέτει στο ΔΕΔΔΗΕ ένα φάκελο με τα χαρακτηριστικά της εγκατάστασης που θέλει κάνει (εξοπλισμό, τύπος και ισχύς πάνελ, τύπος και ισχύς μπαταρίας κλπ). Ωστόσο, η πλατφόρμα pvstegi δεν επιτρέπει την απόκλιση αυτών των χαρακτηριστικών με το τεχνικό «προφίλ» του εξοπλισμού που θα επιλεγεί τελικά, με αποτέλεσμα να μπλοκάρει η όλη διαδικασία.

Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, η όποια απόκλιση είναι κάτι λογικό και θεμιτό καθώς από την κατάθεση του φακέλου έως την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού μεσολαβεί ένα εύλογο διάστημα, όπου ο εκάστοτε επενδυτής μπορεί να επιλέξει διαφορετικό εξοπλισμό και επομένως να προκύψουν ορισμένες αποκλίσεις. Για παράδειγμα, ένας επενδυτής επιλέγει μια διαφορετική μπαταρία ή πάνελ που η ισχύς τους είναι διαφορετική σε σχέση με την αρχική δήλωση του εξοπλισμού.

Με την αλλαγή που προωθείται, θα μπορούν να υπάρξουν τέτοιες αποκλίσεις, ωστόσο μόνο στην περίπτωση που οδηγούν σε μείωση της ισχύος του συστήματος – η έστω και μικρή αύξηση θα συνεχίσει να μην επιτρέπεται. Επίσης, η μείωση αυτή θα πρέπει να είναι οριακή – για παράδειγμα, της τάξης των 150 βατ, στην περίπτωση των πάνελ. Επομένως, αν π.χ. στη δήλωση προβλέπονταν πάνελ 10 κιλοβάτ, θα μπορεί κανείς να επιλέξει τελικά πάνελ ισχύος το λιγότερο 9,85 κιλοβάτ.

Την ίδια στιγμή, μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να ξεκινήσει η εκταμίευση επιδοτήσεων για τους πρώτους δικαιούχους. Έτσι, σε όσους ωφελούμενους έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος του φακέλου τους, σύντομα θα τους καταβληθεί το πόσο το οποίο έχει δεσμευθεί από τον προϋπολογισμό του προγράμματος.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι από τον έλεγχο των έως τώρα ολοκληρωμένων αιτήσεων, σχεδόν στο σύνολο των «φακέλων» έχουν ανακύψει προβλήματα – κυρίως λόγω έλλειψης κάποιων από τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Οι υπεύθυνοι από τον ΔΕΔΔΗΕ (που «τρέχει» το πρόγραμμα) ενημερώνουν σχετικά τους ενδιαφερόμενους, ώστε να συμπληρώσουν τα έγγραφα τα οποία λείπουν.

Οι αιτήσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα ανέρχονται πλέον σε 10.000 περίπου. Επίσης, έχουν υποβληθεί επιπλέον 5.000 αιτήσεις σύνδεσης «μικρών» φωτοβολταϊκών για αυτοπαραγωγή, από ενδιαφερόμενους που δεν προτίθενται να διεκδικήσουν επιδότηση. Πρόκειται για οικιακά φωτοβολταϊκά χωρίς μπαταρία – τα οποία δεν είναι και επιλέξιμα για το πρόγραμμα, καθώς η ύπαρξη μονάδας αποθήκευσης αποτελεί προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση συστημάτων ιδιωτών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα