Εύβοια: Σε εξέλιξη οι έρευνες για τον πιλότο του ελικοπτέρου που συνετρίβη

Διαβάζεται σε 4'
Πτώση πολιτικού ελικοπτέρου στην Β.Εύβοια
Πτώση πολιτικού ελικοπτέρου στην Β.Εύβοια EUROKINISSI ΘΟΔΩΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟY

Αγωνία για τον εντοπισμό του πιλότου του ελικοπτέρου που κατέπεσε στο Αχλάδι Ευβοίας, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη έρευνα. Αναφορές για δύο επιβαίνοντες. Τι λένε αυτόπτες μάρτυρες.

Σε εξέλιξη είναι έρευνες του λιμενικού σώματος στη θαλάσσια περιοχή Αχλάδι Ευβοίας για τον εντοπισμό του πιλότου του ιδιωτικού ελικοπτέρου που έπεσε, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, το μεσημέρι της Πέμπτης (28/09).

Το χρονικό της συντριβής

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, το ελικόπτερο Α-109 απογειώθηκε σήμερα στις 8:00 το πρωί από το ελικοδρόμιο των Αφιδνών, στις 08:45 ο χειριστής ενημέρωσε ότι θα προσγειωθεί στο Μαντούδι Ευβοίας, στις 09:00 προσγειώθηκε και στις 10:13 απογειώθηκε.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, χάθηκε η επικοινωνία του χειριστή και σήμανε συναγερμός στις υπηρεσίες της ΥΠΑ.

Στο σχέδιο πτήσης ήταν δηλωμένος ένας επιβαίνων, ο χειριστής του ελικοπτέρου, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνονται αναζητήσεις για δύο άτομα.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στην αεροναυαγοσωστική επιχείρηση συμμετέχουν τέσσερα πλωτά σκάφη του Λιμενικού, ένα ελικόπτερο aegean hawk του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και παραπλέοντα σκάφη.

Πτώση πολιτικού ελικοπτέρου στην Β.Εύβοια
Πτώση πολιτικού ελικοπτέρου στην Β.Εύβοια EUROKINISSI ΘΟΔΩΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟY

Τις έρευνες δυσχεραίνουν τόσο οι κακές καιρικές συνθήκες, όσο και τα φερτά υλικά που έχουν συγκεντρωθεί στη θάλασσα, λόγω της πλημμυρών από την κακοκαιρία. Η όλη κατάσταση κάνει το νερό της θάλασσας θολό και δεδομένου του ότι το σημείο που ερευνάται έχει βάθος γύρω στα 50 με 60 μέτρα, ο εντοπισμός τυχόν συντριμμιών καθίσταται δύσκολος.

Στο σημείο των ερευνών εκτός από σκάφη του λιμενικού και ιδιωτικά σκάφη μεταβαίνει και ομάδα της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού για την παροχή συνδρομής.

Βίντεο ντοκουμέντο: Η στιγμή της πτώσης του ελικοπτέρου

Οι κάτοικοι και η αστυνομία κάνουν λόγο για περίεργη συμπεριφορά στον αέρα, δηλαδή ότι άρχισε και έπαιρνε κλίσεις μέχρι που κατέπεσε στο νερό, και κάνουν λόγο για πτήση ανάμεσα σε Βόλο και Μαντούδι.

Μαρτυρία δημοσιογράφου: “Πετούσε πολύ χαμηλά – Ακούσαμε θόρυβο”

Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν τη λειτουργία του ελικοπτέρου ως δυσλειτουργική, ενώ αναφέρθηκε κι ένας θόρυβος από τον κινητήρα. Ακόμα και οι κάτοικοι δήλωσαν ότι το είδαν να πάλλεται στον αέρα πριν την βίαιη πρόσκρουση στο νερό.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Βασίλης Σιώμος, μίλησε στο δελτίο ειδήσεων, περιγράφοντας όσα είδα. Όπως είπε: «Όταν πέρασε το ελικόπτερο από μπροστά μας, μας έκανε εντύπωση γιατί πετούσε πολύ χαμηλά. Κάποια στιγμή χάθηκε μέσα στην ομίχλη. Ακούσαμε έναν θόρυβο, όπως κάνει το ελικόπτερο όταν προσπαθεί να κάνει κράτει ο πιλότος του ελικοπτέρου στους κινητήρες για να κατεβάσει το διασώστη. Αυτή την εντύπωση αποκομίσαμε. Μετά χάσαμε το ελικόπτερο από τα μάτια μας, δεν ξανακούσαμε τον θόρυβο, ούτε το είδαμε».

«Θεωρήσαμε ότι πρόκειται για κάποιο ελικόπτερο που κάνει επιχείρηση διάσωσης, γιατί η απόσταση που είχαμε, και οι καιρικές συνθήκες, δεν μας επέτρεπαν να ξεχωρίσουμε εάν πρόκειται για πολιτικό ελικόπτερο. Λίγα λεπτά αργότερα, όμως, είχαμε την πρώτη ενημέρωση, ότι έπεσε πολιτικό ελικόπτερο» πρόσθεσε ο δημοσιογράφος.

 

«Εάν η ορατότητα ήταν πολύ περιορισμένη θα έπρεπε να ενημερωθούν για τον καιρό της διαδρομής από εκεί που βρισκόταν στο Μαντούδι μέχρι τον Βόλο. Εάν ο καιρός είχε πολύ χαμηλή νέφωση και είχε και έντονη βροχή κανονικά δεν θα έπρεπε να απογειωθούν» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο πτέραρχος εν αποστρατεία Κώστας Ιατρίδης μιλώντας στην ΕΡΤ.

Κάτοικος Εύβοιας: “Έκανε μανούβρες, μετά άκουσα ένα μπαμ”

Αυτόπτης μάρτυρας, κάτοικος της περιοχής, μιλώντας στον ΣΚΑΙ περιέγραψε για την πτώση του ελικοπτέρου:  «Πετούσε πολύ χαμηλά και έκανε μανούβρες. Μετά έστριψε ξαφνικά αριστερά και άκουσα ένα μπαμ, άκουσα την έκρηξη, εκείνη την ώρα έβρεχε καταρρακτωδώς».

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ ΜΠΕ, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός τόνισε: «Ήμασταν πάρα πολύ κοντά με τον δήμαρχο κ. Τσαπουρνιώτη και τον αντιπεριφερειάρχη κ. Κελαϊδίτη στο συγκεκριμένο χώρο και είμαστε από τους πρώτους που προσπαθούμε να φτάσουμε εκεί. Δυστυχώς οι προσβάσεις είναι κομμένες και τώρα κινούμαστε από πεδινές περιοχές τόσο εμείς όσο και τα σωστικά συνεργεία για να προσεγγίσουμε το σημείο που φέρεται ότι έπεσε το ελικόπτερο».

Από τα πρώτα στοιχεία δεν προκύπτει ότι το συγκεκριμένο ελικόπτερο ήταν ενταγμένο στην Πολιτική Προστασία και κάνουν λόγο για πτήση ανάμεσα σε Βόλο και Μαντούδι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα