Σε διαγωνισμό για εγκατάσταση μπαταριών στο ηλεκτρικό σύστημα προχωρά η ΡΑΕ

Διαβάζεται σε 3'
Ενέργεια
Ενέργεια iStock

Το ΥΠΕΝ έχει καταλήξει σε γενναία μείωση της ενίσχυσης μετά και τα ιδιαίτερα ανταγωνιστικά επίπεδα στα οποία κινούνται τα έσοδα των επενδυτών.

Συνεδριάζει την εβδομάδα αυτή η ολομέλεια της ΡΑΑΕΥ για να οριστικοποιήσει το κείμενο του δεύτερου διαγωνισμού για τις standalone μπαταρίες, προκειμένου αμέσως μετά να προχωρήσει στην δημοσίευση της σχετικής προκήρυξης. Αν και το τελικό ύψος της επενδυτικής ενίσχυσης δεν έχει ακόμη κλειδώσει, καθώς εκκρεμεί η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης, όλα δείχνουν ότι θα είναι λίγο πάνω από τα 100.000 ευρώ / MW, δηλαδή περίπου στο μισό σε σχέση με τα 200.000 ευρώ / MW του πρώτου διαγωνισμού.

Στο άλλο σημαντικό ερώτημα που αφορά την δημοπρατούμενη ισχύ, αυτή θα εξαρτηθεί από το «ψαλίδι» στην ενίσχυση, παρ’ ότι πηγές της Αρχής σημείωναν ότι τελικά μπορεί και να παραμείνει στα αρχικά επίπεδα των 300 MW. Σε κάθε περίπτωση, το ΥΠΕΝ έχει καταλήξει σε μια γενναία μείωση της ενίσχυσης μετά και τα ιδιαίτερα ανταγωνιστικά επίπεδα στα οποία φαίνεται ότι κινούνται τα προσδοκώμενα έσοδα των επενδυτών, όπως έδειξαν οι μέχρι και 60% χαμηλότερες της τιμής εκκίνησης, προσφορές, του πρώτου διαγωνισμού, τον Αύγουστο. Αυτός είναι και ο λόγος που εκτός από το «ψαλίδι» στην επενδυτική ενίσχυση, το ΥΠΕΝ πρόκειται να προχωρήσει σε σημαντική μείωση και της οικονομικής στήριξης στο CAPEX των έργων που θα προκριθούν από τη διαδικασία.

Στην υπουργική απόφαση, που θα ανοίξει και το δρόμο για την προκήρυξη της δημοπρασίας από τη ΡΑΑΕΥ, πέραν του επανακαθορισμού του ύψους στήριξης στο CAPEX, θα προβλέπεται και μείωση του ύψους των εγγυητικών επιστολών, ανάλογα με το «ψαλίδι» στην επενδυτική ενίσχυση. Επομένως για όσα έργα κερδίσουν τον διαγωνισμό, θα μειωθούν προς τα κάτω τόσο η Εγγυητική Επιστολή Έντεχνης και Έγκαιρης Εκτέλεσης, όσο και η Εγγυητική Επιστολή Καλής Λειτουργίας.

Ένα ερώτημα είναι κατά πόσο θα δούμε και σε αυτό τον δεύτερο διαγωνισμό, προσφορές για πολλά μικρά έργα, όπως συνέβη στον πρώτο. Σε εκείνον του καλοκαιριού, συνολικής δημοπρατούμενης ισχύος 400 MW, συμμετείχαν αρκετά έργα μικρής δυναμικότητας, της τάξης των 8, 25 και 50 MW, και ενώ το όριο συμμετοχής ανά συμμετέχοντα ήταν στο 25% της δημοπρατούμενης ισχύος. Το «ταβάνι» δηλαδή για κάθε εταιρεία είχε οριστεί στα 100 MW και πολλοί επενδυτές είχαν επιλέξει να το επιμερίσουν, σπάζοντάς το σε περισσότερα του ενός, μικρότερα έργα, προκειμένου κάθε ένα να ακολουθήσει και διαφορετική στρατηγική στις προσφορές. Το σκεπτικό τους ήταν ότι κατ’ αυτό τον τρόπο αυξάνονται οι πιθανότητες να «περάσουν» κάποιον υποψήφιο σταθμό τους, ακόμη κι αν έχει σχετικά περιορισμένη ισχύ.

Την λίστα των 12 projects που κέρδισαν εκείνο τον πρώτο διαγωνισμό της ΡΑΕΕΥ, συνέθεταν τρία έργα της Helleniq Energy (25, 25, 50 MW), τρία της Intra Energy του ομίλου Intrakat (25, 25, 50 MW), δύο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες (48, 50 MW) και από ένα για την Αέναος της Mytilineos (48 ΜW), της Ενεργειακής Τεχνικής (7,8 MW), της Energy Bank (49,99 MW) και μιας ενεργειακής κοινότητας (8 MW).

Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος του ΥΠΕΝ όσον αφορά τις standalone μπαταρίες, είναι με ορίζοντα το 2027 να αναπτυχθούν έργα συνολικής ισχύος περί των 1.700 Μεγαβάτ. Και σε αυτό το πλαίσιο το υπουργείο πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα διαπραγματεύσεις για επέκταση του υφιστάμενου σχήματος στήριξης, προκειμένου να συμπεριληφθεί πιθανότατα ένα επιπλέον χαρτοφυλάκιο μονάδων 500 Μεγαβάτ.

Και δεδομένου ότι οι standalone μπαταρίες θα παίξουν κρίσιμο ρόλο στην περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ στο μίγμα, είναι φυσιολογικό η μείωση της επενδυτικής ενίσχυσης να ανοίξει τον δρόμο για να δρομολογηθούν περισσότερες μονάδες από τις τρεις δημοπρασίες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα