AI: Ερευνητές εκπαίδευσαν αλγόριθμο να ανιχνεύει ζωή σε άλλους πλανήτες και χρόνους

Διαβάζεται σε 3'
AI: Ερευνητές εκπαίδευσαν αλγόριθμο να ανιχνεύει ζωή σε άλλους πλανήτες και χρόνους
H ανακάλυψη Αμερικανών αστροβιολόγων μπορεί να ενσωματωθεί στα ρόβερ που εξερευνούν άλλους πλανήτες. iStock

Aμερικανοί δημιούργησαν το ‘άγιο δισκοπότηρο της αστροβιολογίας’: μια μέθοδο που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη και ανιχνεύει σημάδια ζωής, ανεξάρτητα από τον πλανήτη ή τη χρονολογία, με ακρίβεια 90%.

Η NASA ομολόγησε πως μελετά εδώ και δεκαετίες φαινόμενα που είναι αγνώστου ταυτότητας. Pαλιά τα ξέραμε ως UFO. Tώρα λέγονται UAP).

Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου αποκάλυψε ότι στο εξής αυτή η έρευνα θα γίνει πιο εντατική.

Στη διάθεση της ειδικής ομάδας που την έχει αναλάβει υπάρχει πια και «το άγιο δισκοπότηρο της αστροβιολογίας».

Μια πρόσφατα ανεπτυγμένη μέθοδος που βασίζεται σε τεχνητή νοημοσύνη και μπορεί και ανιχνεύει σημάδια ζωής με ακρίβεια της τάξεως του 90%.

Είναι ικανή να ανακαλύψει ανεπαίσθητες διαφορές στα μοριακά μοτίβα που υποδεικνύουν βιολογικά σήματα.

Ακόμη και σε δείγματα ηλικίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ετών.

Η νέα αυτή μέθοδος βασίζεται στην προϋπόθεση ότι οι χημικές διεργασίες που διέπουν το σχηματισμό και τη λειτουργία των βιομορίων, διαφέρουν από εκείνα των αβιοτικών μορίων.

Τα βιομόρια (όπως είναι τα αμινοξέα) κρατούν πληροφορίες σχετικά με τις χημικές διεργασίες που τα δημιούργησαν.

«Κάτι που είναι πιθανό να ισχύει και για την εξωγήινη ζωή» όπως αναφέρεται στη σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα 25/9.

«Σε οποιονδήποτε κόσμο, η ζωή μπορεί να παράγει και να χρησιμοποιεί μεγαλύτερες ποσότητες από επιλεγμένες ενώσεις για να λειτουργούν σε καθημερινή βάση.

Κάτι που θα τα διαφοροποιούσε από τα αβιοτικά συστήματα.

Αυτές είναι οι διαφορές που μπορούν να εντοπιστούν και να ποσοτικοποιηθούν με την τεχνητή νοημοσύνη».

ΠΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΚΕ ΤΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ

Οι ερευνητές εκπαίδευσαν αλγόριθμο μηχανικής μάθησης με 134 δείγματα, εκ των οποίων τα 59 ήταν βιοτικά και τα 75 ήταν αβιοτικά.

Στη συνέχεια, για την επικύρωση του αλγόριθμου, τα δεδομένα χωρίστηκαν τυχαία σε ένα σύνολο εκπαίδευσης και ένα σύνολο δοκιμών.

Η μέθοδος AI αναγνώρισε με επιτυχία βιοτικά δείγματα από έμβια όντα (κοχύλια, δόντια, οστά, ρύζι, ανθρώπινες τρίχες) και από την αρχαία ζωή που διατηρήθηκε σε ορισμένα απολιθωμένα θραύσματα (άνθρακας, λάδι, κεχριμπάρι).

Το εργαλείο εντόπισε επίσης, αβιοτικά δείγματα, συμπεριλαμβανομένων χημικών ουσιών όπως αμινοξέα που δημιουργήθηκαν σε εργαστήριο, καθώς και μετεωρίτες πλούσιους σε άνθρακα.

Όπως είπε ο Robert Hazen, απόφοιτος του Harvard και του MIT, ορυκτολόγος και αστροβιολόγος στο Carnegie Institution for Science και εκ των συγγραφέων της μελέτης εξήγησε το εξής:

«Ξεκινήσαμε από την ιδέα ότι η χημεία της ζωής διαφέρει θεμελιωδώς από αυτή του άψυχου κόσμου. Πως υπάρχουν ‘χημικοί κανόνες της ζωής’ που επηρεάζουν την ποικιλομορφία και την κατανομή των βιομορίων.

Αν μπορούσαμε να καταλάβουμε αυτούς τους κανόνες, θα μπορούσαμε και να τους χρησιμοποιήσουμε για να καθοδηγήσουμε τις προσπάθειες μοντελοποίησης της προέλευσης της ζωής.

‘Η να ανιχνεύσουμε διακριτικά σημάδια ζωής σε άλλους κόσμους».

Στο μέλλον, το σύστημα ΑΙ που δημιούργησε ο Hazen με την ομάδα του, θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε ‘εξυπνότερους’ αισθητήρες που υπάρχουν ήδη σε ρομποτικούς εξερευνητές του διαστήματος, όπως και σε διαστημόπλοια που κινούνται κοντά σε δυνητικά κατοικήσιμους κόσμους (πχ Εγκέλαδος και Ευρώπη).

Τώρα θα χρησιμοποιηθεί για να μελετήσει τα πετρώματα ηλικίας 3,5 δισεκατομμυρίων ετών που βρέθηκαν στην περιοχή Pilbara στη Δυτική Αυστραλία.

Πιστεύεται ότι είναι τα παλαιότερα απολιθώματα του κόσμου.

Βρέθηκαν το 1993, όταν θεωρήθηκε πως ήταν απολιθωμένα υπολείμματα μικροβίων παρόμοια με κυανοβακτήρια, τα οποία ήταν οι πρώτοι ζωντανοί οργανισμοί που παρήγαγαν οξυγόνο στη Γη.

Εάν επιβεβαιωθεί αυτή η θεωρία, ήτοι η παρουσία του βακτηρίου τόσο νωρίς στην ιστορία της Γης, θα σημαίνει πως η Γη ήταν φιλική προς την ακμάζουσα ζωή πολύ νωρίτερα από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα