ΑΔΜΗΕ: Απαραίτητη η διασύνδεση Ελλάδας – Γερμανίας

Διαβάζεται σε 3'
ΑΔΜΗΕ: Απαραίτητη η διασύνδεση Ελλάδας – Γερμανίας
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα Σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ, για να αξιοποιηθεί η μεγάλη επιτυχία που έχουμε ως χώρα στις ΑΠΕ, θα χρειαστεί να ενσωματώσουμε μπαταρίες στο Σύστημα.

Την αποθήκευση ενέργειας ως απαραίτητη προϋπόθεση για μια επιτυχημένη πράσινη μετάβαση ανέδειξε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης, μιλώντας στο 6ο INVESTGR Forum.

«Για να αξιοποιήσουμε τη μεγάλη επιτυχία που έχουμε ως χώρα στις ΑΠΕ, θα χρειαστεί να ενσωματώσουμε μπαταρίες στο Σύστημα, δεδομένου ότι βρισκόμαστε ήδη στο σημείο που η πράσινη ηλεκτροπαραγωγή αρκετές φορές υπερκαλύπτει τη ζήτηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως σημείωσε ο κ. Μανουσάκης, δεν τίθεται θέμα χωρητικότητας του δικτύου για την κατανάλωση της ενέργειας των εγκατεστημένων ΑΠΕ, αλλά τίθεται θέμα ζήτησης. Όταν υπάρχει παραγωγή ΑΠΕ μεγαλύτερη από τη ζήτηση και δεν μπορεί να εξαχθεί σε άλλες χώρες, αυτή τελικά δεν χρησιμοποιείται και αναπόφευκτα περικόπτεται, εφόσον δεν μπορεί να αποθηκευτεί.

Για να μπορούμε να εξισορροπούμε αποτελεσματικά την παραγωγή από ΑΠΕ με τη ζήτηση, θα χρειαστεί αποθήκευση όλων των τεχνολογιών, μπαταρίες (αυτόνομες και «πίσω από τον μετρητή», αντλησιοταμίευση και σε δεύτερη φάση μετατροπής πράσινης ενέργειας σε υδρογόνο). Όπως εξήγησε, «το ζήτημα της χωρητικότητας το δικτύου επιλύεται μεσοπρόθεσμα μέσα από αποθήκευση σε κάθε παραγωγική μονάδα, δηλαδή μπαταρίες “πίσω από τον μετρητή” ή στο ίδιο σημείο σύνδεσης με το φωτοβολταϊκό. Το πρόβλημα της ζήτησης που αντιμετωπίζουμε τώρα επιλύεται κυρίως με αυτόνομες (standalone) μονάδες στο Σύστημα». «O συνδυασμός αυτών των δυο εξελίξεων θα λειάνει το θέμα του ηλεκτρικού χώρου», τόνισε.

Ο κ. Μανουσάκης πρόσθεσε ότι οι τεχνολογίες αποθήκευσης θα συμβάλουν στο να περιοριστούν σημαντικά οι περικοπές αλλά δεν θα τις εξαλείψουν, λέγοντας ότι στο εξής οι επενδυτές θα πρέπει -σε κάποιο βαθμό- να τις ενσωματώνουν στα επιχειρηματικά τους σχέδια.

Απαραίτητη η διασύνδεση Ελλάδας – Γερμανίας για να μην εγκλωβίζεται η πράσινη ενέργεια που παράγεται στον Νότο και την Ανατολική Μεσόγειο

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ επεσήμανε επίσης την επιτακτική ανάγκη ανάπτυξης του νέου κάθετου ηλεκτρικού διαδρόμου Ελλάδας-Γερμανίας «Green Aegean Interconnector», που θα βοηθήσει στην εξαγωγή του πλεονάσματος πράσινης ενέργειας που παράγεται στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της βορείου Αφρικής. Χαρακτήρισε το έργο ως ιδιαίτερα σημαντικό για να μην «εγκλωβίζεται» στη νότια Ευρώπη η ενέργεια που παράγεται στην Ελλάδα την ανατολική Μεσόγειο και τη βόρεια Αφρική, αλλά να μπορεί να διοχετεύεται προς τον Βορρά.

Στη βάση αυτή, πρόσθεσε ότι αυτή την περίοδο υπάρχουν πρωτοβουλίες για παρόμοια έργα και από άλλα κράτη στα Βαλκάνια, όπου λόγω του αραιού και κορεσμένου δικτύου της περιοχής δεν υπάρχει δυνατότητα για μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων πράσινης ενέργειας, ενώ τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προωθηθεί ο «Green Aegean Interconnector», τόσο σε επίπεδο ENTSO-E όσο και σε επίπεδο κρατών.

Με δεδομένη την αυξανόμενη διείσδυση ΑΠΕ στα ενεργειακά συστήματα της Ευρώπης, ο κ. Μανουσάκης σημείωσε ότι ο ρόλος των Διαχειριστών έχει αναβαθμιστεί στρατηγικά καθώς τα νέα δεδομένα συνεπάγονται αυξημένες ανάγκες για την πύκνωση των δικτύων μεταφοράς και για τη διανομή της καθαρής ενέργειας που παράγεται από πολλές περισσότερες και γεωγραφικά διεσπαρμένες πηγές.

Τέλος, σε σχέση με τους στόχους της εθνικής και ευρωπαϊκής ενεργειακής στρατηγικής, ο κ. Μανουσάκης τόνισε ότι αποστολή του ΑΔΜΗΕ είναι να συμμετάσχει ή να διευκολύνει νέες εξαγωγικές διασυνδέσεις από την Ελλάδα προς τις άλλες χώρες. Όπως είπε, τα έργα αυτά θα επιτρέψουν την αξιοποίηση του πλούσιου εγχώριου ηλιακού και αιολικού δυναμικού αλλά και τη διαφοροποίηση των πηγών ενεργειακού εφοδιασμού για την ευρωπαϊκή ήπειρο, αναφερόμενος ειδικότερα στις υπό ανάπτυξη διασυνδέσεις με την Ιταλία, την Αλβανία, τη Βόρειο Μακεδονία και τη διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου-Ισραήλ που, όπως σχολίασε, θα έχουν «εξαγωγικά χαρακτηριστικά».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα