Ο κόσμος του Πολιτισμού αποχαιρετά τη Μαίρη Χρονοπούλου
Διαβάζεται σε 4'Συγκινούν οι αναρτήσεις και οι ανακοινώσεις του καλλιτεχνικού κόσμου για τον θάνατο της Μαίρης Χρονοπούλου. Το “αντίο” του Εθνικού Θεάτρου, της Finos Film και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.
- 06 Οκτωβρίου 2023 20:39
Θλίψη στο καλλιτεχνικό στερέωμα και τον κόσμο του Πολιτισμού προκάλεσε ο θάνατος της Μαίρης Χρονοπούλου, η οποία έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών, μετά από μία περιπέτεια με την υγεία της, αφού νοσηλευόταν από τις 2 Οκτωβρίου στη ΜΕΘ του “Ευαγγελισμού”, ύστερα από πτώση μέσα στο σπίτι της.
Η θηλυκότητά της, η φινέτσα της, τα πλούσια υποκριτικά της προσόντα και το ταπεραμέντο της σφράγισαν κάθε ρόλο που υποδύθηκε είτε στο θέατρο είτε τον κινηματογράφο και εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού κόσμου, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, το Εθνικό Θέατρο, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, η Φίνος Φιλμ είπαν το δικό τους αντίο στη μεγάλη κυρία του ελληνκού σινεμά.
“Tην επιφανή σταρ με διαχρονικό εκτόπισμα, όπως αποδείχτηκε στο πέρασμα των δεκαετιών” αποχαιρετά σε συλλυπητήριο μήνυμά του το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.
H Μαίρη Χρονοπούλου “διέτρεξε σχεδόν ολόκληρο το θεματικό φάσμα της μυθοπλασίας, από το μελόδραμα και το ηθογραφικό δράμα των ανοικτών οριζόντων έως το μιούζικαλ και άφησε έντονο το αποτύπωμά της και στον νέο ελληνικό κινηματογράφο”, τονίζει το μήνυμα του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.
“Η Μαίρη Χρονοπούλου υπήρξε μία μεγάλη κυρία του κλασικού ελληνικού κινηματογράφου, επιφανής σταρ με διαχρονικό εκτόπισμα, όπως αποδείχτηκε στο πέρασμα των δεκαετιών. Διέτρεξε σχεδόν ολόκληρο το θεματικό φάσμα της μυθοπλασίας, από το μελόδραμα και το ηθογραφικό δράμα των ανοικτών οριζόντων έως το μιούζικαλ. Το “ελληνικό γουέστερν” του Βασίλη Γεωργιάδη “Το χώμα βάφτηκε κόκκινο”, στο οποίο πρωταγωνίστησε το 1966, ήταν υποψήφιο για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας. Η Μαίρη Χρονοπούλου στάθηκε, άλλοτε αέρινη κι άλλοτε δωρική, στο πλευρό όλων σχεδόν των αντρών πρωταγωνιστών εκείνων των χρόνων, δίπλα στον Νίκο Κούρκουλο, τον Αλέκο Αλεξανδράκη, τον Φαίδωνα Γεωργίτση, τον Γιώργο Φούντα. Η παρουσία της γέμισε το κινηματογραφικό κάδρο σκηνοθετών που συνδέθηκαν με τις καλύτερες στιγμές της Φίνος Φιλμ, του Βασίλη Γεωργιάδη, του Ντίνου Δημόπουλου, του Γιάννη Δαλιανίδη, του Νίκου Φώσκολου. Η Μαίρη Χρονοπούλου άφησε έντονο το αποτύπωμά της και στον νέο ελληνικό κινηματογράφο. Ανάμεσα στις σπουδαίες συνεργασίες της ήταν αυτές με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο (“Οι κυνηγοί”, “Ταξίδι στα Κύθηρα”) και τον Κώστα Βρεττάκο (“Τα παιδιά της Χελιδόνας”). Ο τελευταίος πρωταγωνιστικός ρόλος της ήταν το 1996 στην ταινία “Προς την Ελευθερία” του Χάρη Παπαδόπουλου.
Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου εκφράζει τα βαθιά συλλυπητήριά του στους οικείους της”, καταλήγει το συλλυπητήριο μήνυμα του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.
Με μία φωτογραφία της από παλαιότερη παράσταση και ένα λιτό κείμενο επέλεξε να αποχαιρετήσει τη Μαίρη Χρονοπούλου το Εθνικό Θέατρο.
“Το Διοικητικό Συμβούλιο και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου εκφράζουν τη βαθιά θλίψη τους για την απώλεια της Μαίρης Χρονοπούλου. Διέγραψε μια μακρόχρονη και επιτυχημένη πορεία στο θέατρο, στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση.
Γεννημένη το 1933 στην Αθήνα, η Μαίρη Χρονοπούλου σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Οι πρώτες της εμφανίσεις στο θεατρικό σανίδι ήταν με το Εθνικό Θέατρο κυρίως ως μέλος του Χορού σε τραγωδίες.
Ανάμεσά τους o ‘Ιππόλυτος’ του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ροντήρη (1953), o ‘Οιδίπους Τύραννος’ του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή (1955), ενώ ξεχώρισε ως Πραξαγόρα στην κωμωδία «Εκκλησιάζουσαι» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Γιάννη Μαργαρίτη (1987). Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της”.
Τη “γυναίκα του γλεντιού” όπως τη χαρακτηρίζει, αποχαιρέτησε με ένα συγκινητικό βίντεο στο οποίο περιλαμβάνονται μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές της στον κινηματογράφο και η Finos Film.
“Κάθε απώλεια από την οικογένεια της Φίνος μας στοιχίζει, όμως είναι κάποιοι αποχωρισμοί που γρατζουνάνε περισσότερο. Η Μαίρη ήταν ένα από τα ‘παιδιά’ μας που με την λάμψη της, το ταλέντο και το ταπεραμέντο της σφράγισε κάθε ρόλο της επάξια. Οι ρόλοι της επιβλητικοί και δυναμικοί. Η ίδια συναισθηματική και αθεράπευτα ρομαντική. Πέρασε το κατώφλι της Φίνος Φιλμ σε ηλικία 20 ετών και μέχρι το 1970 κατάφερε να μαγέψει τον φακό σε κωμωδίες, δράματα και φαντασμαγορικά μιούζικαλ. Ερμήνευσε με πάθος κόντρα ρόλους, τραγούδησε εμβληματικά άσματα που έμειναν στην ιστορία και ξεπέρασε δύσκολες προκλήσεις που της έφερε η ζωή με αποφασιστικότητα και θέληση. Η Μαίρη δεν ήταν απλά μια γυναίκα. Ήταν ‘γυναίκα του γλεντιού’ και σύμβολο του ελληνικού κινηματογράφου. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους της. Αντίο αγαπημένη μας”, αναφέρει η ανάρτηση της Finos Film.