Ένα κοινοβουλευτικό μάθημα και η περίεργη έκκληση του Μητσοτάκη

Διαβάζεται σε 3'

Όταν ο πρωθυπουργός μοιάζει ανήσυχος για ψηφοφορίες ενώ έχει 158 βουλευτές ενώ οι πρόεδροι των ανεξάρτητων αρχών κατάλαβαν μέχρι …που “τους παίρνει”

Καλό μάθημα

Ένα καλό μάθημα πήραν οι ανεξάρτητες αρχές της χώρας, από τις χθεσινές εξελίξεις που οδήγησαν στην αντικατάσταση των μελών της ΑΔΑΕ αλλά και στην νέα σύνθεση του ΕΣΡ: Μην τα βάζεις με κανέναν, ούτε καν με τον Βελόπουλο.

Όπως αποδείχθηκε η πρόθεση του ΕΣΡ να επιβάλλει πρόστιμο για τις περίφημες κηραλοιφές του γύρισε «μπούμερανγκ». Η Ελληνική Λύση – όπως καταγγέλλει σύσσωμη η αντιπολίτευση- έκανε deal με την Νέα Δημοκρατία που περιλάμβανε με έναν πολλαπλά κέρδη για όλους.

Ο Βελόπουλος γλυτώνει από το πρόστιμο και η κυβέρνηση από τον ενοχλητικό Χρήστο Ράμμο. Κατά τα άλλα οι «ανεξάρτητες αρχές» συνεχίζουν να αποτελούν έναν «πυλώνα της δημοκρατίας» που ελέγχει την εκτελεστική εξουσία και όλες τις εξουσίες γενικώς…

Δίαυλοι

Αυτό πάντως που κρατάμε από την διαδικασία αυτή είναι πως οι δίαυλοι Νέας Δημοκρατίας και Ακροδεξιάς δεν είναι απλά ανοιχτοί αλλά … ορθάνοιχτοι. Κι αυτό το καταδεικνύει όχι μόνο η φημολογούμενη πολιτική συναλλαγή Ν.Δ – Βελόπουλου αλλά και η περίεργη στάση των Σπαρτιατών στην Διάσκεψη των Προέδρων.

Ήταν ο βουλευτής τους Κωνσταντίνος Κόντης αυτός ο οποίος δήλωσε πως η αρχική του πρόθεση ήταν να ψηφίσει υπέρ της κυβερνητικής πρότασης για τον διορισμό νέων μελών στην ΑΔΑΕ. Όμως όπως είπε άλλαξε την στάση του όταν διαπίστωσε ότι το θέμα αυτό είχε πάρει έκταση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Επίσης αξιοπρόσεκτή ήταν η ενόχληση του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα που με τον γνωστό σκωπτικό τρόπο του αναφέρθηκε στα κριτήρια με τα οποία παίρνουν αποφάσεις βουλευτές που συμμετέχουν σε ένα όργανο όπως η Διάσκεψη των Προέδρων.

Περίεργη παραίνεση

Εμψυχωτική ακούστηκε η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη χθες στους βουλευτές τους, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Αυτά σε πρώτο επίπεδο.

Γιατί η αναφορά του σε «σκληρές μάχες» που πρόκειται να δοθούν απέναντι σε «οχυρωμένα συμφέροντα» και κάποιους που «θα ξεοβολευτούν» ήταν κάπως περίεργη. Ιδίως όταν αναφέρονται σε μία Βουλή που η κυβέρνηση 158 και κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν μπορεί από μόνο του να ζητήσει μια εξεταστική επιτροπή ή να επιβάλλει μια κοινοβουλευτική εξέλιξη.

Σαν να τίθεται θέμα συνοχής στην κοινοβουλευτική του ομάδα…

Νιου Γιόρκ – Νιου Γιόρκ

Πολλά θα γραφτούν το επόμενο διάστημα για το περίφημο δημοσίευμα των New York Times που φέρει τον Άδωνι Γεωργιάδη να λαμβάνει εμμέσως δώρα από την εταιρία Huawei. Αν και είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση και το εγχώριο «μιντιακό» σύστημα πρόλαβαν να «προετοιμάσουν το έδαφος» για την υποδοχή ενός δημοσιεύματος μιας εφημερίδας διεθνούς κύρους.

Μόνο που εδώ η ουσία δεν βρίσκεται στις λεπτομέρειες (που μάλλον θα απασχολήσουν κατά κόρον την εγχώρια ειδησεογραφία). Αντιθέτως βρίσκεται στο ότι ένα υπερατλαντικό κέντρο με σαφήνεια ξεκαθαρίζει πως κάποιοι στην γειτονιά του ενοχλούνται από το επίπεδο της δραστηριότητας μιας κινεζικής εταιρίας που είναι «κόκκινο πανί» για τις ΗΠΑ.

Κι αυτό είναι σίγουρο ότι δεν θα αφήσει αδιάφορη την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ανεξαρτήτως του τι έγινε και τι δεν έγινε…

Δημοσκοπήσεις

Αναμενόμενο ήταν να ξεκινήσουν οι δημοσκοπήσεις. Ιδίως μετά τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη έχουν δημοσιοποιηθεί οι πρώτες δύο και αναμένονται και άλλες στην συνέχεια. Αυτό που μέχρι τώρα δείχνουν είναι πως δεν έχουμε ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, πράγμα μάλλον αναμενόμενο.

Ειδικά όμως για την αξιωματική αντιπολίτευση το ερώτημα είναι το αν οι τάσεις που καταγράφθηκαν στο εσωτερικό της, ταυτίζονται με τον προβληματισμό και τα ζητούμενα που υπάρχουν στην κοινωνία. Είδωμεν…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα