Νόμπελ Χημείας 2023: Στους Μπαουέντι, Μπρους και Εκίμοφ για την ανακάλυψη των κβαντικών κουκκίδων

Διαβάζεται σε 1'
Νόμπελ Χημείας 2023: Στους Μπαουέντι, Μπρους και Εκίμοφ για την ανακάλυψη των κβαντικών κουκκίδων
nobelprize

Τρεις επιστήμονες μοιράστηκαν το φετινό Νόμπελ Χημείας για την ανακάλυψη των κβαντικών κουκκίδων, νανοσωματιδίων με ιδιαίτερες ηλεκτρικές και οπτικές ιδιότητες.

Οι Μούντζι Γκ. Μπαουέντι, Λούις Ι. Μπρους και Αλεξέι Εκίμοφ, τρεις ερευνητές που εργάζονται στις ΗΠΑ, τιμήθηκαν με το φετινό βραβείο Νόμπελ Χημείας.

Οι τρεις επιστήμονες θα μοιραστούν το φετινό Νόμπελ Χημείας για την ανακάλυψη των κβαντικών κουκκίδων, νανοσωματιδίων με ιδιαίτερες ηλεκτρικές και οπτικές ιδιότητες, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η επιτροπή των βραβείων στη Σουηδική Ακαδημία Επιστημών.

Να σημειωθεί πάντως, πως νωρίτερα, η Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας υπέπεσε σε μία πρωτοφανή γκάφα, αφού δημοσιοποίησε ακούσια τα ονόματα τριών επιστημόνων δηλώνοντας ότι είναι αυτοί που κέρδισαν το φετινό Βραβείο.

Η σουηδική εφημερίδα Aftonbladet δημοσίευσε αντίγραφο ενός email, για το οποίο δηλώνει ότι είναι της Ακαδημίας και στο οποίο κατονομάζονται οι νικητές του φετινού Νόμπελ Χημείας ως οι Μούντζι Γκ. Μπαουέντι, Λούις Ι. Μπρους και Αλεξέι Εκίμοφ.

“Το Βραβείο Νόμπελ Χημείας 2023 τιμά την ανακάλυψη και την ανάπτυξη κβαντικών κουκκίδων, νανοσωματιδίων που είναι τόσο μικρά που το μέγεθός τους καθορίζει τις ιδιότητές τους”, αναφέρει παράλληλα η επίσης σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter (DN) επικαλούμενη και αυτή email της ακαδημίας.

 

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα