Οι εξελίξεις που κάνουν την Ουκρανία να αγωνιά και τον Πούτιν να τρίβει τα χέρια του
Διαβάζεται σε 4'Η Ουκρανία έχει εναποθέσει όλες τις ελπίδες για στρατιωτική βοήθεια στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, πλέον θερμούς υποστηρικτές και συμμάχους. Ωστόσο, το διαταραγμένο πολιτικό σκηνικό στη Δύση επηρεάζει σημαντικά και το Κίεβο.
- 02 Οκτωβρίου 2023 23:08
Την πρώτη τους σημαντική επιτυχία στην αντίθεσή τους οι ΗΠΑ να χρηματοδοτήσουν την Ουκρανία, σημείωσαν οι Ρεπουμπλικανοί, όταν ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, δεν συμπεριέλαβε αίτημα για βοήθεια ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ένα νομοσχέδιο που απέτρεψε το κλείσιμο της κυβέρνησης.
Κι ενώ ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε ταχεία δράση, προκειμένου να δοθεί άμεσα η απαιτούμενη βοήθεια στην Ουκρανία, την ίδια ώρα ο Βλαντίμιρ Πούτιν, λόγω των παραπάνω εξελίξεων… “έτριβε τα χέρια του”.
Το “δράμα” στις ΗΠΑ συνέπεσε με μια ακόμη εξέλιξη που θα προκαλέσει ανησυχία στην Ουκρανία. Στη γειτονική Σλοβακία, το λαϊκιστικό κόμμα του πρώην φιλορώσου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίκο κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές. Ο Φίκο στήριξε την εκστρατεία του στην αντι-αμερικανική ρητορική, στις υποσχέσεις να σταματήσει να στέλνει όπλα στην Ουκρανία και στη ματαίωση των φιλοδοξιών του Κιέβου για ένταξή του στο ΝΑΤΟ.
Ωστόσο, τα “χτυπήματα” δεν σταμάτησαν εκεί για την Ουκρανία, καθώς η διαμάχη της με την Πολωνία -έναν από τους πρώτους και πιο πιστούς συμμάχους της- για τις εξαγωγές σιτηρών, είχε ως αποτέλεσμα η Βαρσοβία να προειδοποιεί ότι θα μπορούσε να σταματήσει τις αποστολές όπλων προς τον γείτονά της.
Κάθε μία από αυτές τις εξελίξεις υπογραμμίζει έναν αυξανόμενο κίνδυνο για την Ουκρανία. Κι αυτός είναι ότι τα εφόδια για να στηρίξει τον αγώνα της σε βάρος της ρωσικής εισβολής εξαρτώνται όλο και περισσότερο από εκλογικές διαδικασίες στη Δύση.
Πιθανό πραξικόπημα προπαγάνδας για τον Πούτιν
Στη Σλοβακία, το κόμμα του Φίκο κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές. Μέσα στη λάμψη της νίκης του, ο Φίκο προειδοποίησε: “Η Σλοβακία και οι άνθρωποί μας έχουν μεγαλύτερα προβλήματα από την Ουκρανία” και πρόσθεσε ότι θα πιέσει για ειρηνευτικές συνομιλίες.
Η Σλοβακία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ήταν προηγουμένως ηχηρός σύμμαχος της Ουκρανίας και μια στροφή εναντίον του γείτονά της θα έδινε στον Πούτιν πολύτιμα προπαγανδιστικά “ανοίγματα”. Ωστόσο, από μόνη της δεν έχει καμία δύναμη για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.
Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις, καθώς η ρωσική εισβολή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ο Πούτιν δεν έχει πολιτικά ή στρατηγικά κίνητρα να το κάνει. Στον απόηχο αυτών, ο Φίκο πρέπει να ανησυχεί για τη δική του δημιουργία συνασπισμού πριν αρχίσει να αποφασίζει για την πολιτική της Ουκρανίας.
Αν η Σλοβακία αποφασίσει τη διακοπή αποστολής όπλων στην Ουκρανία, είναι απίθανο να γείρει το πεδίο της μάχης προς τη Ρωσία. Έστειλε στο Κίεβο παλιά σοβιετικά αεροσκάφη MiG και άλλο εξοπλισμό για τον οποίο αποζημιώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, οι συνεισφορές της δεν φτάνουν το επίπεδο αυτών που παρέχουν οι ευρωπαϊκές δυνάμεις και οι ΗΠΑ.
Η απειλή να μην εισέλθει η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ ακούγεται ανησυχητική, ωστόσο η φετινή σύνοδος κορυφής της συμμαχίας έδειξε ότι δεν υπάρχει καμία προοπτική να ενταχθεί σύντομα ούτως ή άλλως. Και ακόμη και πριν από τις εκλογές στη Σλοβακία, το να πείσει όλα τα μέλη της συμμαχίας να υποστηρίξουν την ενδεχόμενη ένταξή του ήταν ήδη ένας αγώνας. Η Τουρκία, για παράδειγμα, εξακολουθεί να εμποδίζει την ένταξη της Σουηδίας.
Απογοήτευση για τους πανηγυρισμούς του Πούτιν
Η επίσκεψη του Ζελένσκι στην Ουάσινγκτον για την ενίσχυση της βοήθειας προς την Ουκρανία τον περασμένο μήνα φαίνεται προφητική. Λίγες μόλις ημέρες, όμως, ήταν αρκετές για να καταστήσουν σαφές ότι οι μελλοντικές δόσεις της βοήθειας των ΗΠΑ στην Ουκρανία θα είναι πολύ πιο δύσκολο να περάσουν από το Κογκρέσο.
Ο Μακάρθι προώθησε ένα προσωρινό σχέδιο δαπανών για να κρατήσει την κυβέρνηση “όρθια” μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, χωρίς 6 δισ. δολάρια για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας που η Γερουσία ήλπιζε να προσθέσει στο πακέτο. Η κίνηση αυτή δεν θα θέσει άμεσα σε κίνδυνο την Ουκρανία στο πεδίο της μάχης, αλλά μια μεγαλύτερη καθυστέρηση θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες. Και πολιτικά, θα μπορούσε να ενθαρρύνει τον Πούτιν και να τροφοδοτήσει τις αμφιβολίες για την παραμονή των ΗΠΑ στον πόλεμο μεταξύ των συμμάχων που στέκονται σταθεροί αλλά πρέπει επίσης να διαχειριστούν την κοινή γνώμη.
Ορισμένοι από τους πιο ηχηρούς υποστηρικτές της Ουκρανίας στο Κογκρέσο απογοητεύτηκαν βαθιά. “Ο Πούτιν πανηγυρίζει”, δήλωσε στο CNN ο Δημοκρατικός βουλευτής Mike Quigley από το Ιλινόις.
“Δεν βλέπω πώς αλλάζει η δυναμική μέσα σε 45 ημέρες”. Ο συμπρόεδρος της ομάδας του Κογκρέσου για την Ουκρανία ήταν ο μόνος Δημοκρατικός στη Βουλή των Αντιπροσώπων που καταψήφισε το προσωρινό μέτρο.