Δωρεάν στην πόλη την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Διαβάζεται σε 6'
Δωρεάν στην πόλη την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο
Therapy Gold, 145x145cm, Mixed media, acrylic paint and glitter on canvas MAXIM/The Blender Gallery

Ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε δωρεάν την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου.

Ποικίλες εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα, που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς, δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου.

Ways to lose energy

Η σύγχρονη σειρά εκθέσεων THF Raw, του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη, παρουσιάζει την ατομική έκθεση της εικαστικού Δέσποινας Χαριτωνίδη, με τίτλο “Ways to lose energy”, σε επιμέλεια Οντέτ Κουζού.

Despina Charitonidi
Despina Charitonidi, Sonnengarten, Gold leafs, fans, glass surfaces, Gallery Bipola, Leipzig, 2017 THF Raw

Στην έκθεση χτίζεται μια ποιητική σχέση ανάμεσα στην ενέργεια που παράγεται από τον ήλιο και στους τρόπους με τους οποίους αυτή γίνεται εκμεταλλεύσιμη. Τα έργα της Δέσποινας Χαριτωνίδη θέτουν ερωτήματα σχετικά με την παραγωγή και απώλεια ενέργειας, σχολιάζοντας την ανθρώπινη παρέμβαση, καθώς και την προσπάθεια κυριαρχίας του ανθρώπου στη φύση. Η εικαστική γλώσσα που χρησιμοποιεί εκφράζεται μέσω της γλυπτικής, των site-specific εγκαταστάσεων και των επιτελεστικών (performative) έργων. Χρησιμοποιώντας φυσικά στοιχεία – όπως χρυσός, μέταλλα και πηλός – ως δομικά υλικά, επαναδιαπραγματεύεται τις μεταξύ τους υλικές και εννοιολογικές σχέσεις. Στα έργα της συναντάμε έννοιες, όπως η ευθραυστότητα, το βάρος, η πτώση, η ισορροπία, καθώς και συνθήκες, όπως οι σχέσεις εξουσίας, που εντείνουν το δίπολο μεταξύ ανθρώπου και φύσης. Η Χαριτωνίδη αντιλαμβανόμενη αυτό το δίπολο ως φαντασιακό, ασκεί κριτική στην ανθρωπόκαινο εποχή και κατ’ επέκταση στην ανθρώπινη επιθετικότητα προς τη φύση.

  • Καλλιτέχνης: Δέσποινα Χαριτωνίδη
  • Επιμέλεια: Οντέτ Κουζού
  • Διεύθυνση Παραγωγής: Μαρίνα Μήλιου Θεοχαράκη
  • Στατική Μελέτη και Τεχνική Υποστήριξη: Σπύρος Καραχάλιος

“Τάσος Λειβαδίτης – Ποιητής του Ονείρου”

Μουσικοθεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία Πάνου Αγγελόπουλου, που καταγράφει το έργο, τη ζωή και την προσωπικότητα του Τάσου Λειβαδίτη, ενώ περιδιαβαίνει το υπέροχο ποιητικό του σύμπαν. Μια ποίηση εσαεί επίκαιρη, που υμνεί τον άνθρωπο και τα ιδανικά του για έναν καλύτερο κόσμο. Το ποιητικό έργο μεταφέρει στη σκηνή η Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, με ομάδα ηθοποιών, σε μία εξαίσια συνάντηση με τον τραγουδιστή Γεράσιμο Ανδρεάτο, με ζωντανή ορχήστρα επί σκηνής του μαέστρου Νίκου Στρατηγού. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κολωνού 2023.

Διαπολιτισμικό Φεστιβάλ ”Συνύπαρξη”

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης διοργανώνει το Διαπολιτισμικό Φεστιβάλ “Συνύπαρξη”, με στόχο να τιμηθεί η προσφυγική ιστορία του Ταύρου. Μέσα από συζητήσεις, προβολές ταινιών, εκθέσεις, χορούς αλλά και συναυλίες θα αναδειχθεί η φιλοξενία της πόλης του Ταύρου προς τους συνανθρώπους είτε αυτοί είναι εσωτερικοί μετανάστες είτε ανήκουν στα σύγχρονα προσφυγικά ρεύματα και να γίνει φανερό ότι μέσω του πολιτισμού και των κοινών εμπειριών οι άνθρωποι μπορούν να έρθουν κοντά, να ζήσουν ειρηνικά και με αλληλεγγύη.

Στις εκδηλώσεις θα συμμετάσχουν ο Σύλλογος Ποντίων Μοσχάτου – Ταύρου, ο Σύλλογος Κρητών Μοσχάτου – Ταύρου και ο Πολιτιστικός σύλλογος Τα “Φάρασα” Καππαδοκίας. Θα συμμετέχει το Forum Προσφύγων και μεταναστευτικές κοινότητες. Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στον Ταύρο.

Την Πέμπτη 28/9:

  • 20:30 Προβολή ταινίας “Τσίχλα-Τσιγάρο” της Αντζελίκας Κατσά
  • 21:00 Προβολή ταινίας La graine et le mulet (Κους Κους με Φρέσκο Ψάρι) του Abdellatif Kechiche.

Αλεξία Ψαραδέλη έκθεση “Mīres”

Η εικαστικός Αλεξία Ψαραδέλη στην πρώτη της ατομική έκθεση στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα, παρουσιάζει μία σειρά έργων αποτελούμενη από γλυπτά, σχέδια, βίντεο και μία εγκατάσταση χώρου. Τα έργα της αφορούν τη μετατροπή της γυναικείας φύσης σε δομικό υλικό και την έννοια της γυναικείας θυσίας από τη Βαλκανική λαογραφία έως τη σύγχρονη κοινωνία.

“Οι Mīres της Αλεξίας Ψαραδέλη, αφηγούνται διαχρονικές ιστορίες από τις “Mοίρες των Μηρών”, και αποτίουν έναν φόρο τιμής σε όλες τις θηλυκότητες που έχουν εντοιχιστεί διαχρονικά, κυριολεκτικά ή μεταφορικά. Στη Βαλκανική χερσόνησο θρύλοι και παραδόσεις που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά κάνουν λόγο για θυσίες γυναικών με σκοπό να στεριώσει κάποιο οικοδόμημα. […] Στους κεραμικούς μηρούς της Αλεξίας Ψαραδέλη η οργανική ύλη, το χώμα που μετατρέπεται σε εύπλαστη μορφή, γίνεται ένα μαλακό δοκίμιο ή δομικό υλικό. […] Οι μηροί, ως προσδιοριστικό σημείο του γυναικείου σώματος, από θεμέλια γίνονται επιστέγασμα ενός ολόκληρου οικοδομήματος.

Οι Mīres παραπέμπουν σαφώς και τις αρχαίες Μοίρες. […] Στην κεντρική εγκατάσταση της έκθεσης γυναικείες “ταυτότητες” ή θραύσματά αυτών συντάσσονται, συστοιχίζονται, και “υφαίνουν” – όπως οι Μοίρες – ένα ενιαίο πλέγμα, αρθρώνοντας μία συλλογική αφήγηση.

Ενδυναμωμένες οι “Μήρες των Μοιρών” καλούν στη διερεύνηση επίκαιρων θεμάτων, που κυμαίνονται από την πολιτική του φύλου και την επιθυμία έως τη σωματική μνήμη, την αντίσταση και τις συλλογικές ταυτότητες. […]”

Απόσπασμα από το κείμενο που επιμελήθηκε για την έκθεση η Ιστορικός Τέχνης Βίκυ Τσίρου

Εγκαίνια: Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου, από τις 19:00 έως τις 22:00.

“Ιnfinite Drama Athens”

H Τhe Blender Gallery και η Varvara Roza Galleries παρουσιάζουν την πρώτη ατομική έκθεση του μουσικού και εικαστικού, Maxim με τίτλο “Infinite Drama Athens”.

Λίγους μήνες μετά την εμφάνιση του στην Αθήνα (Ιούλιος 2023) με το βραβευμένο συγκρότημα The Prodigy, ο καλλιτέχνης και μουσικός θα εκθέσει πίνακες και γλυπτά στην The Blender Gallery το φθινόπωρο του 2023. Αυτή η σειρά αναδρομικών έργων, η οποία παρουσιάστηκε αρχικά στο Λονδίνο το 2022, είναι συλλογή από έργα τέχνης μικτής τεχνικής που εξερευνούν τις πιο σκοτεινές γωνιές της ανθρώπινης φύσης, αλλά γιορτάζουν την αγάπη και αντανακλούν την εκτίμηση της ελευθερίας από τον καλλιτέχνη.

Divine 2, 147x107cm, Mixed media, acrylic paint on board MAXIM/The Blender Gallery

Η έκθεση είναι μια κατάλληλη περιγραφή για τα δραματικά, δυνατά έργα τέχνης, που αντλούν στοιχεία από τον ανθρώπινο ψυχισμό και τα δραματικά παγκόσμια γεγονότα. Τα έργα του Maxim έχουν όλα ένα δραματικό δράματος σε συνδυασμό με έναν υπαινιγμό της Pop Art. Τα έργα του Maxim αντικατοπτρίζουν τον κόσμο της φαντασίας τον οποίο όλοι μας βλέπουμε ως απόδραση από τον πραγματικό κόσμο. Πολλά από τα έργα του φέρουν μια έντονη αίσθηση της τοξικής αδικίας που συνεχίζει να διαπερνά την κοινωνία. Info: theblendergallery.com.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα