Από την Κίμωλο, στα Τζουμέρκα: Η οικογένεια του 15χρονου Άρη που έφυγε νωρίς, φτιάχνει γήπεδα για τα παιδιά

Διαβάζεται σε 8'
Ανακατασκευή του αθλητικού χώρου Κιμώλου
Ανακατασκευή του αθλητικού χώρου Κιμώλου For Aris who loved basketball

Η Οργάνωση “Πάνος και Χρυσηίδα – Βοήθεια στα Παιδιά” και οι γονείς του 15χρονου Άρη που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή, ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μια υπέροχη πρωτοβουλία. Πώς μπορείτε να βοηθήσετε.

Ο Άρης ήταν ένα 15χρονο παιδί από τη Λυκόβρυση που λάτρευε το μπάσκετ και έφυγε ξαφνικά από τη ζωή πριν από λίγους μήνες. Οι γονείς του με τη βοήθεια της οργάνωσης “Πάνος και Χρυσηίδα – βοήθεια στα Παιδιά”, αποφάσισαν να κρατήσουν την αγάπη του Άρη ζωντανή για πάντα. Είναι ο τρόπος για να τον τιμήσουν, να συνεχίσουν τη ζωή, να βοηθήσουν τις ζωές άλλων παιδιών. Και εντέλει, να βγει κάτι όμορφο μέσα από την τραγωδία.

Στόχος τους, λοιπόν, να φτιάξουν γηπεδάκια μπάσκετ για μικρά παιδιά, σε όλη την Ελλάδα, και ειδικά στις απομακρυσμένες περιοχές, εκεί που οι συνθήκες είναι ούτως ή άλλως πολύ πιο δύσκολες.

Λίγα λόγια για τον Άρη από τους γονείς του

Ο Άρης γεννήθηκε τον Αύγουστο του 2007 μαζί με τη δίδυμη αδερφή του. Πάντα ήταν ένα ζωηρό, έξυπνο αγόρι και μεγάλο πειραχτήρι. Ήταν ανήσυχο πνεύμα, σαν να βιαζόταν να ζήσει και να γευτεί όσα περισσότερα μπορούσε απ’ τη ζωή.

Το βράδυ της 16ης προς 17η Ιανουαρίου 2023 η καρδιά του Άρη σταμάτησε να χτυπά. Έτσι στα ξαφνικά, χωρίς καμιά προειδοποίηση, χωρίς κανένα πρότερο σύμπτωμα, παρά τις τακτικές καρδιολογικές εξετάσεις λόγω του ότι ήταν και αθλητής.

Οι γονείς του, η αδερφή του, οι φίλοι του και όσοι τον γνώριζαν, συγκλονίστηκαν από το γεγονός. Ταυτόχρονα όμως θέλησαν όλη την αγάπη και την υποστήριξη που ένιωσαν, να την επιστρέψουν κάπου και η μνήμη του Άρη να μείνει ζωντανή.

Έψαξαν πολύ προσεκτικά και βρήκαν μια μικρή οργάνωση αφιερωμένη στη μνήμη δύο νέων φίλων, του Πάνου και της Χρυσηίδας, που χάθηκαν κι αυτοί τόσο νωρίς, όπως ο Άρης.

Ο Άρης που έφυγε νωρίς
Ο Άρης που έφυγε νωρίς Νίκος Σκαρέντζος

Η οργάνωση “Πάνος και Χρυσηίδα – Βοήθεια στα Παιδιά” παλεύει με μόνη στήριξη αυτή που λαμβάνει από τους φίλους της και από τον κόσμο που σταδιακά τη γνωρίζει και την εμπιστεύεται. Βασική της φροντίδα είναι να κάνει λίγο καλύτερη τη ζωή των νέων και των παιδιών που βρίσκονται σε ανάγκη, διοχετεύοντας όλη την ενέργεια σε κάτι που έχει πραγματικό νόημα.

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, η οργάνωση και οι γονείς του Άρη σκοπεύουν να συνεχίσουν να φτιαχτούν γηπεδάκια μπάσκετ για τα παιδιά που μοιράζονται με τον Άρη την ίδια αγάπη για το μπάσκετ, ξεκινώντας την κοινή τους δράση από την όμορφη Κίμωλο των 800 περίπου κατοίκων, δίνοντας στους νέους της τη δυνατότητα να αθλούνται με αξιοπρέπεια και ασφάλεια.

Και τα κατάφεραν.

Το πρώτο όνειρο έγινε πραγματικότητα

Στις 14 Ιουνίου 2023 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του ανανεωμένου Αθλητικού Χώρου στο σχολείο της Κιμώλου.

Μέλη και φίλοι της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης “Πάνος & Χρυσηίδα βοήθεια στα παιδιά” μαζί με όσους γνώριζαν – ή δεν γνώριζαν – τον Άρη, βοήθησαν οικονομικά στην ανακατασκευή του παλιού γηπέδου και παρέδωσαν στα παιδιά της Κιμώλου έναν νέο και ασφαλή αθλητικό χώρο τον οποίο μπορούν να απολαύσουν με τη νέα σχολική χρονιά, αλλά και στον ελεύθερό τους χρόνο.

Ο νέος αθλητικός χώρος Κιμώλου
Ο νέος αθλητικός χώρος Κιμώλου For Aris who loved basketball

Στην εκδήλωση που έλαβε χώρα το καλοκαίρι, παρέστησαν ο Δήμαρχος Κιμώλου κ. Κώστας Βεντούρης, οι Αντιδήμαρχοι, ο Διευθυντής του Γυμνασίου – Λυκείου κ. Δημήτρης Κακύρης, καθηγητές και άλλοι τοπικοί παράγοντες, κάτοικοι του νησιού, καθώς και η Πρόεδρος της P&C4Life κα Διονυσία Βαρδάκα από την Αθήνα, που συνοδευόταν από την οικογένεια Σκαρέντζου, τον Νίκο, την Πηγή και τη Μυρτώ, αλλά και από συγγενείς και φίλους του Πάνου Βαρδάκα και της Χρυσηίδας Σπαχή.

Ακολούθησε γιορτή όπου συμμετείχαν μικροί και μεγάλοι και προσφέρθηκαν τοπικά κεράσματα. Μετά τα εγκαίνια, οι μαθητές με τη χαρά και τον ενθουσιασμό ζωγραφισμένα στα πρόσωπά τους, πραγματοποίησαν τον πρώτο τους αγώνα βόλεϊ στο καινούργιο τους γήπεδο. 

Μάλιστα, ο KΑΟ Λυκόβρυσης, η ομάδα που έπαιζε ο Άρης, προσέφερε μπλουζάκια στους μαθητές του σχολείου, σε μια συμβολική και συγκινητική κίνηση.

Ανακατασκευή του αθλητικού χώρου Κιμώλου
Ανακατασκευή του αθλητικού χώρου Κιμώλου For Aris who loved basketball

Ο λόγος που επιλέχθηκε η Κίμωλος; Η Διώνη Βαρδάκα εξηγεί στο NEWS 24/7: 

“Έχουμε κάνει παρόμοια έργα στην περιφέρεια και σε νησιά όπως στην Κάρπαθο, στη Νίσυρο και στην Κάσο. Το κριτήριό μας είναι να επιλέγουμε απομακρυσμένες περιοχές όπου η ζωή είναι πιο δύσκολη για τα παιδιά και δεν έχουν πολλές εναλλακτικές για δράσεις. Τους δίνουμε και ένα κίνητρο να βγουν έξω, να παίξουν, να αθληθούν, να μην είναι μπροστά σε μια οθόνη όλη την ώρα και κυρίως να έρχονται κοντά”. “Εμείς αναλαμβάνουμε να ολοκληρώσουμε τα γηπεδάκια, την περίφραξη και τον τάπητα, και ο εκάστοτε Δήμος με τον οποίο συνεργαζόμαστε αναλαμβάνει να αποκαταστήσει την κατάσταση του εδάφους”, μας εξηγεί επίσης, ενώ όπως λέει δεν λείπουν οι ανά περιόδους δυσκολίες που έχουν να κάνουν με την ελληνική γραφειοκρατία.

Ο Δημήτρης Κακκίρης, διευθυντής του σχολείου της Κιμώλου μιλώντας στο web radio της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης είχε σταθεί στην ενσυναίσθηση των μαθητών γι’ αυτό που συμβαίνει στο δικό τους “σπίτι”, στη δική τους αυλή. “Έχουν καταλάβει τα παιδιά την ιδιαίτερη αξία που είχε η κίνηση. Μια τραγική στιγμή έφερε κάτι όμορφο, μακάρι να υπάρχει η σχετική αλληλεπίδραση, ώστε μέσα από αυτή την ενέργεια και την κίνηση να νιώσουν οι άνθρωποι που γνώρισαν τέτοια απώλεια, μια κάποια χαρά μπροστά”.

Η προσπάθεια συνεχίζεται

Οι γονείς του Άρη και η οργάνωση, ήδη επεξεργάζονται πρόταση για την κατασκευή γηπέδου μπάσκετ αυτή τη φορά στα απομακρυσμένα Άγναντα, στα Τζουμέρκα.

“Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους όσοι βοήθησαν στο να γίνει το όραμά μας πράξη. Σταθείτε δίπλα μας και στο νέο στόχο! Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Για τα παιδιά που αγαπούν την άθληση.

Για τον Πάνο και τον Άρη που λάτρευαν το μπάσκετ.

Για την Χρυσηίδα που αγαπούσε τη μουσική”, είναι το μήνυμα της οικογένειας του Άρη και της οργάνωσης “Πάνος & Χρυσηίδα βοήθεια στα παιδιά”.

Όπως λέει στο NEWS 24/7 ο Νίκος Σκαρέντζος, πατέρας του Άρη, το γηπεδάκι στα Άγναντα Τζουμέρκων επιλέχθηκε καθώς πρόκειται για μια επίσης απομακρυσμένη περιοχή από το αστικό κέντρο όπου οι νέοι δεν έχουν επιλογές διασκέδασης και άθλησης. Στην ίδια περιοχή, στο χωριό Φράστα η οργάνωση “Πάνος & Χρυσηίδα–Βοήθεια στα παιδιά” υποστηρίζει τη διεπιστημονική οργάνωση “Μπουλούκι” στη δημιουργία ενός Σχολείου για τις Παραδοσιακές Τεχνικές Δόμησης. Ήδη, έχουν αρχίσει οι εξωτερικές εργασίες κτιρίου και περιβάλλοντος χώρου.

Η ”Πάνος & Χρυσηίδα βοήθεια στα παιδιά” θα αναλάβει την αποκατάσταση και τον πλήρη εξοπλισμό (ηλεκτρονικό και επίπλωσης) της κύριας αίθουσας του υπό αναπαλαίωση μονοτάξιου Δημοτικού Σχολείου στα Φράστα – Τζουμέρκα. Όπως μας εξηγεί η κ. Βαρδάκα, ο χώρος αυτός, θα αποτελέσει την κύρια Αίθουσα Εργαστηρίων – Σεμιναρίων και Εκπαίδευσης Νέων της περιοχής, αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας, πάνω στις παραδοσιακές Τεχνικές Δόμησης. Σκοπός είναι οι νέοι να μείνουν στην περιοχή τους και να εργαστούν εκεί, πάνω στην τοπική παράδοση, συνεχίζοντάς τη.

Το δημοτικό σχολείο στο χωριό Φράστα
Οι εργασίες στο χωριό Φράστα
Οι εργασίες στο χωριό Φράστα Πάνος & Χρυσηίδα–Βοήθεια στα παιδιά
Οι εργασίες στο χωριό Φράστα
Οι εργασίες στο χωριό Φράστα Πάνος & Χρυσηίδα–Βοήθεια στα παιδιά

Για την προσπάθεια που γίνεται στα Φράστα άλλωστε, το NEWS 24/7 θα επανέλθει με νεότερο ρεπορτάζ.

Όποιος επιθυμεί μπορεί να συνδράμει κάνοντας δωρεά στους παρακάτω τραπεζικούς λογαριασμούς:

ALPHA BANK IBAN: GR69 0140 1890 1890 0200 2002 484

EUROBANK IBAN: GR35 0260 2210 0003 6010 1219 202

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε και στο 6936824030 (Νίκος Σκαρέντζος)

For Aris who loved basketball
For Aris who loved basketball For Aris who loved basketball

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:

aris4kids.gr

facebook.com/aris4kids

youtube.com/@aris4kids

instagram.com/aris4kids

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα