Αυξανόμενη ανησυχία από τις διαρκείς απειλές του Πούτιν για τα πυρηνικά

Διαβάζεται σε 3'
Αυξανόμενη ανησυχία από τις διαρκείς απειλές του Πούτιν για τα πυρηνικά
Βλαντίμιρ Πούτιν Kremlin Pool Photo via AP Artyom Geodakyan

Την πεπατημένη για να αποτρέψει τη Δύση να βοηθήσει την Ουκρανία, χρησιμοποίησε για ακόμη μια φορά ο Πούτιν. Οι απειλές του Ρώσου προέδρου για χρήση πυρηνικών, προκαλούν εκ νέου ανησυχία παγκοσμίως.

Οι απειλές της Ρωσίας για χρήση πυρηνικών επανήλθαν εκ νέου στο προσκήνιο, όταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφερε στην ετήσια ομιλία του στη λέσχη συζητήσεων «Βαλντάι» ότι αν η χώρα του δεχθεί επίθεση “δεν θα επιβιώσει κανείς”.

Αν και πρόκειται για μια “πρακτική” αρκετά συνηθισμένη -από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία– η ανησυχία που προκαλούν τέτοιου είδους απειλές, κάθε φορά παραμένει ίδια.

Και υπάρχει μια ιδιαίτερα ορθή… λογική πίσω από αυτό. Όταν ο Πούτιν απειλούσε με εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, ουδείς περίμενε να το κάνει πραγματικότητα. Και σήμερα, φτάνοντας στους 20 μήνες πολέμου, οι απειλές του Ρώσου προέδρου μόνο ήσσονος σημασίας δεν είναι.

Οι απειλές επανάφεραν την ανησυχία

Ιδιαίτερα ανήσυχος για τις απειλές Πούτιν εμφανίστηκε ο επικεφαλής μιας διεθνούς οργάνωσης παρακολούθησης πυρηνικών δοκιμών.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει ο Guardian, η ανησυχία του Ρόμπερτ Φλόιντ αφορά το ενδεχόμενο ο Ρώσος πρόεδρος -χωρίς να αναφέρεται σε εκείνον- να αποσύρει τη συνθήκη της παγκόσμιας απαγόρευσης των δοκιμών πυρηνικών.

“Θα ήταν ανησυχητικό και βαθύτατα ατυχές αν οποιοδήποτε κράτος που έχει υπογράψει τη Συνθήκη αναθεωρούσε την επικύρωση της CTBT”, δήλωσε ο Φλόιντ.

Οποιαδήποτε ρωσική πυρηνική δοκιμή θα ήταν η πρώτη μετά το 1990, την τελευταία που πραγματοποίησε η Σοβιετική Ένωση. Μια νέα δοκιμή από μια πυρηνική υπερδύναμη -όπως είναι η Ρωσία– θα αναιρούσε μια από τις κύριες προόδους στη μη χρήση πυρηνικών όπλων μετά τον ψυχρό πόλεμο.

Χρήση πυρηνικών ως αντίποινα στη Δύση

Η Ρωσία έχει καταστήσει σχεδόν σαφές ότι σκοπός της “ειδικής στρατιωτικής επιχείρησής της” δεν είναι αποκλειστικά η επέκταση των εδαφών της. Η πάροδος του χρόνου και η έμπρακτη βοήθεια της Δύσης στην Ουκρανία, έχουν μεγαλώσει ακόμη περισσότερο την ανάγκη του Πούτιν να “πληγώσει” τους συμμάχους του Κιέβου.

Πριν μερικές ημέρες, ο Μιχαήλ Κοβαλτσούκ, στενός συνεργάτης του Πούτιν και επικεφαλής του ερευνητικού κέντρου του Ινστιτούτου Κουρτσάτοφ, δήλωσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μια πυρηνική δοκιμή “τουλάχιστον μία φορά” στη Νόβαγια Ζέμλια, ένα αρχιπέλαγος της Αρκτικής, σημείο όπου πραγματοποιούνταν δοκιμές από τη Σοβιετική Ένωση.

Δορυφορικές εικόνες της Novaya Zemlya, που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο μήνα από το Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών Middlebury στο Monterey, έδειξαν πρόσφατη οικοδομική δραστηριότητα στο παλιό πεδίο δοκιμών.

“Μια ρωσική πυρηνική δοκιμή στο εγγύς μέλλον θα ήταν το τελευταίο σε μια σειρά πυρηνικών σημάτων που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα οποία συχνά έρχονται όταν η Ρωσία αντιμετωπίζει απώλειες στο πεδίο της μάχης“, δήλωσε η Χέδερ Γουίλιαμς, διευθύντρια ενός προγράμματος για πυρηνικά ζητήματα στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.

“Παρ’ όλα αυτά, οι απειλές αυτές πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη. Εάν η Ρωσία αποσύρει την επικύρωση της συμφωνίας ή δοκιμάσει πυρηνικό όπλο, αυτό θα αποτελούσε μια σημαντική στρατηγική και διπλωματική πρόκληση”, πρόσθεσε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα