Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για να πάρεις την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ

Διαβάζεται σε 4'
Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για να πάρεις την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ
Image by nensuria on Freepik

Η νέα πλατφόρμα της Hellas Direct λαμβάνει υπόψη όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί και επιτρέπει στους χρήστες να μάθουν αν και πόση έκπτωση δικαιούνται.

Σημαντική ανάσα στις τσέπες των ιδιοκτητών ακινήτων φέρνει η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει κατά 10% τον ΕΝΦΙΑ του 2024 για τα ακίνητα που ασφαλίζονται έναντι φυσικών καταστροφών. Η εν λόγω ρύθμιση εντάσσεται στα προληπτικού χαρακτήρα μέτρα φορολογικών κινήτρων για τη θωράκιση των πολιτών και της εθνικής οικονομίας απέναντι σε ακραία, έκτακτα φυσικά φαινόμενα τα οποία ανατρέπουν τον ατομικό προγραμματισμό και τον γενικότερο εθνικό σχεδιασμό.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για ένα θετικό μέτρο που αναμένεται να ενθαρρύνει την ιδιωτική ασφάλιση κατοικίας έναντι φυσικών καταστροφών, η οποία δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Ελλάδα. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, από τις 6.371.901 κατοικίες που υπάρχουν στη χώρα, είναι ασφαλισμένες μόνο οι 1.074.053, δηλαδή περίπου το 17%. Παράλληλα, υπολογίζεται ότι το ύψος της συνολικής έκπτωσης αναμένεται να αγγίξει τα 150 εκατ. ευρώ έως το 2027.

Οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι δικλίδες ασφαλείας

UNSPLASH

 

Ωστόσο, η εν λόγω ρύθμιση δεν αφορά όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν προχωρήσει ή πρόκειται να προχωρήσουν σε ασφάλιση κατοικίας έναντι φυσικών καταστροφών. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει προχωρήσει στη θέσπιση συγκεκριμένων κριτηρίων προκειμένου να διασφαλιστεί η σωστή εφαρμογή του μέτρου.

Πιο αναλυτικά, οι προϋποθέσεις για να λάβει ένας ιδιοκτήτης την έκπτωση εώς 10% στον ΕΝΦΙΑ είναι οι εξής:

  • Ο ιδιοκτήτης πρέπει να έχει ασφαλίσει την κατοικία του για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρες για ολόκληρο το προηγούμενο έτος. Σε διαφορετική περίπτωση η έκπτωση είναι αναλογική με το χρόνο ασφάλισης αλλά με ελάχιστο χρονικό διάστημα τους 3 μήνες το χρόνο.
  • Για την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει η ασφάλιση να καλύπτει το 100% της αξίας της κατοικίας, γεγονός που σημαίνει ότι θα λαμβάνονται υπόψη οι φορολογήσιμες επιφάνειες της κατοικίας όπως προσδιορίζονται στο περιουσιολόγιο και στο έντυπο Ε9.
  • Η έκπτωση υπολογίζεται στο συνολικό ποσό του κύριου και του συμπληρωματικού φόρου που επιβάλλεται στην περίπτωση που η αντικειμενική αξία ενός ακινήτου υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ και προσαυξάνεται με συγκεκριμένους συντελεστές.
  • Η μείωση 10% του ΕΝΦΙΑ αφορά μόνο στο ασφαλισμένο κτίσμα και όχι το σύνολο της ακίνητης περιουσίας. Ως αξία του ακινήτου, λαμβάνεται η αξία του κτίσματος ή των κτισμάτων, μη υπολογιζόμενης της αξίας του οικοπέδου.

 

Πώς θα μάθω αν δικαιούμαι την έκπτωση;

Μπορεί η παραπάνω νομοθετική ρύθμιση να έχει εξελιχθεί σε μια εξίσωση για δυνατούς λύτες, ωστόσο οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν πλέον τη δυνατότητα να μάθουν άμεσα αν δικαιούνται τη συγκεκριμένη έκπτωση. Η νέα πλατφόρμα που ανέπτυξε ειδικά για τον σκοπό αυτό η Hellas Direct λαμβάνει υπόψη όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί και επιτρέπει στους χρήστες να μάθουν αν και πόση έκπτωση δικαιούνται στον ΕΝΦΙΑ του 2024.

Ειδικότερα, το συγκεκριμένο εργαλείο δίνει στους ιδιοκτήτες ακινήτων που είναι ήδη ασφαλισμένα έναντι φυσικών καταστροφών τη δυνατότητα να ελέγξουν, με βάση το ασφαλιστήριό τους και το Ε9 τους, αν δικαιούνται την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ, καθώς και σε τι ποσό αυτή αφορά. Παράλληλα, κατευθύνει τους ιδιοκτήτες που δεν έχουν ασφάλεια κατοικίας να επιλέξουν τις καλύψεις με τις οποίες θα μπορούν να προστατεύσουν το σπίτι τους από φυσικές καταστροφές και να πάρουν την έκπτωση στον φόρο με τιμές που ξεκινούν από €0,27/μέρα για ετήσια συμβόλαια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω πλατφόρμα είναι διαθέσιμη σε όλους, όχι μόνο σε όσους έχουν ασφάλεια κατοικίας στην Hellas Direct.

Σχετικά με την Hellas Direct

Πιστή στο στόχο της να καινοτομεί για να κάνει τη ζωή των ασφαλισμένων πιο εύκολη, η Hellas Direct αποδεικνύει για ακόμα μια φορά ότι προσφέρει λύσεις για κάθε ανάγκη. Η Hellas Direct έκλεισε 10 χρόνια λειτουργίας και έχει περισσότερους από 500.000 πελάτες. Παρέχει ασφάλεια σπιτιού, αυτοκινήτου και μηχανής και δραστηριοποιείται σε τρεις χώρες, Ελλάδα, Κύπρο και Ρουμανία. Το 2023 βραβεύτηκε από τους Financial Times για 4η φορά ως μία από τις 1000 ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρίες στην Ευρώπη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα