Δωρεάν στην πόλη τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Διαβάζεται σε 5'
Η Άλκη στη Βενετία
Μαρίνα Στελλάτου, Η Άλκη στη Βενετία, 1953 Ελληνοαμερικανική Ένωση

Ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε δωρεάν τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου.

Ποικίλες εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα, που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς, δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου. 

Απογεύματα ποίησης στο Café Merlin

Απογεύματα ποίησης στο Café Merlin – Συναντήσεις με σύγχρονους ποιητές. Ποιητές διαβάζουν ποιήματα τους και συνομιλούν με το κοινό, την πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα. Επιμέλεια: Ιουλίτα Ηλιοπούλου.

  • 2 Οκτωβρίου 2022 : Θανάσης Νιάρχος
  • Ανάγνωση ποιημάτων: Λυδία Κονιόρδου, Μάνος Καρατζογιάννης
  • Σύντομη εισήγηση: Γιώργος Χρονάς
  • Επιμέλεια: Ιουλίτα Ηλιοπούλου

“Τεκμήρια προσωπικής μνήμης” – Θεματικό εργαστήρι από το ΠΙΟΠ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας (1/10), το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει θεματικό εργαστήρι, για ενήλικες, τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023 (ώρες 17:30) στο κτήριο του Ιδρύματος, στον Ταύρο.

Τι είναι αρχείο; Πώς συγκροτείται; Τι τεκμήρια συνήθως φυλάσσονται; Πώς ανασυγκροτείται το γενεαλογικό μας δέντρο;

Οι συμμετέχοντες θα έχουν, με την καθοδήγηση της Ελένης Μπενέκη, την ευκαιρία να εξοικειωθούν με την έννοια και την αξία τήρησης προσωπικού αρχείου και θα λάβουν οδηγίες για τη δημιουργία του γενεαλογικού τους δέντρου, για τη διαφύλαξη της προσωπικής και οικογενειακής ιστορίας τους.

Ομαδική έκθεση “*cringe*”

Η έκθεση με τίτλο ” *cringe* ” καλεί το κοινό να εντρυφήσει στον συναρπαστικό κόσμο της ψηφιακής κουλτούρας και πιο συγκεκριμένα στο ίδιο το cringe. Μια έννοια με πολλαπλές προεκτάσεις, κατανοήσεις ταυτόχρονα μια έννοια που έχει καταφέρει να ενώσει διάφορες ταυτότητες ανθρώπων που είναι ετερόκλητες μεταξύ τους.

Το “cringe” έχει γίνει κεντρικό στοιχείο της διαδικτυακής κουλτούρας και η έκθεση στοχεύει να εξερευνήσει αυτό το σύνθετο και οικουμενικό συναίσθημα. Από εγκαταστάσεις μεικτών μέσων έως καθηλωτική βιντεοτέχνη, η έκθεση φιλοδοξεί να πυροδοτήσει σκέψεις επηρεασμένες από τη σύγχρονη ψηφιακή και φυσική μας ύπαρξη.

Τα έργα των: Aram Bartholl, Kristen Leo, Marsunev, Bill Posters & Daniel Howe, Noura Tafeche και Aphrodite HGW, δημιουργούν ένα γνώριμο χάος που ο θεατής καλείται να βάλει σε τάξη για να κατανοήσει σε βάθος την σημερινή του ανθρώπινη ταυτότητα. Ταυτόχρονα, προσεγγίζουν και επαναπροσδιορίζουν πληθώρα κοινωνικών δυναμικών, προσκαλώντας το κοινό να προσεγγίσει εξίσου κριτικά την ψηφιακή και μη πραγματικότητα που βιώνει. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Aram Bartholl (DE) – Kristen Leo (US)-Marsunev (DE) – Noura Tafeche (IT) – Bill Posters (GB) & Daniel Howe (CN/US)- Aphrodite HGW (GR)

Επιμέλεια: Socrates Stamatatos & Dimi Kalabo. [HGW std. Μαυρομιχάλη 138 & Κομνηνών, Εξάρχεια]

Ομαδική εικαστική έκθεση “Ένα Παραμύθι για την Αλκη”

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζει σε συνεργασία με τις εκδόσεις Μεταίχμιο την έκθεση “Ένα Παραμύθι για την Άλκη” στο πλαίσιο του Λογοτεχνικού Έτους Άλκης Ζέη. 

Η έκθεση την οποία έχουν έχουν επιμεληθεί η Ίρις Κρητικού και ο Νίκος Βατόπουλος είναι αφιερωμένη στην πολυαγαπημένη συγγραφέα μικρών και μεγάλων και προσφέρει ένα ιστορικό και μαζί ψυχογραφικό βλέμμα θέασης στον πυκνό κόσμο της.

Μέσω αρχειακού και φωτογραφικού υλικού, πρωτότυπων αντικειμένων και ένθετων τρυφερών αφιερωμάτων εικαστικών δημιουργών που μεγάλωσαν με το έργο της, οι δύο επιμελητές σχεδίασαν την έκθεση ειδικά για τους δύο εκθεσιακούς χώρους της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης ως ένα τρισδιάστατο πρωτότυπο και ενιαίο αφήγημα, σε αγαστή συνεργασία με τις εκδόσεις Μεταίχμιο, αλλά και με την πολύτιμη συμβολή της οικογένειας της συγγραφέα.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν, μεταξύ των άλλων, οι δύο επιμελητές, η έκθεση “είναι ένας τρόπος να πλησιάσουμε την προσωπικότητα της Άλκης Ζέη μέσα από κόγχες του έργου της, μέσα από σκιές των ηρώων της, μέσα από τους δρόμους της απόλαυσης που χάρισαν τα βιβλία της σε παιδιά κι ενήλικες. Η έκθεση γεννά ατμόσφαιρες του προσωπικού σύμπαντος της συγγραφέα και συνομιλεί με το βλέμμα εικαστικών δημιουργών που εμπνέονται από σελίδες των βιβλίων της. […]”.

Ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης “Αχρηστο-Χρηστικό”

H Ομαδική Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης με θέμα “Άχρηστο – Χρηστικό” διοργανώνεται στο “Καρύδειο” Εκθεσιακό Κέντρο στην Φιλοθέη, με την υποστήριξη του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού – ΟΚΑΠΑ και της ανοιχτής καλλιτεχνικής ομάδας AxionArt.

Μια ομάδα καταξιωμένων και νέων εικαστικών ερευνά την αμφίδρομη σχέση μεταξύ Χρηστικού και Άχρηστου επιχειρώντας ν’ αναδείξει δημιουργικές μεταμορφώσεις και ανασυνθέσεις των υλικών αντικειμένων, σε ένα διάλογο μεταξύ τέχνης και λειτουργικού περιβάλλοντος.

Με αναφορές στην arte povera και την trash art η καλλιτεχνική παρέμβαση λειτουργεί σαν μια δημιουργική αναζήτηση του καινούριου μέσα από το παλιό σε μια εποχή κοινωνικής αφύπνισης σε σχέση με το περιβάλλον.

Ποιο είναι αυτό το οριακό σημείο που καθορίζει πότε ένα αντικείμενο από χρηστικό γίνεται άχρηστο, και πώς ένα άχρηστο αντικείμενο εξελίσσεται κάτω από μια άλλη οπτική σε αντικείμενο τέχνης; Μια πληθώρα υλικών, μέταλλα, ξύλα, πλαστικά αλουμίνιο, ύφασμα, χαρτιά, πάσης φύσεως αποτυπώματα του σύγχρονου πολιτισμού, αποτελούν την έμπνευση για την καλλιτεχνική δημιουργία.

Οι καλλιτέχνες ανακυκλώνουν “άχρηστα” υλικά και τα μεταμορφώνουν σε έργα τέχνης ή χρησιμοποιούν “χρηστικά” αντικείμενα σαν πρώτη ύλη (ready made) δίνοντάς τους με την εικαστική τους παρέμβαση μια απροσδόκητη χρήση με μια νέα αισθητική αξία, αναπτύσσοντας έτσι επίκαιρους προβληματισμούς και ζητήματα αισθητικής γύρω από το παρελθόν και το παρόν του υλικού πολιτισμού.

Από τις προτάσεις τους προκύπτουν έργα ανατρεπτικά και εφευρετικά, με κριτική ματιά και αποκαλύπτοντας μια άλλη διάσταση περισσότερο ποιητική, στην έννοια της χρηστικότητας.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Μουσείου Βορρέ.

Εγκαίνια: Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023, 19:30 μ.μ.

Συμμετέχουν οι Εικαστικοί: A. Ηλιοπούλου, Γ. Βορρές, Α. Βούσουρας, Β. Γκουζια, Γ. Γκρεμούτη , Μ. Ζευγόλη,  P. Kakah, N. Λαμπρινός, Α. Καστρινάκης, Π. Κασιμάτης, Ι. Κερεφιάδου, Μ. Κορομπίλη, Ε. Μαραγκάκη, Ε. Ματσούκη, Π. Μητσομπόνος, Μ.Δ. Μουρτζίνη, Μ. Σηφάκη, M. Ταλαντζη, T. Τριανταφύλλου, Γ. Φρυγανιώτης, Δ. Χανιώτη, Κ. Χατζηγιώση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα