Τριμερής για τα ενεργειακά στη Βάρνα με το βλέμμα στο Ισραήλ

Διαβάζεται σε 3'
Τριμερής για τα ενεργειακά στη Βάρνα με το βλέμμα στο Ισραήλ
Eurokinissi

Ο Κ. Μητσοτάκης συμμετέχει σήμερα στην τριμερή Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας, ενώ ο Γ.Γεραπετρίτης στη σύνοδο ΕΕ- Συμβουλίου Συνεργασίας Κόλπου

Η ενέργεια θα βρεθεί στο επίκεντρο της τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας στη Βάρνα, όπου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να αναδείξει το ρόλο της χώρας μας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και ως παρόχου ενεργειακής ασφάλειας στη Βαλκανική, αλλά και ως τη Μολδαβία και την Ουκρανία.

Η τριμερής πραγματοποιείται όμως σε μία συγκυρία κατά την οποία ο πόλεμος Ισραήλ- Χαμάς βάζει όλη τη Μέση Ανατολή σε αβεβαιότητα και δημιουργεί ερωτήματα γενικότερα για την ενεργειακή συνεργασία στην περιοχή. Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα και η Άγκυρα φλερτάρουν ενεργειακά με το Ισραήλ. Και δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα έσπευσε από την πρώτη στιγμή να δηλώσει πως στηρίζει το Ισραήλ.

Υπενθυμίζεται ότι στις 4 Σεπτεμβρίου είχε ενεργοποιηθεί ξανά το τριμερές σχήμα συνεργασίας Ελλάδας- Κύπρου – Ισραήλ. Όσον αφορά στο ενεργειακό, η συνεργασία επικεντρώνεται στο πρότζεκτ ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAsia Interconnector, (ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας) το οποίο θα συνδέσει τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας του Ισραήλ με την Ευρώπη. Ο Νετανιάχου είχε μάλιστα βάλει ξανά στο τραπέζι και τον EastMed. Αλλά ο Ερντογάν συνέχισε το φλερτ με στόχο η μεταφορά ισραηλινού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη να γίνεται μέσω Τουρκίας.

Η Αλεξανδρούπολη ως κόμβος

Στη Βάρνα ο πρωθυπουργός σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να αναδείξει τον στρατηγικό ρόλο της Αλεξανδρούπολης, ως στρατιωτικού, εμπορικού και ενεργειακού κόμβου. Αλλά και το ρόλο που θα μπορούσαν να παίξουν τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Θεσσαλονίκης στην εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών και προϊόντων στο μέλλον. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα η Τουρκία έχει αναλάβει ενεργό ρόλο στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Στις συζητήσεις που θα έχουν οι ηγέτες των τριών χωρών θα κυριαρχήσουν σύμφωνα με πληροφορίες ο ενεργειακός διάδρομος Βορρά-Νότου και η διασυνδεσιμότητα στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών (σιδηροδρομικές γραμμές), των τηλεπικοινωνιών.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα ήδη εξάγει και προμηθεύει με φυσικό αέριο τη Μολδαβία. Ενώ μέσω του IGB ήδη τετραπλασίασε τις εξαγωγές το 2022. Η ελληνική κυβέρνηση θέλει λοιπόν να αναδείξει πως η χώρα μας συμβάλλει στην ενεργειακή σταθερότητα στην περιοχή.

Στην ατζέντα της τριμερούς αναμένεται να βρεθούν και θέματα ευρωπαϊκής ατζέντας, όπως η διεύρυνση της ΕΕ. Η σχετική συζήτηση ξεκίνησε ήδη στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Γρανάδα και αναμένεται να κορυφωθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου.

Πρόκειται για την πέμπτη Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας. Το τριμερές σχήμα συνεργασίας υπενθυμίζεται ότι αποτελεί ελληνική πρωτοβουλία από 1994, η οποία είχε ως αρχικό αρχικό στόχο την ευρωατλαντική ενσωμάτωση Βουλγαρίας και Ρουμανίας.

Ο Γεραπετρίτης στο Μουσκάτ

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης μεταβαίνει σήμερα Δευτέρα στο Μουσκάτ,  όπου θα συμμετάσχει στην Υπουργική Σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης– Συμβουλίου Συνεργασίας Κόλπου (GCC).

Η περιφερειακή και διεθνής ασφάλεια, λόγω της κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή, αναμένεται να αποτελέσει την κύρια θεματική της Συνόδου. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών θα εκθέσει τις ελληνικές θέσεις και θα συνεργαστεί με Άραβες και Ευρωπαίους ομολόγους του.

Οι υπόλοιπες θεματικές της Συνόδου αφορούν  στην κλιματική κρίση, την πράσινη μετάβαση και την προετοιμασία της Παγκόσμιας Διάσκεψης COP28 των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή.

Στην υπουργική Σύνοδο ο κ. Γεραπετρίτης θα έχει, επιπλέον, διμερείς επαφές με αντιπροσωπείες από την περιοχή του Κόλπου, καθώς και με αξιωματούχους περιφερειακών και διεθνών οργανισμών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα