Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο: 30 χρόνια με δράσεις για την καρδιά του Έλληνα

Διαβάζεται σε 9'
Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο: 30 χρόνια με δράσεις για την καρδιά του Έλληνα
Από τη δράση «Heartscore – Η καλή καρδιά μετράει» του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου στο Σύνταγμα Ανδρέας Σιμόπουλος /ΩΚΚ

Οι ασθενείς, οι μεταμοσχεύσεις, οι δράσεις, η εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης, η βελτίωση της υγείας των Ελλήνων, με επίκεντρο την καρδιά, μέσα από τα 30 χρόνια λειτουργίας του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου.

Ακόμη μία δράση, με στόχο την πρόληψη της υγείας της καρδιάς των πολιτών στην Ελλάδα, και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς (29 Σεπτεμβρίου) πραγματοποιεί το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση.

Η δράση «Heartscore – Η καλή καρδιά μετράει», θα πραγματοποιηθεί για 7 ημέρες σε 6 διαφορετικούς δήμους της Αττικής, με την κινητή μονάδα του ΩΚΚ να βρίσκεται σε κεντρικά σημεία των δήμων και να περιμένει κάθε επισκέπτη από 35 έως 65 ετών για μία προληπτική εκτίμηση καρδιολογικού κινδύνου.

Σε ποιους δήμους θα βρεθεί η κινητή μονάδα του Ωνάσειου

Συγκεκριμένα, η δράση «Heartscore – Η καλή καρδιά μετράει» υλοποιείται από τις 29 Σεπτεμβρίου έως και τις 5 Οκτωβρίου από τις 10:00 έως τις 15:00 με την ευγενική φιλοξενία έξι εκ των μεγαλύτερων δήμων της Αττικής: των δήμων Αθηναίων, Αιγάλεω, Γλυφάδας, Καλλιθέας, Κηφισιάς και Πειραιά.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία, η οποία παρέχει τη δυνατότητα εκτίμησης, σε όσες και όσους επιθυμούν, του κινδύνου να προσβληθούν από καρδιαγγειακή νόσο.

Η δράση στοχεύει στην προσέγγιση του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού επισκεπτών και έχει ως αποκλειστικό γνώμονα την προστασία και τη βελτίωση της υγείας.

Από τη δράση «Heartscore – Η καλή καρδιά μετράει» του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου στο Σύνταγμα /Ανδρέας Σιμόπουλος

Η δράση ξεκίνησε ήδη από την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, από το Σύνταγμα δίπλα στο Μετρό, όπου θα στήθηκε η κινητή μονάδα.

Στο Σύνταγμα θα βρίσκεται η κινητή μονάδα και το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου.

Ακολουθούν την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου η Κηφισιά στο εμπορικό κέντρο Shoppingland επί των οδών Κολοκοτρώνη και Λεβίδου, τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου στον Πειραιά επί της οδού Δραγάτση Ιάκωβου 1Α, την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου στην Καλλιθέα στην πλατεία Δαβάκη, την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου στο Αιγάλεω στην κεντρική του πλατεία πλησίον του Μετρό και την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου στη Γλυφάδα στον δρόμο των Ποιητών στην συμβολή των οδών Άγγελου Μεταξά και Γρηγορίου Λαμπράκη.

Χρονιά-ορόσημο το 2023 για το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο

Η φετινή χρονιά αποτελεί ένα ορόσημο για την πορεία του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (ΩΚΚ), αφού συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας.

Αυτά τα 30 χρόνια, με πάνω από  2 εκατομμύρια επισκέψεις, 52.700 επεμβάσεις καρδιάς, περισσότερες από 15.500 νοσηλείες παιδιών και 209 μεταμοσχεύσεις καρδιάς, αναμφίβολα άλλαξε το τοπίο της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα, αναδεικνύοντας την αξία της πρόληψης και συμβάλλοντας μέσα από τις θεραπευτικές μεθόδους που ακολούθησε στην εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης, τόσο στη χώρα μας, όσο και διεθνώς.

Το 2023 είναι ορόσημο για το Ωνάσειο ωστόσο και γιατί εξελίχθηκε σταδιακά και στο πρώτο πλήρως ψηφιοποιημένο νοσοκομείο εντός ελληνικών συνόρων, αξιοποιώντας απεικονιστικά συστήματα τελευταίας γενιάς, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα τον ψηφιακό φάκελο του ασθενή.

Με τη συνδρομή της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) ο γιατρός θα είναι σε θέση να κάνει διάγνωση με μεγαλύτερη ταχύτητα αλλά και ακρίβεια, ενώ επίσης με την εγκατάσταση λογισμικού διαχείρισης του νοσοκομείου προσφέρεται η ευκαιρία παρακολούθησης των λειτουργιών του και της πορείας του ασθενούς σε αυτό.

Από τη δράση «Heartscore – Η καλή καρδιά μετράει» του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου στο Σύνταγμα /Ανδρέας Σιμόπουλος

Όλες αυτές οι καινοτομίες προετοιμάζουν το έδαφος για την άφιξη, εντός του 2024, του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου (ΩΕΜΕΚ), το οποίο αναμένεται να μετασχηματίσει το χάρτη των μεταμοσχεύσεων και της δωρεάς οργάνων στη χώρα μας, λειτουργώντας επίσης σύμφωνα με τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά πρότυπα της ψηφιακής εποχής.

Ο κ. Πάνος Μινογιάννης, Γενικός Διευθυντής του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και η κ. Έφη Τσιότσιου, Εκτελεστική Διευθύντρια και Διευθύντρια Παιδείας του Ιδρύματος Ωνάση, με αφορμή τις δράσεις και τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την έναρξη λειτουργία του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, παραχώρησαν συνέντευξη στο NEWS 24/7.

Πάνος Μινογιάννης, Γενικός Διευθυντής του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου

  • Πώς οδηγηθήκατε στη δράση «Heartscore, η καλή καρδιά μετράει» που διοργανώνει το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικο Κέντρο; 

Η πρωτοβουλία “Heartscore- Η καλή καρδιά μετράει” πραγματοποιείται στο πλαίσιο των δράσεων για τα 30 χρόνια του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (ΩΚΚ) ,με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τη σημασία της πρόληψης και της προστασίας της υγείας μας από καρδιαγγειακές παθήσεις, έχοντας ως αποκλειστικό γνώμονα της δράσης μας την προσφορά στους συνανθρώπους μας.

Ήδη με αφορμή την επέτειο των 30 χρόνων λειτουργίας του νοσοκομείου, το ΩΚΚ, το Ίδρυμα Ωνάση και ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του διοργάνωσαν για τρίτη χρονιά το Onassis Health Day, μια διοργάνωση που πραγματοποιήθηκε στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση με τη συμμετοχή κορυφαίων πανεπιστημιακών και διακεκριμένων επιστημόνων του χώρου της Υγείας, οι οποίοι συζήτησαν για σειρά ενδιαφέροντων θεμάτων γύρω από την καρδιολογία του χθες και του σήμερα. Επίσης το ΩΚΚ υλοποίησε μια δυναμική και εξωστρεφή καμπάνια, κατά των καρδιαγγειακών νοσημάτων με τίτλο «Καλή καρδιά» προκειμένου να υπενθυμίσει σε όλους μας, ότι η πρόληψη είναι η ασφαλής οδός τόσο για την καλή υγεία της καρδιάς, όσο και συνολικά για την υγεία μας.

Η δράση “Heartscore- Η καλή καρδιά μετράει” έρχεται, λοιπόν, ως επιστέγασμα των 30 χρόνων λειτουργίας του ΩΚΚ, το οποίο από το 1993 έως σήμερα, αποτέλεσε ένα δώρο ζωής, το οποίο παραδόθηκε δωρεάν στο ελληνικό Δημόσιο και μπόρεσε να ανατρέψει τα δεδομένα της δημόσιας υγείας στη χώρα μας, συμβάλλοντας δραστικά στην εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης σε διεθνές επίπεδο.

Παράλληλα, έχει εξελιχθεί στο πρώτο πλήρως ψηφιακό νοσοκομείο στην Ελλάδα, αξιοποιώντας πλήρως τις δυνατότητες που μας παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία και προετοιμάζοντας το έδαφος για την άφιξη του υπερσύγχρονου Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου, το οποίο αναμένεται να αναμορφώσει το χάρτη των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας».

  • Ποιες άλλες πρωτοβουλίες έχετε υλοποιήσει με την ευκαιρία των 30 χρόνων του ΩΚΚ; 

«Κεντρικός άξονας της δράσης “Heartscore- Η καλή καρδιά μετράει”,  είναι η ανάδειξη της σημασίας της πρόληψης και της προστασίας της υγείας μας από καρδιαγγειακές παθήσεις. Η πρωτοβουλία αυτή πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων δράσης του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (ΩΚΚ), με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση.

Επίσης, στο πλαίσιο της επετείου των 30 χρόνων λειτουργίας του νοσοκομείου, το ΩΚΚ, το Ίδρυμα Ωνάση και ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του διοργάνωσαν για τρίτη χρονιά το Onassis Health Day στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, όπου συμμετείχαν κορυφαίοι πανεπιστημιακοί και διακεκριμένοι επιστήμονες του χώρου της Υγείας. Παράλληλα, το ΩΚΚ υλοποίησε μια ενδιαφέρουσα, εξωστρεφή και πρωτοποριακή καμπάνια κατά των καρδιαγγειακών νοσημάτων με τίτλο «Καλή καρδιά», θυμίζοντας σε όλες και όλους την σπουδαιότητα της πρόληψης, τόσο για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, όσο και γενικότερα για κάθε θέμα υγείας. Με έναν πρωτότυπο τρόπο η καμπάνια επιχείρησε να μας ευαισθητοποιήσει και ίσως να αλλάξει, σε κάποιον βαθμό, τη νοοτροπία μας αναφορικά με ορισμένες καθημερινές μας συνήθειες.

Το Ωνάσειο, λοιπόν, στα 30 χρόνια λειτουργίας του έχει αλλάξει το τοπίο της υγείας, μέσα από την θεραπευτική του δράση, η οποία είχε μεγάλο αντίκτυπο στην ιατρική κοινότητα, τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς, αλλά και μέσα από δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Παράλληλα, εξελίχθηκε στο πρώτο πλήρως ψηφιακό νοσοκομείο στην Ελλάδα, αξιοποιώντας καινοτόμες τεχνολογικές μεθόδους και προετοιμάζοντας το έδαφος για την άφιξη του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου, το οποίο έρχεται για να μετασχηματίσει το τοπίο των μεταμοσχεύσεων και της δωρεάς οργάνων στη χώρα μας».

  • Πως οραματίζεστε τα επόμενα 30 χρόνια του ΩΚΚ; 

Για τα επόμενα 30 χρόνια οραματιζόμαστε να συνεχίσει απρόσκοπτα την πορεία του, εξελισσόμενο συνεχώς ως προς τα τεχνολογικά του μέσα και τον τρόπο λειτουργίας του, διατηρώντας όμως την ίδια στιγμή στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Ταυτόχρονα αναμένουμε με μεγάλη προσμονή την άφιξη του Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο, το οποίο θα αλλάξει με τη σειρά του δραστικά το τοπίο των μεταμοσχεύσεων στη χώρα, οδηγώντας μας σε μια νέα εποχή.

 Έφη Τσιότσιου, Εκτελεστική Διευθύντρια και Διευθύντρια Παιδείας του Ιδρύματος Ωνάση

  • Η δράση «Heartscore, η καλή καρδιά μετράει» που διοργανώνει το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού των 30 χρόνων λειτουργίας του. Πόσο περήφανό είναι το Ίδρυμα Ωνάση για αυτό το έργο βλέποντας τη σημαντική του αυτή διαδρομή;

 Το Ίδρυμα Ωνάση από την αρχή της χρονιάς στηρίζει ενεργά όλες τις πρωτοβουλίες που έχει πραγματοποιήσει το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, για τον εορτασμό των 30 χρόνων λειτουργίας του. Όλα αυτά τα χρόνια το Ωνάσειο διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στο πεδίο της δημόσιας υγείας στη χώρα μας, αναμορφώνοντας τομείς όπως η Καρδιολογία, η Καρδιοχειρουργική, αλλά και η Μεταμόσχευση. Η μεθοδική και συστηματική δουλειά που γίνεται στο νοσοκομείο σε καθημερινή βάση, διασφαλίζει ότι θα συνεχίσει να πορεύεται και για τα επόμενα 30 χρόνια στον ίδιο δρόμο, της συνεχούς εξέλιξης και βελτίωσης.

Παράλληλα, αναγνωρίζοντας τη σημασία της πρόληψης στη διατήρηση της καλής υγείας μας και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, διοργανώνουμε τη δράση “Heartscore- H καλή καρδιά μετράει!”, θέλοντας να προσφέρουμε έμπρακτα ιατρικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στους συμπολίτες μας.

  • Πότε θα είναι έτοιμο το «αδερφό» νοσοκομείο, το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο και πόσο αναμένεται να αλλάξει το τοπίο της Υγείας στη χώρα μας; 

Το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο αναμένεται να είναι έτοιμο εντός του 2024, αποτελώντας την υλοποίηση μιας διαχρονικής και βαθιάς επιθυμίας του Ιδρύματος Ωνάση. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε στην ελληνική κοινωνία ένα νοσοκομείο αφιερωμένο στη μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων, το οποίο την ίδια στιγμή θα λειτουργεί και ως ένα κέντρο έρευνας και καινοτομίας για τις μεταμοσχεύσεις, αξιοποιώντας τις πιο σύγχρονες δυνατότητες που έχει να μας προσφέρει η ψηφιακή εποχή.

Το ΩΕΜΕΚ θα αποτελέσει καταλυτικό παράγοντα για την ανάπτυξη της μεταμοσχευτικής δραστηριότητας στη χώρα, αφού θα στηρίζει και τις ήδη υπάρχουσες μονάδες, ώστε να δημιουργήσει ένα πανελλαδικό δίκτυο μεταμοσχεύσεων. Παράλληλα, με τον συντονισμό και την εποπτεία της Πολιτείας και σε συνεργασία με τον Ελληνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ) θα συνάψει συνεργασίες με γιατρούς του εξωτερικού, προκειμένου να μοιραστούν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους με Έλληνες συναδέλφους τους.

Εν γένει, από κοινού με τον Ε.Ο.Μ και με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση, θα συμβάλλει αποφασιστικά στην ουσιαστική κατανόηση και διάδοση της σημασίας και της αξίας της δωρεάς οργάνων, αλλάζοντας το χάρτη των μεταμοσχεύσεων στη χώρα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα