Είμαστε ευκατάστατοι. Το ‘πε ο πρωθυπουργός.

Διαβάζεται σε 3'
Είμαστε ευκατάστατοι. Το ‘πε ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος: Οι μισθοί μας αυξάνονται...

Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει κανένα πρόβλημα να μας πληροφορήσει (ξανά) μέσω τηλεοπτικής συνέντευξης ότι ο μισθός μας αυξάνεται.

Αυτό που συμβαίνει θα ήταν αστείο, αν δεν ήταν τραγικό: Ανά τακτά χρονικά διαστήματα ακούμε τον πρωθυπουργό να μας πληροφορεί από την τηλεόραση (η το διαδίκτυο) πως οι μισθοί μας έχουν αυξηθεί. Ως σκυταλοδρόμοι στην συνέχεια επαυξάνουν οι αρμόδιοι υπουργοί και ιδίως ο υπουργός Εργασίας (Άδωνις Γεωργιάδης) και ο υπουργός Οικονομικών (Κωστής Χατζηδάκης).

Έγινε και χθες με την συνέντευξη που παραχώρησε στον ALPHA. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως «οι μέσοι μισθοί σήμερα στον ιδιωτικό τομέα αυξάνονται. Γιατί αυξάνονται; Διότι γίνονται παραπάνω επενδύσεις, μειώνεται η ανεργία, υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση για εργαζόμενους και αυτό οδηγεί και στην αύξηση, τελικά, των μισθών και στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό σημαίνει περισσότερα χρήματα τελικά για το νοικοκυριό, για τον μέσο εργαζόμενο».

Αποδέκτης αυτού του μηνύματος είναι προφανώς οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, που πλειοψηφούν στη κοινωνία. Δηλαδή οι ίδιοι άνθρωποι που δεν εκτιμούν αλλά …ξέρουν με βεβαιότητα ότι η αγοραστική αξία του μισθού τους ολοένα μειώνεται. Γιατί αυτή είναι η βασική παράμετρος που ορίζει την καθημερινότητά τους. Το δεδομένο αυτό αποτυπώνεται σε κάθε δημοσκόπηση, κυριαρχεί σε κάθε κοινωνική συζήτηση και φυσικά καταγράφεται στα στατιστικά/οικονομικά δεδομένα.

Αποτέλεσμα: Μόνον η κυβέρνηση και τα επιτελεία της έχουν μείνει να υποστηρίζουν ότι οι αποδοχές και η αγοραστική αξία κινούνται αυξητικά. Τα στοιχεία που προκύπτουν από την ΓΣΕΕ, τους διεθνείς Οργανισμούς αλλά ακόμη και από τον ΕΦΚΑ δείχνουν ακριβώς το αντίθετο. Οι μέσες μηνιαίες μικτές αποδοχές δεν είναι 1.176 ευρώ όπως μας λέει η Ν.Δ (που κι αυτά πολύ λίγα είναι) αλλά 1038 ευρώ μικτά, δηλαδή κάτι παραπάνω από 900 ευρώ. Πολύ μακριά δηλαδή από τα 1500 ευρώ που υπόσχονταν το κυβερνών κόμμα προεκλογικά, όπως και αντίστοιχα μακριά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Όσο για την αγοραστική αξία τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΦΚΑ ο πραγματικός μισθός έχει υποχωρήσει κατά 8,7%. Στοιχείο που κουμπώνει με τις παλιότερες εκτιμήσεις ακόμη και του ΟΟΣΑ περί μείωσης 9,7%. Ενός οργανισμού που είναι υπεράνω πάσης υποψίας για «υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων».

Να σημειωθεί ότι αυτοί οι «μέσοι όροι» που επικαλείται η κυβέρνηση κρύβουν και την εικόνα του «ανοίγματος της ψαλίδας» της μισθολογικής εικόνας, ανάμεσα σε απασχολούμενους και υπο-απασχολούμενους. Ιδίως όταν στην τελευταία κατηγορία συμπεριλαμβάνονται, πάντα με βάση τα επίσημα στοιχεία, 640.718 εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης που αμείβονται με 430, 81 ευρώ μικτές αποδοχές!

Κάποτε λέγαμε πως «στην Ελλάδα είσαι ότι δηλώσεις». Πλέον «στην Ελλάδα είσαι ότι δηλώσει ο Μητσοτάκης». Άρα είμαστε όλοι ευκατάστατοι…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα