Διεθνείς αντιδράσεις για τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ

Διαβάζεται σε 6'
Israel
Επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ 2023 Ohad Zwigenberg/AP Photo

Την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ καταδικάζουν απερίφραστα χώρες της Δύσης και η ευρωπαϊκή ηγεσία. Η στάση του Ιράν.

Άμεσες ήταν οι διεθνείς αντιδράσεις και οι ανακοινώσεις χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την “κατάσταση πολέμου” που επικρατεί στο Ισραήλ, μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς που εξαπέλυσε η παλαιστινιακή σουνιτική παραστρατιωτική οργάνωση με χιλιάδες ρουκέτες και την εισβολή ένοπλων στρατιωτών σε περιοχές στα νότια και κεντρικά της χώρας.

Η μία μετά την άλλη, κυβερνήσεις χωρών και η ευρωπαϊκή ηγεσία καταδίκασε απερίφραστα τη μεγαλύτερη επίθεση και σοβαρότερη κλιμάκωση μετά τον 10ήμερο πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς το 2021.

“Καταδικάζουμε σθεναρά τις αδιάκριτες επιθέσεις που εξαπολύθηκαν εναντίον του Ισραήλ και του λαού του σήμερα το πρωί, προκαλώντας τρόμο και βία κατά αθώων πολιτών.

Οι σκέψεις μου είναι με όλα τα θύματα. Η ΕΕ στέκεται αλληλέγγυα με τον ισραηλινό λαό σε αυτή τη φρικτή στιγμή”, ανέφερε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Είναι η τρομοκρατία στην πιο απεχθή μορφή της

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καταδίκασε “απερίφραστα την επίθεση που πραγματοποίησαν οι τρομοκράτες της Χαμάς κατά του Ισραήλ. Είναι η τρομοκρατία στην πιο απεχθή μορφή της. Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμύνεται έναντι τέτοιων αποτρόπαιων επιθέσεων”.

Ρομπέρτα Μέτσολα: Ο τρόμος δεν θα επικρατήσει ποτέ

Και η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα υπογράμμισε στο δικό της μήνυμα: “καταδικάζουμε τον τρόμο και τη βία που ασκείται εναντίον αθώων ανθρώπων. Οι σκέψεις μου είναι με όλους εκείνους που βρίσκονται υπό πυρά, όλους τους πρώτους ανταποκριτές και αυτούς που αμύνονται ενάντια σε αυτές τις βάρβαρες επιθέσεις. Ο τρόμος δεν θα επικρατήσει ποτέ”.

Ζοζέπ Μπορέλ: Αυτή η φρικτή βία πρέπει να σταματήσει άμεσα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει “απερίφραστα” τις επιθέσεις της Χαμάς και εκφράζει την “αλληλεγγύη της με το Ισραήλ“, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

“Παρακολουθούμε με αγωνία τα νεότερα από το Ισραήλ. Καταδικάζουμε απερίφραστα τις επιθέσεις της Χαμάς. Αυτή η φρικτή βία πρέπει να σταματήσει άμεσα. Η τρομοκρατία και η βία δεν επιλύουν τίποτα”, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter/X.

“Η ΕΕ εκφράζει την αλληλεγγύη της με το Ισραήλ σε αυτές τις δύσκολες στιγμές”, πρόσθεσε ο ίδιος.

 

Η Γερμανία καταδίκασε “σθεναρά τις τρομοκρατικές επιθέσεις από τη Γάζα εναντίον του Ισραήλ”, όπως δήλωσε σήμερα, Σάββατο (07/10) η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

Το Ισραήλ “έχει την πλήρη αλληλεγγύη μας” και το «δικαίωμα, με βάση το διεθνές δίκαιο, να υπερασπιστεί τον εαυτό του απέναντι στην τρομοκρατία”, πρόσθεσε η ίδια σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ.

 

Από την πλευρά του, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σήμερα ότι η Γαλλία καταδικάζει με τον πλέον σθεναρό τρόπο “τις τρομοκρατικές επιθέσεις που είναι σε εξέλιξη κατά του Ισραήλ και των πολιτών του” και ότι εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη της με το Ισραήλ.

Η Ιταλία “στηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτόν του” κατά της “βίαιης επίθεσης που λαμβάνει χώρα στο Ισραήλ”, ανέφερε σε ανακοίνωση η ιταλική κυβέρνηση. Η Ρώμη “καταδικάζει σθεναρά τον τρόμο και βία που είναι σε εξέλιξη κατά αθώων πολιτών“.

“Ο τρόμος δεν θα επικρατήσει ποτέ. Στηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του”, ανέφερε η ανακοίνωση.

Μητσοτάκης: Υποστηρίζω το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα

“Καταδικάζω έντονα τη σημερινή φρικτή τρομοκρατική επίθεση εναντίον του Ισραήλ, που προκάλεσε μεγάλο αριθμό απωλειών μεταξύ των αμάχων. Στεκόμαστε στο πλευρό του λαού του Ισραήλ και υποστηρίζουμε πλήρως το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα”, αναφέρει σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα στο πλευρό του Ισραήλ

Άμεση ήταν η καταδίκη και από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. “Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα τη σημερινή εκτόξευση ομορβροντίας ρουκετών από τη Γάζα κατά του Ισραήλ. Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ και ανησυχεί βαθύτατα από αυτή την απαράδεκτη κλιμάκωση της βίας”, τονίζεται σε ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στην πλατφόρμα Χ.

Τη σημερινή εκτόξευση ομοβροντίας ρουκετών κατά του Ισραήλ, καταδίκασε και η πρεσβεία της Ελλάδας στο Τελ Αβίβ με ανάρτησή της στο Twitter, διαμηνύοντας ταυτόχρονα: “Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ”.

Με τη σειρά της και η Βρετανία καταδίκασε “απερίφραστα” την αιφνιδιαστική επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς σήμερα κατά του Ισραήλ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι.

“Το Ηνωμένο Βασίλειο καταδικάζει απερίφραστα τις τρομερές επιθέσεις της Χαμάς κατά Ισραηλινών αμάχων. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα στηρίζει πάντα το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπίζεται τον εαυτό του”, ανέφερε ο Κλέβερλι σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Για τρομακτικές τρομοκρατικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ από τη Γάζα, καταδικάζοντάς τες, έκανε λόγο ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, εκφράζοντας παράλληλα τη βαθιά του συμπαράσταση στους πληγέντες.

“Καταδικάζω απερίφραστα τις τρομακτικές τρομοκρατικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ από τη Γάζα, που έχουν ως αποτέλεσμα θύματα αμάχους. Εκφράζω προσωπικά τη βαθιά μου συμπαράσταση σε όλους τους πληγέντες. Η Κύπρος είναι σταθερά αλληλέγγυα με το Ισραήλ και υποστηρίζει το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα”, έγραψε ο πρόεδρος της Κύπρου σε σχετική ανάρτησή του.

Ρωσία, Ουκρανία και Αίγυπτος στο πλευρό του Ισραήλ

Η Αίγυπτος προειδοποίησε για “σοβαρές επιπτώσεις” από την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της και μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η Αίγυπτος έκανε έκκληση για “επίδειξη της μέγιστης αυτοσυγκράτησης και αποφυγή της έκθεσης αμάχων σε περαιτέρω κίνδυνο”.

Από την πλευρά της η Ρωσία βρίσκεται σε επαφή με το Ισραήλ, τους Παλαιστίνιους και τις αραβικές χώρες μετά την νέα κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο τον υφυπουργό Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ.

“Είναι αυτονόητο ότι πάντα κάνουμε έκκληση για αυτοσυγκράτηση”, πρόσθεσε.

Και το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τις “συνεχιζόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις”, όπως τις χαρακτήρισε, με στόχο το Ισραήλ.

“Η Ουκρανία καταδικάζει σφόδρα τις συνεχιζόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ, περιλαμβανομένων των επιθέσεων κατά του άμαχου πληθυσμού στην Ιερουσαλήμ και στο Τελ Αβίβ”, ανέφερε το υπουργείο στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ.

“Εκφράζουμε τη στήριξή μας για το Ισραήλ ως προς το δικαίωμά του να υπερασπίζεται τον εαυτό του και τον λαό του”, προστίθεται.

Το Ιράν στηρίζει την επίθεση της Χαμάς

Την ίδια στιγμή, ο Ραχίμ Σαφάβι, σύμβουλος του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ συνεχάρη τους παλαιστίνιους μαχητές για τη μεγαλύτερη επίθεση που εξαπέλυσαν κατά του Ισραήλ εδώ και χρόνια.

“Συγχαίρουμε τους παλαιστίνιους μαχητές. Θα σταθούμε δίπλα στους παλαιστίνιους μαχητές μέχρι την απελευθέρωση της Παλαιστίνης και της Ιερουσαλήμ“, δήλωσε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα